Đà Lạt, Vietnam: Garden Flower of Đà Lạt City (part I)

1:32 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

malas ke... rajin ke... busy ke... tak busy ke... entry ke Da Lat ni mesti buat juga! ko sedar tak ni, anies oiii???!! 😓😓😓

okey, okey... ya Allah tolong beri aku kerajinan untuk update dan BW. kalau ditangguh-tangguh, sampai kiamat pun tak selesai... amboiiii...

berbalik pada title... since Da Lat ni memang terkenal dengan bunga-bungaan, jadi ia menjadi satu kemestian untuk jejakkan kaki ke taman ni.

waktu terbaik melawat Da Lat adalah antara penghujung November - hujung Januari. kerana ketika ni bunga-bungaan sedang mekar berkembang. bunga2 yang rare dan jarang jumpa macam sakura, banyak berkembang pada masa ni.

dan pada time tu juga, Da Lat menganjurkan Pesta Bunga di mana korang boleh menikmati 'heaven of flowers' dan taman ni adalah tapaknya.

di bulan2 lain pun ada juga bunga tapi tak sehebat bunga2 yang berkembang sepanjang Nov- Jan. so, kalau korang ada rezeki, datanglah pada masa ni. tapi sekarang musim Covid-19 dan ramai yang ambil keputusan untuk tangguhkan travel, rite?

jangan bimbang... bila2 masa ada rezeki, datanglah ke sini. korang pasti puas hati bila dapat tengok ros sebesar tapak tangan, pokok bunga biasa dijadikan bonsai, orkid berwarna warni dan macam-macam laa sampai tak larat nak jelajah satu taman ni.

sangat2 luas dan berbaloi dengan harga tiket yang dikeluarkan! (maaf, anies tak tahu berapa harga tiket since our travel agent dah beli siap2)

since gambar terlalu banyak, anies bahagiakan entry kat taman ni kepada 2 bahagian (mungkin 3 bahagian) so, enjoy ya sebahagian gambar2 yang sempat anies snap ni...

cekidaut!

main entrance. pintu gerbang paling famous kat Da Lat... hahaha... rombongan warga pencen baru je sampai masa ni...

mungkin replica pertama yang korang akan nampak sebaik sahaja memasuki taman ni...

sila percaya... bendera Vietnam tu diperbuat daripada bungaan ya... untung laa Vietnam ada bendera 2 warna je. kalau Malaysia? hehehehe

arghhh tak sabar nak teroka taman ni... cuaca pun best masa ni sebab kami datang pun dah nak masuk pukul 5.00 masa tu...

orang lidi kot hehehe... anies main snap je ni...

see? teko Ayah Pin pun boleh sampai ke sini. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

bunga apa ni, kawan-kawan?

memacam colour cantikkkkk sangat....

bunga ni khas untuk peminat colur purple... siapa minat purple sila angkat CPU sekarang!

bunga ni khas untuk peminat2 CNBlue 😃😃😃

hamparan bunga... rasa nak baringgggg je

kawasan ni khas untuk peminat cactus... macam2 bentuk, macam2 jenis cactus ada kat sini...

bunga merah khas untuk peminat2 Liverpool juara liga... eh ehh...

okey... untuk gambar2 lain anies akan sambung pada next entry, okey!
thanks 4 reading
daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. Seronok lawat taman banyak bunga yang macam-macam warna dan bentuk. Sambil cuci mata bolehlah keluarkan peluh.

    ReplyDelete
  2. ya ampun kak anies.. ini indah banget dehh, suka liat pemandangan nya. kalau ke indonesia dan mampir ke kota malang, ada tempat wisata namanya Selekta, sama seperti itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Bogor Jawa barat juga ada kang, namanya taman matahari, ada tempat wisata nya juga lho

      Delete
    2. oh ya ke? insya allah ada rezeki saya akan datang ke Kota Malang

      Delete
  3. bunga-bunga cinta
    saya suka dalat
    nyaman je
    cuaca pun sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmpt atas gunung kan... tak dinafikan Da lat mmg best

      Delete
  4. Wahhh cantinyaaa bunga merah tu... malangnya Hana tak minat Liverpool hahaha :P

    ReplyDelete
  5. Tadi saya dah taip komen. Tak pasti sampi ke tak. Huhu.

    Memang cantik gambar pokok ini. Pandai dia orang susun bunga jadi warna bendera tu.

    p/s: Anis malam ni ada harga promosi hand sanitizer yang baru. Beli 1 percuma 1. Harga RM 19.90 sahaja. Buka preorder sampai 11.59 malam ini sahaja tau. (12 Mac 2020)

    klik sini untuk pembelian nanti: https://www.maryjardin.co/my-account/?ref=4712

    ReplyDelete
    Replies
    1. org da lat mmg kreatif bab2 mcm ni ;-) ok ok baik thanks 4 sharing ;-)

      Delete
  6. btw liverpool pasti juara liga inggris loh ya kak anies! haha tak jadi next year lagi

    ReplyDelete
  7. Uy que lindos lugares te mando un beso

    ReplyDelete
    Replies
    1. si, tienes razón. da lat un lugar tan interesante para visitar

      Delete
  8. Wow benar juga ya, bunganya cantik cantik kalo lagi mekar, bulan November sampai Januari ya mbak kalo ke Da Lat.

    Tetap semangat ngeblog mbak Anies.😊😊😊

    ReplyDelete
  9. Cantik nya bunga- bunga kat sini.
    Saya peminat purple, merah juga

    ReplyDelete
  10. besarnya garden ni. mesti puas hati dapat tengok bunga banyak-banyak macam ni.

    ReplyDelete
  11. kak anies.. berkunjung ya saya hehe

    ReplyDelete
  12. bunga tu memang cantik sangat...

    rasa nak petik dan bagi kepada seseorang

    ReplyDelete
  13. my eyes are blessed. cntiknyeee

    ReplyDelete
  14. teringin nak ke sana. tp apakan daya skrg ada wabak covid 19.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe cikgu. lps covid 19 reda boleh pergi. x ke mn pun da lat tu ;-)

      Delete
  15. Great post dear!Photos are amazing !     

    ReplyDelete
  16. Beautiful gardens!
    Ada semangka gergasi nampaknya

    ReplyDelete
  17. alaa bendera mesia bole je dorang tukar sukati jadi 3 bintang cam komunis., khannns., huhuhu

    ReplyDelete
  18. cantiknye...suka tgk....angkat CPU? naseb baik rietta minat biru, bukan purple...hehehe....

    ReplyDelete
  19. bila anies sebut sakura, terus hakak scroll laju2 cari, tapi tak jumpa..sobss...ahahahha

    ReplyDelete
  20. Saya ni pun boleh kira mcm peminat bunga.. ada masa suka berkebun hehee. Cantik bunga2 kat situ.. nampak mmg diselenggara dgn baik. Segar mata memandang, apatah lagi klu berada kat sana.. segar.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆