Padang, Indonesia: kami singgah di...

10:26 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

dalam entry lepas anies dah beritahu yang gambar jalan-jalan ke Padang/ Bukittinggi ni tak banyak atas sebab2 tertentu.

so untuk entry ni, anies akan gabungkan cerita jalan-jalan kami dalam satu entry.

sebaik keluar dari Stasiun Tabing, dari jauh kedengaran sayup-sayup bacaan ayat-ayat suci Al-Quran. so, tu tandanya waktu Zohor akan tiba dalam masa beberapa minit sahaja lagi. so, tanpa buang masa, anies pun suruh Am menuju ke....

MASJID RAYA SUMATERA BARAT


bila dah sampai Padang ni, memang wajib jejakkan kaki kat sini. sebab apa? selain bersolat, kita juga boleh menikmati rekabentuk indah dan mungkin takkan jumpa kat mana-mana tempat design masjid seperti Masjid Raya Sumatera Barat ni.

of coz, bumbung masjid inilah yang jadi tarikan ramai. tapi kalau tengok bumbung je apa kes... baiklah kita masuk dan solat sekali.

sebaik sampai, azan pun berkumandang dan kami terus ke ruang ambil wuduk. sebaik selesai, terus naik ke tingkat atas untuk solat berjemaah.

sejuk hati melihat ramai jemaah bersolat bersama. usai solat, kami duduk sekejap sambil menikmati hiasan dalaman masjid yang memukau. melihat gelagat kami, ada beberapa jemaah menegur sambil bertanyakan dari mana kami datang.

bila jawab, kami datang dari KL, masing-masing excited bercerita yang mereka ada saudara di KL laa, pernah bekerja kat KL laa dan macam2 lagi. bila berbual, terasa macam berada kat Negri Sembilan laa pulak hahaha... bezanya slang 'nogori' diorang lagi pekat hahaha...

lepas bersolat kami pun terus keluar. tapi sebelum tu haruslah bergambar kan... tanda kenangan yang kami pernah sampai di sini. insya Allah, ada rezeki pasti kami datang lagi.

suka tengok bumbung masjid ni. nampak gah dan memukau.

dan lagi snap gambar orang tengah solat 🤣🤣🤣

tertera 99 Asmaul Husna... cantik kan?

luas betul ruang solatnya...

pintu dari sebelah kanan ruang solat...

pintu masuk untuk jemaah wanita...

ruang di luar masjid dari tingkat atas...

snap dari dalam van je...

dari masjid, Am tanya kami nak makan apa. sama ada seafood atau masakan Padang. fikir punya fikir, akhirnya kami cakap, "makan apa-apa jelah, Am janji kami kenyang" 🤣🤣🤣

tapi sebelum Am bawa kami ke restoran, kami singgah di...


JAMBATAN SITI NURBAYA


ramai yang cakap, kalau nak datang ke sini, datanglah pada sebelah malam. hmm... kalau datang malam, bagi kami memang tak lah...

tak ada apa-apa yang menarik kecuali dengan niat nak bergambar je.

sebenarnya ada cerita di sebalik jambatan ni. anies malas nak taip. korang Google-lah sendiri ya.

dari atas jambatan... sekali pandang macam perkampungan nelayan...

laluan ni akan terus ke laut...

taburan rumah-rumah penduduk...


habis bergambar walaupun kepanasan, kami terus naik van dan menuju ke...


PONDOK IKAN BAKAR CAB.  KHATIB SULAIMAN


sebelum sampai sini, tak terasa pula lapar tapi sebaik ternampak ikan bakar, terus jadi 🤣🤣🤣dan sama macam restoran masakan Padang yang lain, pelbagai jenis menu dihidangkan tapi kita cuma makan / ambil yang perlu sahaja.

yang kelakarnya, bila tengok menu semua nak makan. semua nampak sedap. lepas 'berbincang', kami pilih beberapa lauk sahaja.

since kitorang duduk di tingkat atas dan menghadap laut, perghhh dia punya suasana tu tak payah cakaplah. dapat makan nasi panas2, lauk pun sedap, ikan bakar mengancam... masing2 senyap bila nasi masuk mulut.

siap bertambah ko! lepas makan, mak cik nak tapau lauk tapi anies cakap, nanti kat hotel pun ada juga kedai makan...

besar juga restoran ni... kami makan di tingkat atas...

masa ni lauk belum penuh satu meja...

sambil makan, menghadap laut dan melayan bayu laut yang.... ahhhhh...

selesai makan, kami singgah sekejap kat...


PANTAI PADANG

maaflah, anies tak tahu nama kawasan ni... just namakan Pantai Padang je...

lokasinya tak jauh pun dari restoran. saja je berhenti kat sini sebab nak hirup bau Lautan Hindi. ya laa... sebelum ni asyik hadap Selat Melaka je...🤣🤣🤣

kalau tidur kat Padang mungkin boleh kot kami bermandi manda kat sini 🤣🤣🤣

orang tak ramai masa tu... rasanya kami je kot yang ada 🤣🤣🤣

jauhnya tanah airku dari Padang. tapi bila naik flight sejam je 🤣🤣🤣

macam ni rupanya Lautan Hindi...

lepak petang2 kat sini memang syok...

boleh tahan jugalah ombak kat sini tapi manakan sama dengan Ombak Rindu🤣🤣🤣


selesai ambil gambar, kami pun bertolak ke destinasi seterusnya...

ke mana? stay tune!!

thanks 4 reading
happy weekends
daaa...

kawan2, tolong check link blog korang ya... kalau anies tak BW maknanya blog korang bermasalah. please take note.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

106 Your Words of Lo♥e

  1. cantiknya masjid kat sana
    sedapnya nasi padang tu

    ReplyDelete
  2. Orang minang kan ramai kat nogori simbilan

    ReplyDelete
  3. Jabatan Siti Nurbaya... Sat lagi nak google🙄🙄

    ReplyDelete
  4. Wahhh dah tengok lautan hindi😀😀

    ReplyDelete
  5. seronoknya boleh jalan2 ke sana.. jauh perjalanan luas pemandangan..

    ReplyDelete
  6. Bumbung tu ala-ala rumah minangkabau . Cantik sangat design bumbung tu macam corak batik . Design dalam pun cantik sangat , bukan mudah nak buat design asmaul husna kat syiling masjid . Cantiknyaaa . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padang & Minangkabau masakan boleh dipisahkan ;-)

      Delete
  7. Mantap Cik sudah mengexplore Padang. Btw kabarnya Cik Anies punya darah Padang juga? Iyakah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi sebahagian sahaja mas. eh, tak adalah. kalau kenalan2 saya adalah yang berketurunan Minang...

      Delete
  8. Lately ni mcm rindu nak ke Indon lagi, baca jgkpost lama2 termasuk trip ke Padang. Thanks Anies share trip ni

    ReplyDelete
  9. Ikonik sungguh bumbung masjid tu.. suasana dalaman pun cantik, subhanallah. Menarik perjalanan ni Anies. Thanks sharing :)

    ReplyDelete
  10. kepingin nak ke Sumatera Barat lagi. Pernah ke sana 26 thn lps. pasti byk yg dah berubah.

    ReplyDelete
  11. sisss... jalan ke daerah saya sisss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinggal di mana ya? insya allah sy boleh sampai sana 1 hari nanti

      Delete
  12. Mesjid pun bertanduk.
    Itulah ranah minang ;) Very special!

    ReplyDelete
  13. Itu memang Pantai Padang namanya, Kak Anies

    1 km dari situ adalagi Pantai Muaro lasak, dengan ikon menara merpati perdamaian, sayang sekali kak anies tak singgah di sana

    DAN SAYANG SEKALI KITA TIDAK JADI BERJUMPA.
    HUHU

    Semoga lain waktu bisa berjumpa ya Kak Anies!

    Sronok kah selama di padang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke? saya pun tiba sudah masuk tengah hari. tambah pula jerebu n badan kurang sihat. insya allah akan repeat lagi ke sana sebab ada hutang belum selesai di Padang/ Bkt Tinggi😊

      Delete
  14. Cantiknya masjid. Luar dalam cantik 😊. Btw Anies, memang diorang cakap loghat nogori ke? As in orang minang nogori?

    ReplyDelete
  15. Hamboi.. Makan smabil ditemani bayu laut yang mengasyikkan.. :)

    ReplyDelete
  16. Kalau tengok signboard jauhnya jarak.. bila naik kapal terbang, eh sejam je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa xhabis mkn lg pilot dah announce utk mendarat hahaha

      Delete
  17. waah arsitektur masjid tu keliatan elok lah..
    ingin berkunjung kesana juga
    semoga, suatu saat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mbak orang indonesia jadi harus datang ke padang😊

      Delete
  18. dia punya tajam bumbng tuuu burung takot nak tenggek..
    tapi itula dia seni binaan tempat orng kan.. identiti lagi jadikan 1 1 destinasi tu menarik =)

    ReplyDelete
  19. wahhh, bestnya. Bila dapat pergi indonesia. Berangan angan je dulu dapat pergi sana nanti heheheh boleh jadikan sebagai rujukan nanti pergi :p

    ReplyDelete
  20. cantik masjid dia.. best dapat lepak tepi pantai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kalu dok lama bleh lepak2 lama sket ;-)

      Delete
  21. I haven"t any word to value this post.....Really i am inspired from this post....the individual who make this post it was an extraordinary human..thanks for imparted this to us. Enjoy the power to create and control people in a virtual world where there are no rules with The Sims 4 – On Xbox One, PS4 and PC sims 4 news.

    ReplyDelete
  22. cantiknya masjid dgn senibina minang makanan Padang mesti sedap belaka

    ReplyDelete
  23. Great post dear!Photos are amazing !     

    ReplyDelete
  24. wahhhh, asiknyaa..ini salah satu kota wish list saya.semoga tercapai suatu hari nanti hehehe.salam kenal kakak..

    ReplyDelete
  25. Banyak Tempat menatikdi bukit tinggi ni

    ReplyDelete
  26. Anies di tag

    http://www.mamapipie.com/2019/11/new-years-giveaway-by-eikin-sofi.html

    ReplyDelete
  27. Indahnya kota Padang, cuma jauh doang dari Tangerang. Saya dari Tangerang, salam kenal :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal. ada rezeki saya akan sampai Tangerang pula

      Delete
  28. padang amboy nagari rancak nian rasa memanggil untuk jejakkan kaki di sana suatu hari nanti

    ReplyDelete
  29. kelebihan melancong di tempat ramai orang Islam ialah mudah jumpa masjid..

    selain senang nak dapat makanan yang bersih dan halal

    ReplyDelete
  30. subhanallah, tu bagunan masjid megah betul ya mbak dan desainnya begitu menyegrkan mata

    ReplyDelete
  31. Selamat datang di Indonesia yah Mbak ANies. Kalau Saya belum pernah nih Ke Padang, padahal saya berada di Sumatera Juga. :) haduhhhh... :)

    ReplyDelete
  32. Asyik ya bisa jalan2 ke padang sambil kulineran

    ReplyDelete
  33. Waduhhh, makan ikan bakarrrr

    Makanan kesukaan saya...

    ReplyDelete
  34. Banyak yang disinggahi jadi banyak nih pengalaman yangg bisa dinikmati

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas... lagipun bukan selalu datang kesini

      Delete
  35. wah seronok,banyak berjalan luas pemandangan =)

    ReplyDelete
  36. Kak anies udah jalan-jalan ke Padang ya saya orang Riau blm pernah kepadang :D

    ReplyDelete
  37. Lawonya masjid tu! Rugila sampai kalau tak cari masjid ni

    ReplyDelete
  38. Cantik binaan masjid ni. Orang nogori wajib datang sini baru tahu sejarah minangkabau nya :)

    ReplyDelete
  39. Ya ampun mama baru perasan mama tergulis Bukit Tinggi haha

    ReplyDelete
  40. ada plan untuk ke indon next year..maybe tempat ni bole masuk dlm list hehe

    ReplyDelete
  41. Saya suka lah pantai Padang, apalagi pantai Carolina, batu-batunya besar dan ombaknya juga besar.

    ReplyDelete
  42. Satu hari nanti nak pi jugak Padang, masuk wishlist siap..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆