Bukittinggi, Indonesia: singgah Museum Bustanil Arifin

11:24 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

hari semakin gelap. kami sangka Am (our supir) akan terus bawa kami ke hotel. sebab tengok muka masing2 macam dah letih. mata diorang mungkin dah ternampak2 bantal dan katil.

tapi, sampai satu simpang, tiba-tiba Am masuk satu laluan. eh, nak ke mana ni? dalam hati anies mengagak, tak kan nak ke pusat bandar kena lalu jalan ni?

rupa2nya Am bawa kami ke sini. Museum Bustanil Arifin. hmm... sah2 yang ni memang tak masuk dalam itinerary.

plus, waktu melawat pun dah terlajak. kalau nak masuk, kami harus sampai sini sebelum pukul 5.00 petang. tapi sekarang dah hampir pukul 7.00 malam.

jadinya, tengok dari luar pagar jelah. pada masa sama, anies ingatkan cuma family anies je yang ada kat sini. rupanya pelancong lain pun ada juga. so, sekadar tengok2 je laa apa yang ada kat sini.

since waktu pun dah lewat, jadi gambar yang ada memang tak banyaklah. then, kalau korang datang ke Bukittinggi, selain Istana Pagaruyung, singgahlah ke sini juga. boleh belajar lebih mendalam selok belok adat dan budaya orang Minang. kalau pergi Negri Sembilan, tu belum cukup lagi untuk korang belajar tentang orang Minang ni 😁😁😁

main entrance... 

gigih masukkan tangan celah2 pintu pagar semata2 nak snap gambar ni 🤣🤣🤣 nampak luas kan kawasan museum ni? kaki2 IG mesti suka kawasan macam ni...

murah je tiket masuk museum ni. tapi tu laa.... dah sampai lambat... tengok dari luar je laa... that's okey. ada rezeki lagi ke Bukittinggi nanti, kami pasti akan singgah sini. insya allah...

okey tu je nak share hari ni...

thanks 4 reading...

p/s menghabiskan sisa2 BW...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

10 Your Words of Lo♥e

  1. Harga tiket masuk merah
    Hati termotifasi ingin singgah
    Ke Museum yang tampak ramah

    ReplyDelete
  2. Cantik la muzium dia...sayangnya tak dapat masuk kan..kalau tak sure bleh bergambar banyak2

    ReplyDelete
  3. cantik betul tempat orang ni kan? heheheh :p jauh berjalan ni

    ReplyDelete
  4. Saya sama sekali belum pernah kesana
    Harga tiketnya murah sekali ya, tempatnya luas dan tampak indah pula.

    ReplyDelete
  5. RUGI JUGA XDPT MUZIUM NI YA MESTI BANYAK KHAZANAH SEJARAH MINANG YG TERSIMPAN N DIPAMERKAN

    ReplyDelete
  6. semoga sampai niat untukberkunjung ke museum ini lagi bustanil arifin menteri koperasi di Indonesia jaman dulu

    ReplyDelete
  7. Murah sekali tiket masuknya,..sayang waktu dah lewat jadi tak bisa tengok kedalam museum ya

    ReplyDelete
  8. kesian juga dapat tengok pagar muzium sahaja.

    inilah kesan jadual yang tidak berkesan

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆