Bukittinggi, Indonesia: singgah air terjun Lembah Anai

9:40 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

semestinya, sesiapa saja yang datang ke Padang /Bukittinggi, pasti akan singgah di kaki air terjun Lembah Anai ni.

menjadi salah satu tempat wajib singgah, pada mulanya anies cadang nak singgah sini otw masa balik Malaysia nanti.

tapi, our supir - Am, tetap berhentikan van walaupun masa tu suasana sedikit malap (sebab dah hampir pukul 6.00pm++). tambah pula kawasan sekeliling = hutan!

walaupun badan tak berapa okey, anies gagahkan juga turun manakala family lain cuma tengok je dari dalam van.

anies tak masuk dalam kawasan air terjun. (kalau nak masuk bayarannya hanya Rp5000 je) cuma tengok je dari tepi jalan. tu pun dah cukup syukur sebab dapat datang ke sini.

sebelum ni pernah tengok gambar2 abang ipar & family bergambar kat air terjun Sipiso Piso, Medan. so dalam hati teringin juga nak tengok air terjun tinggi sebegitu. rupanya rezeki anies (nak tengok air terjun tinggi) kat Bukittinggi. Alhamdulillah.

kami singgah sini sekejap je. sebab masa yang ada sangat mencemburui.

so kalau kawan2 berhajat ke Padang / Bukittinggi kelak, jangan lupa singgah sini and snap gambar banyak2. jangan jadi macam anies ni. 2 ketui je... paaa laa (sambil angkat tangan macam Karam Singh Walia)

kalau tengok dari jauh memang nampak tak tinggi... hakikatnya....

muka sakit yang terpaksa senyum sebab kena posing dengan motor dan tong sampah 😠😠😠😠😠


thanks 4 reading.
happy weekends!
p/s masih gigih selesaikan BW. korang sabar ya...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

70 Your Words of Lo♥e

  1. air terjun bestnya....dah lama xpergi air terjun....

    ReplyDelete
  2. takpe. janji singgah.. mungkin lepas ni boleh repeat ke sana lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah mmg nk repeat.. tggu rezeki ;-)

      Delete
  3. Wuuihh asik nih Mbak Anies dari Negri jiran bisa singgah ke Ranah Minang sekalian Travelling...😄😄

    ReplyDelete
  4. Hahahah , potong betul pakai cantik-cantik tapi kena posing tepi tong sampah . Bestnya anies dapat pergi travel dengan family . So far Indonesia berapa tempat dah anies pergi .?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa tp mmg x leh elak sbb tu mmg spot bgs utk bergambar. so far Indonesia sy dah smpi Jakarta dan Bandung. kalau nk tahu lbh lanjut bleh klik link 'Indonesia' sblh kanan blog ni

      Delete
  5. Wah saya yang orang Indonesia malah blm pernah ke Bukittinggi mbak...
    bagus ya pemandangannya. Kemarin lewat kelok 9 tdk?

    ReplyDelete
  6. Senyum terpaksa pun comei.. :)
    Cuma props kat tepi tu mengganggu sungguh.. hehehe..

    ReplyDelete
  7. Harga tikenya lumayan murah sekali ya
    Wah kapan saya bisa kesana
    Nah itu, kenap photo berdampingan dengan tong sampah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas... kalau punya waktu saya pasti akan masuk

      Delete
  8. Pernah singgah di sini pd thn 1993 semasa nak gi Bukittinggi.

    ReplyDelete
  9. Alahai ciannya dia sakit. Nanti gi ****n jangan sakit plak. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, setahu sy hujung 'negara' tu... L? heheeheheh

      Delete
  10. Nampak air terjun tue... Nak, masuk pon kena bayaq ke @anies...

    ReplyDelete
  11. Happy wiken Cik.
    Enjoy your vacation.

    Kenapa pula foto dekat tong sampah ^_^

    ReplyDelete
  12. haha xpe la sis janji ade gambar drpd takde langsung

    ReplyDelete
  13. banyak tempat indah ya di negeri sumatera barat ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak habis2 kalau nak explore semua hehehe

      Delete
    2. iya aku paling nak lihat rumah gadang dan juga culture asli mereka

      Delete
    3. kenalah dtg ke Padang n Bukittinggi nnt😊

      Delete
  14. Dari jauh air terjunnya nampak tak tinggi ya,...walaupun sebentar lumayan sudah bisa tengok

    ReplyDelete
  15. Hahaha nampak sangat muka pasrah posing bertemankan tong sampah! >_< hehehe btw akak cool lah...
    .
    Nice sharing!!!

    ReplyDelete
  16. Awatnya posing sebelah tong sampah? 😂

    ReplyDelete
  17. Ada nampak youtuber Indonesia pergi tempat ni. Nampak cantik dan menarik

    ReplyDelete
  18. saya sekali aja mbak ke sana, itu pun ongkir gratis dari kawan hehehe

    ReplyDelete
  19. Wisata favorit Bukittinggi lebah anai,saya selalu denger tapi belum pernah berkunjung :(

    ReplyDelete
  20. MESTI CANTIK SGT AIR TERJUN TU..NK PUASKAN HATI ANIES PRGI LAGI

    ReplyDelete
  21. Air terjunnya tetap indah dab menyegarkan. Ingiu rasanya tuk singgaj ke Lembah Anai.
    Itu air terjun paling strategis karena dekat jalan raya jadinya mudah terlihat dan bikin turis tergoda untuk singgah.

    ReplyDelete
  22. Wih sudah singgah di Bukit Tinggi. Sempat gak kah mengunjungi Museum Rumah Bung Hatta??

    ReplyDelete
  23. Waaaaaah, pengen main keeeeee Padang ya ampon

    ReplyDelete
  24. wahh ada airterjun tepi highway tuuhh., hehehe

    ReplyDelete
  25. Muka tengah sakit pun mem besar still nampak comei 😄

    ReplyDelete
  26. unik. Air terjun kat tepi jalan je..wahh serius lah tinggi air terjun tu?

    ReplyDelete
  27. Posing tepi tong sampah tu mmg rare lah Anies hehee.. tempat mcm ni mesti nyaman kan, apatah lagi klu time petang2 mcm ni. Seram juga klu sorang2 ni.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆