Ke Minggu Usahawan Nasional 2019 @ MAEPS, Serdang

11:55 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Lagi entry tertangguh...

pada mulanya memang kitorang tak rancang pun nak pergi. tapi alang2 balik dari Putrajaya, why not singgah sekejap. lagipun dah masuk hari terakhir event, pasti orang tak ramai.

memang betul sangkaan tu. walaupun tak ramai (macam event MAHA dan seangkatannya) tapi ia masih lagi meriah.

lepas parking kereta, terus naik tram yang disediakan.

kalau tak silap, ada 5 dewan pameran disediakan untuk para pengunjung. free admission tapi korang kena register (ada booth khas) dulu kalau nak dapatkan hadiah lucky draw.

dari 5 dewan, kami masuk 4 dewan je. sebab tak.larat nak berjalan plus perut kekenyangan akibat makan tester2 yang disediakan😆😆😆

serius korang! hampir setiap booth dalam setiap dewan sediakan tester. takkan nak tolak kot? lagipun diorang tak paksa pun kita membeli produk.

selain produk makanan, ada juga produk /barangan lain seperti pakaian, barang2 kraf serta perkhidmatan. antaranya service homestay, pembelian rumah, membina aplikasi, pinjaman kewangan dan macam2 lagi.

dari 5 dewan, anies rasa 1 dewan je yang jadi tumpuan yakni celebrity bazar. kat sini para artis tempatan mengambil kesempatan membuka booth dan menjual barangan mereka. kalau bertuah, dapatlah korang jumpa artis favourite. masa kitorang masuk sini, kitorang jumpa pelakon Mahmud Ali Basha dengan Rudi Kristal.

lebih kurang 2 jam kat sini, barulah kitorang beransur pulang. harapnya tahun depan ada lagi event sebegini, sebagai usaha menaikkan dan mengenengahkan produk2 usahawan tempatan.

jom support #BMF

dan sebahagian gambar yang sempat diambil...

laluan yang memisahkan Dewan A (kiri) dan Celebrity Bazar (kanan)

ada macam2 barangan kraf yang cantik dan halus buatannya... anies cari tikar mengkuang. sekali tengok harga, terkedu sekejap hehehe

macam2 produk tempatan seperti madu, keropok, kuih muih dan sebagainya dijual di sini...

cultural stage performance dari Sabah...

batik dan pelbagai jenis pakaian lain... of coz wajib ada di sini...

baja pun ada...

mini market pun ada. mostly produk #BMF

yang menjadi tumpuan ramai...

ada orang jual kucing ke? eh tak lah...dia jual makanan kucing...

dalam bulatan merah tu pelakon Mahmud Ali Basha... hehehe

Kids Zone yang meriah dengan pelbagai acara...

Dewan A yang kebanyakannya terdiri daripada wakil agensi kerajaan...

kawan2, anies belum habis hutang BW...sabar ya... tapi ada satu perkara, ada sesetengah blog sayangnya, anies tak boleh masuk. kalau korang update url baru ke, tolong beritahu ya... jangan senyap je...

itu je nak share...thanks 4 reading...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

52 Your Words of Lo♥e

  1. It must be very fun! Lovely craft and batik. Ooops, here you go, a cat and a comedian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilah sbb bukan senang nak jumpa produk sebegini selalu

      Delete
  2. bestnye....belum pernah berkesempatan ke sini lagi....

    ReplyDelete
  3. Putrajaya banyak bangunan cantik cantik

    ReplyDelete
  4. Bagus event mcm ni.. selain dpt meninjau dan beli brg2 yg menarik, boleh juga jadi platform tambah networking dgn usahawan2 baru kenal juga ni.

    ReplyDelete
  5. Wah keren kak... <3

    https://aseprohimat.com/perkembangan-sarana-transportasi-indonesia-dalam-5-tahun-terakhir/

    ReplyDelete
  6. Oh, best gak kalau lapar2 pergi cuba sana-sini sampai kenyang 🤭

    ReplyDelete
  7. Waaaaa, kerajinan tangannya terlihat bagus-bagus ehehehe.

    Bazzarnya mirip seperti Indonesia memang yak :D

    ReplyDelete
  8. Nampak meriah tu... Anies sama macam Faris dan Alisya, kalau ada food tester, confirm ambil 😁

    ReplyDelete
  9. cik kalo setiap mampir di booth makanan terus nyicip testernya lama2 kenyang juga lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. tahun depan kalay datang sini lagi sy mau berpuasa😆

      Delete
  10. tampak ramai ya kak hehe. pasti harga nya murah murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ramai walaupun datang pada hari last event

      Delete
  11. Yang jualan makanan tradisioanak tak ada ya
    Biasnya kalau ada pemeran semacam ini, saya berburu kuliner

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada mas...cuma tak smepat nak snap banyak gambar

      Delete
  12. Belle fotografie, vorrei vedere quel Bazzar.
    Buona serata.

    ReplyDelete
  13. kena sedia banyak duit kalau jalan ke event seperti ini, aih putrajaya, petaling jaya rindu sangat ke tempat ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau niat nak shopping memang kena sedia duit lebih sikit...

      Delete
  14. ada juga tgk kwn2 singgah sini...pi maeps time MAHA je sbb kena bertugas hehe

    ReplyDelete
  15. Melaka la nieee... Hujan ⛈️⛈️

    ReplyDelete
  16. menariknya..first datang sini masa BBW je.lepas tu rasa malas nak dtg event kat sini sebab malas bersesak

    ReplyDelete
  17. pingin sekali kesitu sy liat lokasi ini

    ReplyDelete
  18. Eh ada Baja, betulan pekan Usahawan nih..

    ReplyDelete
  19. yes.. Support BMF.. cuma tu lah.. susah juga nak cari info produk BMF selain makanan dan kedai.. huhuhu..

    ReplyDelete
  20. Ayah Syafi Ada ajak aritu tapi X sempat nak g

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆