Singgah Galeri Arkeologi Guar Kepah, Pulau Pinang

9:54 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Ni cerita bulan lepas. alang2 dah sampai Penang, kami singgah sini sekejap. lagipun free entrance dan tak ada orang / pelawat langsung masa tu.

apa yang best-nya fasal galeri ni?

haa... kalau korang nak tahu, kat sinilah ahli arkeologi menemui rangka manusia / mayat yang usianya lebih tua dari Perak Man!!

korang pun tahu kan, manusia tertua yang dipercayai tinggal di Semenanjung Tanah Melayu ni adalah Perak Man.

tapi rupa2nya ada yang lebih tua dari Perak Man. means, sebelum ada Perak Man, sudah ada manusia 'bertamadun' di kawasan Guar Kepah ni.

sebagai bukti, terdapat ribuan (mungkin jutaan) kulit2 siput dan kepah di sekitar galeri ini. (mungkin sebab tu, tempat ni dinamakan Guar Kepah sempena banyaknya / penemuan kulit kepah suatu masa dulu?) Wallahu 'alam

ini secara tak langsung menguatkan fakta bahawa Guar Kepah suatu ketika dahulu adalah lautan dan lama kelamaan, akibat proses perubahan bentuk muka bumi, ia bertukar menjadi daratan.

okey, stop. cikgu sejarah malas nak bebel panjang2. nanti korang tidur😆

nak tahu lebih lanjut, nah! tengok gambar2 kat bawah ni. ambil feel dululah ya sebelum fakta2 ni masuk buku teks Sejarah kelak😊😊😊

ada tak orang Penang yang tak tahu tempat ni? acu tengok sikit...

laluan ke tapak arkeologi...

kalau boleh baca lepas zoom, dipersilakan... banyak info2 menarik tentang tapak arkeologi di sini...

sama macam tapak arkeologi di tempat lain di Malaysia, ia dilakukan oleh sekumpulan pakar dari USM, Pulau Pinang...

sebelum ini kawasan tapak arkeologi ni adalah tapak rumah penduduk...

kat sinilah rangka manusia berusia lebih 5000 tahun ditemui...

nampak tak rangka manusia tu? dipercayai ia milik seorang wanita.. kalau tak silap.. 

antara artifak lain yang ditemui di sini...

serpihan tembikar dan tulang haiwan turut ditemui di sini...

terdapat jutaan kulit kepah dan siput di sini... mungkin dari sini nama Guar Kepah diperoleh.  

artifak alat batu litik... menunjukkan teknologi yang terdapat / berlaku pada zaman tersebut...

artifak porselin dan besi turut dijumpai. sekaligus membuktikan dahulu di sini pernah wujud sebuah penempatan manusia...

tebing2 ni dipenuhi kulit siput dan kepah..  sekali tengok macam lantai yang ditampal mozek...

info tentang zaman Neolitik di Malaysia pada ketika itu...

penyelidikan ini berlangsung pada tahun 2017...

tapi rangka yang dijumpai di sini telah dihantar ke makmal... mungkin sikit masa lagi akan dipamerkan di muzium negara kot.. 

yang tanya.. ada berapa rangka manusia ditemui di sini? cuma satu je...

ruang / tapak di mana rangka tersebut ditemui...

antara kemudahan yang disediakan di sini...

last but not least... cikgu sejarah dah sampai sini... murid2 sekelian... bila lagi?😆

thanks 4 reading..  daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

44 Your Words of Lo♥e

  1. yang dok Penang puluh2 tahun ni baru pestime tahuuu wujudnya tempat ini wakakaka.. tapi cheq spesis tak suka sangat sejarah. tu ignorant sikit bab2 ni.. hehehe..

    ingatkan Perak Man paling tua.. huhu..

    ReplyDelete
  2. terima kasih cikgu, selamat pulang cikgu. hihi. best kan melwat kawasan bersejarah macam ni.rasa nak mask sekolah semula..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah msk sekolah smula jn laa belajar rajin2😊

      Delete
  3. Setakat pintu depan jer... Ingatkan ada la tunjuk rangka manusia tu... kikikiki... potong betul laa....

    ReplyDelete
  4. wah mmg menarik kisah2 sejarah ni xjemu baca

    ReplyDelete
  5. Nice sharing cikgu! Agak terkejut jugak la cheq hari tu bila tengok berita di TV pasai penemuan terkini rangka manusia yang tertua ni 😃

    ReplyDelete
  6. Oh, Perak man tu dijumpai di sini. Ingatkan nak cerita pasal kaji cuaca mula2 tadi. Lepas habis baca baru teringat tu meteorologi la..punya teruk pengetahuan am aku..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn. manusia lbh tua dr perak man dijumpai di sini

      Delete
  7. Cikgu sejarah yang vogue gitewww...
    Ha! jangan tak tahu ya sejarah subjek wajib lulus SPM selain BM tau.
    Selalunya orang negeri sendiri tak hairan nak pergi tempat yang dekat depa suka pi tempat jauh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sbb tmpt ni br lg tu yg tanya depa😀

      Delete
  8. kadang2 teringin nak jalan2 penang area yang lain dari yang saya selalu pegi. Kadang2 bosan pegi tempat yang sama. Maybe I should put this place in my malaysia bucket list.

    ReplyDelete
  9. Terima kasih cikgu.. Bagus info yang dikongsi cikgu.. Semoga anak murid berpeluang nak ke sini suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  10. Kurasa sebenarnya masih banyak fosil manusia purba terkubur di dalam tanah di sekitaran area sana, kak.
    Karena baru 1 fosil yang diketemukan.

    Lokasi ini agak mengingatkan aku tentang area lokasi penemuan manusia purba di Sangiran, Sragen.

    ReplyDelete
  11. Sy x prnh tau pun kewujudan tmpt ni

    ReplyDelete
  12. Thank you Anies infonya. Lama juga tak sampai Penang. Nanti kena plan la bawa anak-anak jalan Penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt dtg penang boleh pnjg kn langkah ke sini ;-)

      Delete
  13. Wah, suka baca tulisan cikgu sejarah ni. Zumal tak pernah sampai lagi sini

    ReplyDelete
  14. hahaha comelnya cikgu sejarah di sebalik tembok >_< nanti buatlah lawatan lagi,Hana terlebih sudi nak join :P

    ReplyDelete
  15. hhahaha.. kt daerah mana ni? tak pernah tau kewujudan tempat ni

    ReplyDelete
  16. Wahh.. jadi cikgu sejarah hehee. Saya suka juga berkunjung ke tempat2 bersejarah mcm ni. Mmg suka sejarah sbb kdg2 membuatkan kita terfikir mcm mana keadaan sesuatu waktu dahulu tu.. suasana dan kehidupannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgs penutup esei kamu ni, kata cikgu sejarah smbl mark paper😆

      Delete
  17. Ala Cikgu, sorry lambat datang kelas. Baru sekarang sempat baca.

    ReplyDelete
  18. Serious kami minat tempat-tempat macam ni. I love history.. Tapi tu lah.. Nak berjalan xdak geng adeiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sudi jadi geng lvh2 kalu nk sponsor eh ehhh😆

      Delete
  19. Ada banyak kawasan sejarah kat negara kita ni.
    Selamat petang cikgu..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆