Dà Lạt, Vietnam: shopaholic abroad - Siti Syahida Collection

11:24 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

insya Allah, sepanjang tempoh berada kat rumah ni anies akan cuba penuhi peluang yang ada untuk berblog dan BW. harap2 terlaksana niat ni dengan terbitnya entry ni.

tapi entry di hari pertama #PerintahKawalanPergerakan ni kontot je. tapi rasanya cukup kot untuk korang suka berjalan2 dan mesti nak beli kain baju. kalau tak beli mesti rasa tak cukupppp je. balik Malaysia asyik dok menyebutttt tak sudah.🤣🤣🤣

so, bila dah sampai Da Lat ni jangan ingat tak boleh nak shopping macam kat Ho Chih Minh ya. haa... korang masih lagi boleh berbelanja sakan tapi cuma kat kedai Siti Syahida ni je laa... tempat lain memang tak ada / anies tak jumpa.

kami ke sini pun sebab our tour guide yang bawa. pada hal masa tu dah nak masuk maghrib tau. ingatkan dia nak bawa kitorang balik hotel. maklum sajalah, lepas touchdown, kami pergi tempat2 lain dulu sebelum acara ditutup dengan check in hotel.

walaupun masing2 nampak penat,tapi once dah melangkah masuk, terus jadi lupa daratan! 🤣🤣🤣🤣  nampak baju ela semua jadi tak keruan. nampak telekung berjenama (fake actually) semua jadi tak tentu arah. nampak tudung dUcK, masing2 dah macam panic buying 🤣🤣🤣

ni contoh je pada hal tak berlaku pun. sebaik kami sampai, ada 2 kumpulan rombongan lain turut berada dalam kedai. since kedai ni agak sempit, jadi suasana terasa macam meriah. staf kedai pun tak cukup kaki tangan melayan kerenah pelanggan diorang.

agak lama juga laa kitorang duduk dalam kedai ni. belek sana belek sini. semua nampak cantik.semua berkenan di hati. biasa laa orang perempuan kan.... orang lelaki duduk di luar dengan penuh sabar sambil kejap2 tengok jam di tangan hahaha...

anies pun tak terkecuali. tapi tak ada  laa memborong sangat. beli sekadar yang perlu je... karang beli banyak2 takut tak muat luggage...ah sudah...

okey laa macam biasa anies sertakan beberapa keping gambar yang sempat anies snap walaupun sibuk bershopping hahaha...

anies snap gambar ni sebab ada details fasal kedai ni. (tolong zoom) so kalau korang dah sampai Da Lat bolehlah terjah kedai ni nanti. tapi lepas Covid-19 reda laa...

lepas shopping nampak matahari nak terbenam. cepat2 snap walaupun suhu sekeliling dah sejuk mencengkam...

kedai ni terletak di tingkat bawah bangunan. kat halaman yang kecil ni most pelancong lelaki habiskan masa sambil berborak dan dijamu teh oleh pemilik kedai... masa ni kami baru je sampai... oh ya, kalau rasa nak buang air, jangan risau kedai ni ada sediakan kemudahan tandas. dalam gambar atas, tandas berada di sebelah kanan (lorong ke dalam)...

dalam kedai...it's shopping time!!!! kat sini bahagian baju ela / baju cotton / baju sulam. pening ooo nak pilih baju raya hahahaha

yang ni pulak bahagian tudung / shawl etc. macam2 jenama fake ada dijual di sini. murah ke anies? entahlah. kalau yang selalu memborong kat Ho Chih Minh mungkin akan cakap mahal. yang tak biasa membeli macam anies ni, murah kot. convert to RM tak sampai RM30 untuk tudung dUcK fake hahaha

ni pula ruangan telekung. ko nak material yang macam mana? Siti Khadijah? Alina? Siti Aisyah? hahaha...cuma pilih je...telekung budak pun ada. harga? bawah RM50 sehelai... okey laa tu. untuk pakai sendiri...

hasil menjala di laut dalam... hahaha... ni pun dah senget luggage...

masa untuk pulangggg.... sempat snap signage ni tapi entah kenapa anies tak snap bangunan atas / depan kedai ni...adehhhh apa laa ko ni anies oiiii...

UPDATE! fasal masalah yang anies utarakan sebelum ni ALHAMDULILLAH... DAH SELESAI. TERIMA KASIH ATAS NASIHAT, SARANAN DAN CADANGAN YANG DIBERI. anies appreciate it! nak anies share macam mana boleh selesaikan masalah ni?

thanks 4 reading... daaa

Kisah Silam Untuk Masa Depan

52 Words of Lo♥e

  1. Baju-baju sulam cantik sangat, cocok di pakai hari raya.

    ReplyDelete
  2. Alahai nampak plastik hitam, tak nampak apa di dalam tu.

    ReplyDelete
  3. cantik pulak laman depan kedai tu...dah macam rupa salah satu butik kat kota bharu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap mmg cantik. sbb kedai ni ats bukit n ddk kt laman ni bersepoi2 di tiup angin

      Delete
  4. bestnya, suka kat vietnam ni boleh bersila sambil belek2 kain. lama dah tak pergi

    ReplyDelete
  5. wah ada penjual kain.. bagus bagus juga penjual kain nya tuh

    ReplyDelete
  6. Banyak kain ela yg cantik kat situ mesti xsedar terbeli banyak

    ReplyDelete
  7. Macam agak jarang baca orang shopping kat Da Lat.

    ReplyDelete
  8. Lindas tiendas, te mando un beso. Y me alegro que hayas podido solucionar lo de tu blog

    ReplyDelete
  9. Saya termasuk juga paling tidak sabar jika menungguin emak-emak belanja. Lamanya kayak ampun.

    ReplyDelete
  10. kak anies, saya absen di sini ya :D

    ReplyDelete
  11. Wah Cik Anies kalo shopping banyak banget yah.. saya suka captionnya "hasil menjala" wkwkw

    ReplyDelete
  12. Halo, kak Anies ...

    Wah seru ceritanya kusimak, nih.
    Foto-fotonya juga ramai 😁

    ReplyDelete
  13. hey :) gambar bagus di blog. Selamat menemui anda

    ReplyDelete
  14. bestnya boleh shopping sakan. semoga dapat bergaya sakan dgn baju raya nanti.

    ReplyDelete
  15. Wah.. meriah betul.. memang rambang mata nie kalau masuk.. hehehe

    ReplyDelete
  16. kak anies, sperti biasa hehe absen di blog nya :D

    ReplyDelete
  17. Salam kenal dr Indonesia, waah namanya perempuan kalau sudah belanja pastinya kalap dan maunya borong aja ga berhenti sampe uang menipis 😀 ,maklum kalo lagi jalan" pastinya ga lupa beli oleh" buat keluarga ditanah air, begitupun saya.. Tpi yang penting" sajalah

    ReplyDelete
  18. seguro que lo pasaste bien por allí, me alegro muccho por tí

    ReplyDelete
  19. Thanks for the beautiful post!Have a nice day) 

    ReplyDelete
  20. nice content. ive heard that Vietnam has a lot of beautiful and very affordable fabrics.

    JULIE ANN LOZADA BLOG
    INSTAGRAM: @julieann_lozada

    ReplyDelete
  21. Berharap saya juga punya uang banyak, bisa shopping ke mana-mana dan belanja banyak

    ReplyDelete
  22. pemandangan sorenya sangat bagus mbak..
    wah bingung tuh pasti kalau mau belanja, banyak banget pilihannya :D

    ReplyDelete
  23. Ini bisnis (berniaga) ya kan Anies

    ReplyDelete
  24. Waah banyak shopping tu sebungkus besar tu. Tengok kain lawa-lawa confirmlah rambang mata nak pilih mana satu.

    ReplyDelete
  25. inilah antara lubuk segala fake goods eyh.. amboi rm30 ja hehe ptt ramai borong. huurmm penah gak ada pengalaman beli brg tiruan tp tu dluuuu la skali ja..

    ReplyDelete
  26. kat sana pun kena panic buying yer anies..

    ReplyDelete
  27. Menarik ni.. tengok nama, signage dan interior premis nampak mcm kat sini. Tapi alamat dan suasana luaran tu yg membezakan. Org perempuan seronoklah sopping mcm ni hehee

    ReplyDelete
  28. cantiknye.....pnadai dia sedia kan tempat "lepak" jdnya yg menunggu xde la bosan sementara yang d tunggu menyoping...

    PS: haah free shipping wordwide....

    ReplyDelete
  29. suke tgk landscape kt luar tu.

    ReplyDelete
  30. hi anies.

    fake duck tu teringat vlog vivy yusuf bila ayah vivy belikan dia fake duck from viet nam. ha ambil.... berpusu2 yang txt vivy kena minta maaf.

    huhu tp tu la kadang jadi susah.
    mcm kita nak beli telekung bukan sebab nak siti khadijah ke tidak.
    sbb bila g sana, telekung tu elok selesa n harga masuk akal.
    bukan sebab jenama
    tp sebab dia dok gatai p letak tag siti khadijah terus takut nak beli sebab takut berdosa beli fake item. tak ke naya tu. padahal kita nak beli telekung je. tak kisah pun brand.

    huhuhu acane tu anis. cer kabo....

    oh btw, phone saya rosak, no semua hilang. kalau anis baik ati nnt text kita ur number ok. jarang blogging sekarang

    ReplyDelete
  31. ehehe x lengkap le trip Vietnam kalo tak nyopping kan..

    ReplyDelete
  32. Seronoknya...ibu suka telekung..kalau spe2 gi sana mesti best leh kirim

    ReplyDelete
  33. Wah, banyak juga hasil tangkapan tu!

    ReplyDelete
  34. Kalau yang suka jastip (jasa titip) bisa nih, jadinya bisa sekalian jualan :)

    ReplyDelete
  35. Wah...sempat shopping. Mana tudung itik nak tengok??

    ReplyDelete
  36. Bagusnya pemilik kedai ni siap hidang air yer

    ReplyDelete
  37. wah boleh shopping kat dalat dah,
    tak yah gie ho chi minh

    ReplyDelete
  38. Shopping terussss....

    Uang terkuras...

    Hahaha

    ReplyDelete
  39. Halah.. halah.. Rambang biji mata kalau masuk sini.. Ini duit sekepuk pun licin..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆