#YouAsk : tentang Mesir (1)

8:13 pm

✿...السلام عليكم✿


Dah lepas 3-4 bulan barulah terhegeh2
nak jawab kan? itulah anies namanya.
kalau tak lambat tu, bukan laa anies 
namanya ;-) tapi, janji punya pasal,
better late than never kan? kan?

anies ada beritahu, anies memang sengaja
biarkan semua soalan2 'tergantung tak bertali'.
why? sebabnya anies nak 'bateri blog' ni terus
bernyawa. kata lainnya, ada laa idea nak
dikongsi kat blog ni. so, jangan laa marah
kalau2 sebelum ni anies wat donno je bila
yu ols ajukan soalan..

oh, ya! sebelum terlupa... jawapan yang
anies berikan ni adalah berdasarkan info, 
cakap2 daripada kak ngah, pengamatan 
dan pengalaman sepanjang berada kat
sana. just assumed, ni cuma extra info
terutama bagi mereka yang ada plan 
nak pergi ke Mesir. tu je... tak lebih dan
tak kurang. kalau ada tersilap info, etc.
minta maaf laa banyak2 ya!

so, meh kita tengok anak siapa laa yang
rajin bebenor bertanya ni...

alasan / tujuan utama ke Mesir ni adalah disebabkan majlis konvokesyen kak ngah. entry nyer ada kat SINI. so, memang tak ada kaitan pun dengan kerja. tinggalkan kerja ada laa...

waalaikumussalam. sejujurnya, sebelum ke sini... anies tak teringat / terfikir langsung apa yang sedang berlaku kat Mesir. yang anies tahu, diorang dah nobatkan Al-Sisi sebagai presiden baru. jangan tak percaya, Dataran Tahrir yang penuh 'pancaroba' tu juga termasuk dalam wishlist tau! Alhamdulillah... sepanjang berada kat sana, suasananya aman... macam tak ada apa2 yang berlaku... tentera or polis yang berlegar2 tu, memang ada. pesan anies, kalau yu ols ternampak diorang, jangan gatal tangan nak snap gambar ya! B.A.H.A.Y.A!! yu ols mungkin akan ditangkap kerana disyaki sebagai pengintip!

FYI, Mesir adalah negara yang mengalami 4 musim. bezanya, pada bulan Januari baru ada salji. tu pun hanya tempat2 tertentu seperti kat puncak Gunung Sinai. tapi, kalau yu ols planning nak melawat Mesir, penghujung September - November adalah masa terbaik walaupun cuaca sedikit sejuk pada sebelah malam.



tentang makanan pulak, kalau nak duduk lama, elok masak sendiri laa... jimat pun ya. orang Mesir ni suka makan roti dan yu ols akan dapati bakery is everywhere! dalam satu kawasan, sekurang2nya ada 3-4 buah kedai roti! tu tak kira lagi yang jual roti atas motor, tepi jalan, etc. kalau makan nak nasi, mostly ada kat restoran2 terpilih. tu pun tengok dulu laa... apa menu yang mereka hidangkan. seperkara lagi, insya-Allah semua bahan makanan kat sini HALAL. (97% penduduk Mesir adalah muslim)

kebetulan kedai kek ni tak jauh dari rumah kak ngah. apa lagi... rugi laa kalau tak beli.
kek ni ada 2 rasa. sebelah coklat and sebelah mangga. memang menjilat jari! terbaekkk...


dua2 makanan ni kami makan kat restoran. saja nak rasa makan kat resto mahal. memang terbaiklah esp. nasi / beras yang diorang guna ni... rasa nak tambah lagi!! 

yang ni sebenarnya sebagai extra info je. kat Mesir, orang Islam bercuti pada hari Jumaat manakala orang Kristian pula bekerja. kalau hari Ahad, giliran orang Kristian pula bercuti manakala orang Islam bekerja. 

soalan ni berkait dengan entry Tasik Qarun. boleh baca kat SINI. untuk pengetahuan Salbiah M dan kawan2 yang lain, kebanyakan travel anies kat Mesir ni menggunakan van yang dipanggil tranco. kecuali dari Kaherah ke Iskandariah. kami menaiki keretapi.

masih tentang entry kat Tasik Qarun. mmm... kalau harta tu timbul, anies amik then buat lelongan. boleh jadi jutawan mi segera maa... hahaha... acah je..

tasik Qarun @ AL-Fayyoum. destinasi wajib pergi kalau dah sampai Mesir...

sepanjang berada kat sana, matahari memang memancar terik. tapi percayalah, sikit pun tak rasa panas. yang ada cuma udara yang amat sejuk. tak percaya? boleh tengok pic2 yang anies attached dalam setiap entry. kalau tak pakai sweater, kardigan mesti ada. sejuk woo... 

yap, itulah yang dikhabarkan oleh ustaz yang turut serta bersama2 kami. andaikata tasik tu seluas negeri Melaka, maka sebesar dan sebanyak tu la juga milik Qarun. dan sampai ke hari ini, tiada siapa yang mampu menandingi nikmat yang Allah SWT berikan kepada Qarun itu. sayangnya... harta2 itu membuatkan dia semakin kufur kepada-Nya...


okey, setakat ni je dulu ek... nanti
anies sambung lagi... insya-Allah. 

terima kasih kepada yang sudi bertanya... 

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

32 Your Words of Lo♥e

  1. Saya cuma nak komen, boleh tak numpang ikut to EGYPT hikhik

    ReplyDelete
  2. Baru2 ni dgr citer dr seorg Ustaz ttg Mesir..
    katanya..."kat Mesir mcm2 ada, yg baik ada, yg sebaliknya pun ada...pandai2lah membawa diri di sana..yg penting kena berpegang teguh pd ajaran Islam."

    ReplyDelete
  3. Anies I love you.... lama sungguh akak datang mengomen di sini.. rindu sangat kat Anies...
    ooo ketinggalan akakni Anies ke sana yerk.. tak ajak akakpun...

    ReplyDelete
  4. Walaupun dah makan..gambar nasi dan ayam tu, sangat menggoda selera ok..huhu

    ReplyDelete
  5. Wah,maklumat sangat berguna untuk mereka yang berminat ke sana :)

    ReplyDelete
  6. bestnya ke mesir kan...anies merancang nk ke sana lagi kot...

    ReplyDelete
  7. bercuti untuk seronok sambil tambah ilmu jugak ni..kan Anies..

    ReplyDelete
  8. 4 musim rupanya . patutlah org timur tengah tak heran pakai jubah hitam memanjang ...

    ReplyDelete
  9. at least ada jawabannya..kn


    P/s maaf anies psl msg tak berbls...
    sungguh tak perasan..dua hari yg sibuk ada tamu bertandang..

    ReplyDelete
  10. Subhanaallah, bestnye percutian Anies ke Mesir. Insyaallah bumi Mesir termasuk dalam wishlist Aishah :)

    ReplyDelete
  11. perkongsian yang baik anies. serta QA yg baik.

    cuma soalan saya masih belum dijawab

    ReplyDelete
  12. Salam Anies...bestnya g Mesir....klu dpt g sana melancung... alangkh bertuahnya.

    Rezeki Anies...Alhamdulilah

    ReplyDelete
  13. Duh, kapan ya saya bisa berkunjung kesana :)

    ReplyDelete
  14. info info yang sangat baik untuk yang nak ke Mesir.. saya belum terfikir nak ke sana... tapi kalau ke sana tu saya akan pegi jugak tempat2 yang ditunjukkan

    salam singgah

    ReplyDelete
  15. Dari persoalan, keluarlah semua jawapan. :)

    Masa paling sesuai nak ke Mesir adalah pada Sept - Nov. Noted! :)

    ReplyDelete
  16. paling menggoda adalah bab makan.. tengah2 malam ni blogwalking tengok dia tayang makanan plak ehehe..

    ReplyDelete
  17. Akhirnya terjawab semua persoalan ye anies... bagus la... better late than never...

    ReplyDelete
  18. Senang rangkum semua Q&A dalam 1 entry..
    senang nak baca senang nak tahu cerita ;)


    Baca jwpn Anis baru teringat juga kat sana memang bergolak kan..
    Myra ada sepupu belajar sana..

    Tp tak pernah jejak ke sana lg :D

    ReplyDelete
  19. wah bagus anies ni...setiap soalan ada jawapannya...bertuah anies...dapat jejak ke bumi mesir...

    ReplyDelete
  20. Bagus info ni especially bab hari bekerja org Islam dan Kristian.. baru saya tahu.
    Tengok makanan tu kecur pulak.. layan gak makan nasi arab time lunch nnti ni.. :D

    ReplyDelete
  21. Sy nak tnya 1 je..sape menteri pertanian mesir...?kikiki gurau je...tp mmg bestla kan...ada rezeki bsok2 mmg sy nak ke sana gak nnt..

    ReplyDelete
  22. elehhh jelesss la tu kan org dpt g mesir...hehehhee

    ReplyDelete
  23. ya, akhirnya semuanya terjwab..hehe..

    ReplyDelete
  24. erm..menarik gak entry gini..hehe.thanks anies menjawab soalan-soalan we olls.

    ReplyDelete
  25. harap2 clean&clear. nk bercuti ke mesir xpening2 dh

    ReplyDelete
  26. memang rezeki anis p sana..seronoknya sgt!

    ReplyDelete
  27. Ooo... baru tahu.psl org islam cuti ari jumaat n kafir ct hari ahad.. kiranya ok lah jgk mcm ni.. mghormati agama masing2

    ReplyDelete
  28. terbaik la anies.. bila la berpeluang nak pergi ke sana..=D

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆