Taipei, Taiwan: North Gate (Cheng'en Gate)

1:08 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Masa belek2 gambar dalam pendrive, ternampak gambar2 kami kat sini. Walaupun cerita Taiwan dah habis dikongsi (hahaha) anies tetap nak share yang satu ni. Pada hal tak ada apa yang menarik pun fasal bangunan ni. Kami singgah pun sebab masa tu kami baru lepas makan (anies ada share kat SINI) dan otw ke TMS.

anies tak nak cerita fasal bangunan bersejarah ni. Tapi kalau korang berminat nak tahu, sila klik kat SINI ya.

Entry hari ni just nak share gambar2 yang sempat kami snap. Uniknya bangunan ni terletak kat tengah2 laluan utama. Saiznya pun taklah besar mana pun. Dan of coz tiada sebarang bayaran dikenakan dan dibuka 24 jam.

Masa kami ada kat sini, halaman North Gate under renovation. Mungkin sekarang dah lagi cantik untuk sambut kedatangan korang ke Taiwan.

So kalau ada rezeki korang ke Taiwan, singgahlah ke sini. Walaupun hanya sebuah bangunan kosong, at least kalau ada orang tanya kelak fasal Cheng'en Gate ni, korang boleh jawab dengan jayanya hahaha...

sebahagian gambar di North Gate, Taipei, Mei 2018:

nilah bangunannya (view dari belakang)... dari jauh nampak kecil je. dah dekat, besar... setinggi bangunan 2 - 3 tingkat...

North Gate ni betul2 berada kat depan Camera Street. nak tahu kenapa dipanggil Camera Street? sebab kat sini ada berpuluh kedai jual kamera. korang nak kamera macam mana? terjah je mana2 kedai...

halaman North Gate yang baru ditanam pokok2... tiles pun anies rasa macam baru dibaiki / diganti...

North Gate dari sisi... apa isi dalam North Gate ni anies? sorry... tak tahu... kami just tengok2 je...hehehe...

ada beberapa info menarik di halaman North Gate. kalau rajin silalah baca. jangan jadi macam kami yang malas nak baca ni hehehe... tak adalah... sebenarnya kami tengah kejar masa time ni. kami perlu bergegas ke tempat lain...

info dalam tulisan Roman turut disediakan...

halaman North Gate... kalau nak berOOTD pun cun... tapi make sure cuaca tak panas sebab  area sini lapang dan tak ada bumbung...

last but not least... mestilah ada gambar mem besar kennnnn... (view dari depan bangunan)

ketinggalan kereta api? korang boleh baca kat SINI perkongsian anies dan nina di Taiwan.

thanks 4 reading... daa....

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. Owh.. Gerbang gitu je ye.. Kalau cuaca panas memang pandang dari jauh jelah.. Kikiki..

    ReplyDelete
  2. Bangunan kosong tu yang best buat jadi dinding #ootd haha >_<

    ReplyDelete
  3. Ini the first time saya melihat gate sebesar itu... Besar betollah Nies..

    ReplyDelete
  4. bersihkan negara Taiwan ni berbanding dgn China? Cuaca pun x bape sejuk...

    ReplyDelete
  5. hahahaha... terlepas ketapi dahhh.. bila entah nk sambung entri taiwan

    ReplyDelete
  6. Suasana tempat ni mmg nampak unik.. mcm ada kombinasi kreativiti lama dgn baru diadunkan jadi menarik. Seronok tengok suasananya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org luar yg excited org tempatan senyum2 je tgk kami hehe

      Delete
  7. Gambar mem besar nampak cinonet di bayangi bangunan besar tu...😂😂😂

    ReplyDelete
  8. Baiklah..kalau cheq ke Taiwan nanti cheq akan singgah ke situ..hihi 😄

    Cantik gambaq mem besar 😎

    ReplyDelete
  9. TAIWAN DLM KENANGAN YA ANIES

    ReplyDelete
  10. Wahhh impian banget bisa kesana, keluar negeri :(

    ReplyDelete
  11. Keren sekali bentuk Nort Gatenya, kak.
    Keramiknya juga cantik.
    Instagramable 👍

    ReplyDelete
  12. Ada orang masuk tak kat dalam bangunan tu? Kalau husband tengok mesti dia kata tak lulus CF sebab tingkap kecil, tak dapat cukup cahaya dari luar lepastu tingkat bawah takde tingkap..haha. Tapi cantik bangunan tu, cuma taktau bangunan apa yek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. msk yg belah bwh tu je lah... naik ke tgkt atas rs nyer pihak penyelenggara je kot. nama pun GATE... so kita anggap je laa mcm kota a famosa ;-)

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆