#IntoTheWoods

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Sinopsis

gabungan watak2 serta sedikit elemen
daripada cerita dongeng seperti
Cinderella, Little Red Riding Hood, 
Rapunzel, Jack and The Beanstalk;
filem berbentuk muzikal ini (macam
filem Magika) mengenengahkan
konsep 'suasana di dalam hutan'
sebagai main background.

kisah sepasang suami isteri 
yang memiliki kedai roti dan tidak
dikurniakan anak menjadi tunjang 
cerita sebaik sahaja mereka mendapat
tahu bahawa sebenarnya si suami
telah terkena sumpahan ahli sihir
yang menyebabkan dia mandul.

untuk menghapuskan sumpahan itu,
ahli sihir berpesan kepada pasangan
suami isteri tersebut bahawa mereka
harus mencari 4 perkara (yang dianggap
mustahil) dalam tempoh 3 hari.

jika gagal, mereka akan kekal dan
hidup dengan sumpahan tersebut.
4 perkara tersebut adalah seekor 
lembu berwarna putih susu, 
matel berwarna merah, rambut 
seperti bulu jagung dan sepatu 
berwarna emas. dapatkah mereka
mencari barang2 tersebut di dalam
hutan yang aneh itu? adakah sumpahan
itu akan berakhir atau terus menghantui
mereka?

my review

sebaik sahaja mukadimah filem ini
dimainkan dengan satu nyanyian,
anies dah dapat agak bahawa filem
ini adalah filem muzikal. so, meter 
excited untuk tengok filem ni
merudum sedikit. tapi bila satu demi
satu watak dikupas, tetiba rasa macam
nak tahu lebih lanjut apa sebenarnya
yang terjadi apabila keempat2 watak
daripada cerita dongeng terkenal ini
bergabung dengan watak utama
(pasangan suami isteri).

overall, jalan ceritanya teratur dan 
mudah difahami walaupun setiap
10 minit, akan ada nyanyian (dah 
nama pun filem muzikal). cuma
yang kecewanya, 15 minit terakhir,
entah macam mana anies boleh terlelap 
(sampai bermimpi tuu...). mungkin
sebab terlalu banyak dialog sampai
jadi bosan nak tunggu pengakhiran
cerita. diklasifikasikan sebagai P13,
filem ini sesuai untuk bersantai dan
me'rileks'kan kepala yang serabut.

untuk filem ni, daripada 5*, anies beri 3*.

terima kasih banyak2 kepada pihak Nuffnang yang sudi menjemput anies ke #NNPremiereScreening #IntoTheWoods ni. FYI, pada asalnya #NNPremiereScreening ni berlangsung kat NU Sentral on Monday (12/1/15). tapi disebabkan hal2 yang tak dapat dielakkan, maka tayangan perdana ni berpindah ke GSC 1Utama. so, with all the inconvenience caused, GSC dengan murah hatinya memberi sepasang tiket baucer, 2 kotak popcorn dan 2 botol air mineral. and Nuffnang pulak beri cenderamata stick note #IntoTheWood. suka suka suka! tapi kalau datang awal semalam, dapat beg #IntoTheWood lagi best...

nampak je kecik tapi jenuh nak menghabiskannya!

dikesempatan ni, anies nak ucapkan JUTAAN TERIMA KASIH kepada blogger Nurashikin ZA a.k.a NAZECKSalbiah M dan Amanina Mads di atas hadiah2 ni. top komentator katanya... so apa lagi? jom terjah blog depa!

jarang berblog lately. ada beberapa perkara harus di settle kan...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

35 Your Words of Lo♥e

  1. aik ? sampai terlelap..cm ne tu.. hehee

    ReplyDelete
  2. mcm boring citer nie?hihi

    p/s: cik nor tak terima email anies..:)

    ReplyDelete
  3. Wah...murah rezeki Anies dan murah juga rezeki mereka yang memberi hadiah itu... :)

    ReplyDelete
  4. movie musical ni kureng sikit gemornya, nak tunggu review anies utk movie lain pulak

    ReplyDelete
  5. Fairy tale la best utk ditonton anies.... Tahniah,Dapat Hot Wheel tu....;-)

    ReplyDelete
  6. baru semalam nampak BTS kat tv.. cerita alam fantasi cmnie anis suka..hihi... ade peluang nanti nak tengok jugak la..hihi..

    ReplyDelete
  7. Bru plan nk tgk.. ishh muzikal konfem tidoq. Wow banyaknye. Tahniah

    ReplyDelete
  8. Baru perasan blog Anies dah lain ler.....;-)

    ReplyDelete
  9. review film yg mnarik...tahniah bnyak dpt hadiah nuffnang...agaknya bilalh kak dpt kirim hadiah utk anies pula..

    ReplyDelete
  10. MURAH REZEKI..DAPAT TENGOK WAYANG,DAPAT HADIAH..:)

    ReplyDelete
  11. Wahh... menonton wayang dan dapat cenderahati.. seronok.. Saya tengok pun seronok je di awal pagi ni.. :)

    ReplyDelete
  12. Tak pernah tgk filem muzikal. Mcm best jalan citernya..

    Tahniah anis dpt hadiah..

    ReplyDelete
  13. owhh filem muzikal rupanya ek.
    ish besnye kak anies dpt hadiah!

    ReplyDelete
  14. Boleh layan ni citer ni. Suka tgk citer dongeng yang diorang dah twist sana sini :)
    Congrats, Anis. Banyak dapat hadiah!

    ReplyDelete
  15. Salam singgah, hotwheel! pon boleh...

    berminat sponsor giveaway? klik sini: http://studioous.blogspot.com/2015/01/sponsor-1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt.html , Nak join pun boleh...

    ReplyDelete
  16. eh eh.. sama la.. kita pun pegi screening tu.. hope boleh jumpa lain kali.. ^_^

    ReplyDelete
  17. lya frust dgn movie ni..x seperti y dibayangkan..hampir 80-90% nyanyian...

    watak rapunzel habis camtu je..
    pastu selepas penat lelah kejar putera..begitu akhirnya kisah cinderellan & prince charming??

    part ahli sihir pon mati gitu je... kiranya berkorban la..?

    part skandal prince charming cinderella & wife pembuat roti xleh blahhhhhh...

    yang tak tahan part prince charming cinderella & prince charming rapunzel menyanyi kat air terjun tu..adoiiiiii...


    lya pon tertido akhirnya.. cuma fasya je y tgk...

    tp...watak the little red riding hood comey sgt...persis lisa surihani

    ReplyDelete
  18. Seronok tengok hot wheels tu... tahniah Anies. Semoga segalanya dipermudahkan & berjln lancar ye.. Salam ceria selalu.. :)

    ReplyDelete
  19. rezeki tu anies dapat hadiah..
    acik dah lama sangat tak jejak kaki dalam panggung wayang aies
    kalau anies dah akhir terlelap..acik agaknya dari mula lagi

    ReplyDelete
  20. haritu teringin nak tgk..sampai sekarang tak tengok2 lagi...hehe

    ReplyDelete
  21. Maaf lama x singgah ke sini. Tapi blog ni tetap di hati KA.. mcm menarik je citer ni ye !

    ReplyDelete
  22. tahniah anies. dapat tengok filem sponsor by nuffnang

    dan hadiah top komentor....

    ReplyDelete
  23. klu popcorn tu...akak cepat je habis nye...sedar2 dah kosong...klu citer bosan lagi la...hehehehehe

    ReplyDelete
  24. saya tengok dah tapi masa tengok 80% dalam panggung menguap dan tu suku dah lari balik awal... saya pun dah nak terlelap sampai member ajak balik... sangat2 membosankan cerita nih... sorry...

    ReplyDelete
  25. wah! best nya dpt join nuffnang..uhuk3..

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah...tahniah anies...^_^

    ReplyDelete
  27. Bestnyaa..dpt jemputan dari Nuffnang..

    ReplyDelete
  28. bila tengok popcorn..mesti teringat wayang..hihi

    ReplyDelete
  29. Assalam...

    Bestnyer dapat tengok wayang percuma..

    ReplyDelete
  30. pop corn tu sedap.
    sekian. hehe..

    ReplyDelete
  31. lya rsa cam dh komen je sblm ni kat sini.. blm publish kan??

    y pasti mmg bosan giler tgk citer ni..nyesal.. huhu

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆