Đà Lạt, Vietnam: Garden Flower of Đà Lạt City (part I)

1:32 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

malas ke... rajin ke... busy ke... tak busy ke... entry ke Da Lat ni mesti buat juga! ko sedar tak ni, anies oiii???!! 😓😓😓

okey, okey... ya Allah tolong beri aku kerajinan untuk update dan BW. kalau ditangguh-tangguh, sampai kiamat pun tak selesai... amboiiii...

berbalik pada title... since Da Lat ni memang terkenal dengan bunga-bungaan, jadi ia menjadi satu kemestian untuk jejakkan kaki ke taman ni.

waktu terbaik melawat Da Lat adalah antara penghujung November - hujung Januari. kerana ketika ni bunga-bungaan sedang mekar berkembang. bunga2 yang rare dan jarang jumpa macam sakura, banyak berkembang pada masa ni.

dan pada time tu juga, Da Lat menganjurkan Pesta Bunga di mana korang boleh menikmati 'heaven of flowers' dan taman ni adalah tapaknya.

di bulan2 lain pun ada juga bunga tapi tak sehebat bunga2 yang berkembang sepanjang Nov- Jan. so, kalau korang ada rezeki, datanglah pada masa ni. tapi sekarang musim Covid-19 dan ramai yang ambil keputusan untuk tangguhkan travel, rite?

jangan bimbang... bila2 masa ada rezeki, datanglah ke sini. korang pasti puas hati bila dapat tengok ros sebesar tapak tangan, pokok bunga biasa dijadikan bonsai, orkid berwarna warni dan macam-macam laa sampai tak larat nak jelajah satu taman ni.

sangat2 luas dan berbaloi dengan harga tiket yang dikeluarkan! (maaf, anies tak tahu berapa harga tiket since our travel agent dah beli siap2)

since gambar terlalu banyak, anies bahagiakan entry kat taman ni kepada 2 bahagian (mungkin 3 bahagian) so, enjoy ya sebahagian gambar2 yang sempat anies snap ni...

cekidaut!

main entrance. pintu gerbang paling famous kat Da Lat... hahaha... rombongan warga pencen baru je sampai masa ni...

mungkin replica pertama yang korang akan nampak sebaik sahaja memasuki taman ni...

sila percaya... bendera Vietnam tu diperbuat daripada bungaan ya... untung laa Vietnam ada bendera 2 warna je. kalau Malaysia? hehehehe

arghhh tak sabar nak teroka taman ni... cuaca pun best masa ni sebab kami datang pun dah nak masuk pukul 5.00 masa tu...

orang lidi kot hehehe... anies main snap je ni...

see? teko Ayah Pin pun boleh sampai ke sini. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

bunga apa ni, kawan-kawan?

memacam colour cantikkkkk sangat....

bunga ni khas untuk peminat colur purple... siapa minat purple sila angkat CPU sekarang!

bunga ni khas untuk peminat2 CNBlue 😃😃😃

hamparan bunga... rasa nak baringgggg je

kawasan ni khas untuk peminat cactus... macam2 bentuk, macam2 jenis cactus ada kat sini...

bunga merah khas untuk peminat2 Liverpool juara liga... eh ehh...

okey... untuk gambar2 lain anies akan sambung pada next entry, okey!
thanks 4 reading
daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

51 Your Words of Lo♥e

  1. Seronok lawat taman banyak bunga yang macam-macam warna dan bentuk. Sambil cuci mata bolehlah keluarkan peluh.

    ReplyDelete
  2. ya ampun kak anies.. ini indah banget dehh, suka liat pemandangan nya. kalau ke indonesia dan mampir ke kota malang, ada tempat wisata namanya Selekta, sama seperti itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Bogor Jawa barat juga ada kang, namanya taman matahari, ada tempat wisata nya juga lho

      Delete
    2. oh ya ke? insya allah ada rezeki saya akan datang ke Kota Malang

      Delete
  3. bunga-bunga cinta
    saya suka dalat
    nyaman je
    cuaca pun sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tmpt atas gunung kan... tak dinafikan Da lat mmg best

      Delete
  4. Wahhh cantinyaaa bunga merah tu... malangnya Hana tak minat Liverpool hahaha :P

    ReplyDelete
  5. Wow.. Bestnya bila dapat masuk taman bunga ni. Kreatif betul dia orang susun bunga sampai jadi warna bendera. =)

    p/s: Anis. Insha-Allah, akan ada harga promosi yang baru untuk hand sanitizer Mary Jardin, Harga RM 19.90. Beli 1 Percuma 1. Kena standby kat depan web Mary Jardin malam ini. Sebab harga promosi tu sampai pukul 11.59 malam (12 Mac 2020 sahaja)

    Ini link ke web nanti: https://www.maryjardin.co/my-account/?ref=4712

    ReplyDelete
  6. Tadi saya dah taip komen. Tak pasti sampi ke tak. Huhu.

    Memang cantik gambar pokok ini. Pandai dia orang susun bunga jadi warna bendera tu.

    p/s: Anis malam ni ada harga promosi hand sanitizer yang baru. Beli 1 percuma 1. Harga RM 19.90 sahaja. Buka preorder sampai 11.59 malam ini sahaja tau. (12 Mac 2020)

    klik sini untuk pembelian nanti: https://www.maryjardin.co/my-account/?ref=4712

    ReplyDelete
    Replies
    1. org da lat mmg kreatif bab2 mcm ni ;-) ok ok baik thanks 4 sharing ;-)

      Delete
  7. btw liverpool pasti juara liga inggris loh ya kak anies! haha tak jadi next year lagi

    ReplyDelete
  8. Menarik mengunjungi blog ini seputar travelling, iburan terus hehe.. Di sana mungkin pemeriksaan pencegahan virus corona di tempat wisata bakal lebih ketat lagi. Lalu, blog ini banyak fotonya tapi ga bikin berat blog. Mantap...

    ReplyDelete
  9. SubhanaAllah.. cantiknya Anies.. Eh.. Gambar-gambar bunga tu Anies.. Sejuk mata memandang.. Ini mahu berpuluh-puluh gambar di snap kalau ke sini nie..

    ReplyDelete
  10. Cantiknya pokok2 bunga tu mmg cun amik gambar. Kat situ

    ReplyDelete
  11. Halo, Tante Anis pa kabar? Lihat taman di Vietnam bagus banget, namun sayang seribu sayang di tempat tinggal saya belum ada taman cantik seperti gambar di atas.

    ReplyDelete
  12. Uy que lindos lugares te mando un beso

    ReplyDelete
    Replies
    1. si, tienes razón. da lat un lugar tan interesante para visitar

      Delete
  13. Wow benar juga ya, bunganya cantik cantik kalo lagi mekar, bulan November sampai Januari ya mbak kalo ke Da Lat.

    Tetap semangat ngeblog mbak Anies.😊😊😊

    ReplyDelete
  14. Maaf ya, lama tak buka blog, baru bisa muncul lagi 🙏🙏

    ReplyDelete
  15. Cantik nya bunga- bunga kat sini.
    Saya peminat purple, merah juga

    ReplyDelete
  16. Cantiknya bunga...macam2 kaler ada

    ReplyDelete
  17. besarnya garden ni. mesti puas hati dapat tengok bunga banyak-banyak macam ni.

    ReplyDelete
  18. kak anies.. berkunjung ya saya hehe

    ReplyDelete
  19. bunga tu memang cantik sangat...

    rasa nak petik dan bagi kepada seseorang

    ReplyDelete
  20. my eyes are blessed. cntiknyeee

    ReplyDelete
  21. Hana tinggalkan komen kat sini skali lagi boleh tak? hahah sebab scenery dalam gambar2 tu cantik gila... *menangis tengok T^T* ngehehe

    ReplyDelete
  22. teringin nak ke sana. tp apakan daya skrg ada wabak covid 19.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe cikgu. lps covid 19 reda boleh pergi. x ke mn pun da lat tu ;-)

      Delete
  23. Great post dear!Photos are amazing !     

    ReplyDelete
  24. Beautiful gardens!
    Ada semangka gergasi nampaknya

    ReplyDelete
  25. alaa bendera mesia bole je dorang tukar sukati jadi 3 bintang cam komunis., khannns., huhuhu

    ReplyDelete
  26. Ough Cantik kali Kak Anies.

    Jangan lupa nak bertandang Ke Indonesia.

    ReplyDelete
  27. Bagus nan cantiklah bunga-bunganya. Aplagi bunga di hati saya yang sedang mekar asik hehe

    ReplyDelete
  28. Serasa di luar negeri, jadi penasaran nih part 2-nya

    ReplyDelete
  29. Ini blognya kenapa banyak sekali iklannya ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tengok dengan hp akan jumpa banyak iklan tapi kalau guna pc, tak ada iklan (limited)

      Delete
  30. cantiknye...suka tgk....angkat CPU? naseb baik rietta minat biru, bukan purple...hehehe....

    ReplyDelete
  31. bila anies sebut sakura, terus hakak scroll laju2 cari, tapi tak jumpa..sobss...ahahahha

    ReplyDelete
  32. cantiknya kawasan dia.. puas hati bergambar ini.. mujur tak pakai kodak.. hehehe.. kalau tak jenuh nak beli..

    ReplyDelete
  33. Cantiknya banyak bunga-bungaan. Cuaca pun cerah elok je memang syoklah round round kat sini kan.

    ReplyDelete
  34. pokok2 bunga yang mendamaikan.. suka p time bunga tngh mekar elok baruuu nampak makin cantik semua..

    ReplyDelete
  35. Saya ni pun boleh kira mcm peminat bunga.. ada masa suka berkebun hehee. Cantik bunga2 kat situ.. nampak mmg diselenggara dgn baik. Segar mata memandang, apatah lagi klu berada kat sana.. segar.

    ReplyDelete
  36. Kebun bunga-nya, menyejukkan mata. Jadi segar lihatnya..

    ReplyDelete
  37. Cantik la bunga-bungaan kat Da Lat ni

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆