Dari Teluk Intan ke Sabak Bernam - Tanjong Karang - Kuala Selangor

8:00 am

✿...السلام عليكم✿

Sambungan daripada entry ini dan ini.

usai solat jamak di Teluk Intan, kami terus ke Sabak Bernam.
sebenarnya ada beberapa misi yang perlu dilangsaikan
apabila mengambil keputusan untuk balik
dengan tidak melalui PLUS highway.

sebaik melewati Sabak Bernam,
hujan pun turun.
walaupun jalan agak lengang,
tetapi tetap kena berhati2
terutama bila berselisih dengan lori2.

mentarang!
boleh dikatakan sepanjang jalan kat Sabak Bernam ni,
yu ols akan jumpa orang jual mentarang ni.
nak yang bakar ke, yang mentah ke...
kalau tak silap anies laa...
RM12 untuk sekilo.

selain mentarang,turut dijual jagung yang besar2.
ni kalau guna sebatang untuk buat cekodok,
memang kenyang 1 rumah!

selepas Sabak Bernam, pit stop kami seterusnya adalah Tanjong Karang.
pada mulanya kami nak pergi ke salah sebuah kilang kerepek yang famous tu.
(lupa namanya)
tapi memandangkan masa agak suntuk, jadi kami singgah je kat sini.
nama kedai ni pun terlupa.

dah sampai ke sini, memang rugilah kalau tak rembat sebungkus dua.
kalau datang time puasa ni,
sure akan ku 'hangkut' 1 kontena!
ekekekekeke

next pit stop...
pasar Pasir Penambang, Kuala Selangor.
hah, ni laa misi yang tak langsai2 tu...
cari / beli ikan2 fresh.
boleh rambang mata kalau ke sini.
yang best nyer, kalau nak berhutang pun boleh!
sempat anies tanya, "kalau mati, macam mana nak bayar hutang?"
ekekekeke

ikan bayan.
oh, ya... selain ikan2 fresh, ada juga sayuran2, daging dsb.
tapi tak semeriah di bahagian jualan ikan.

masa nak balik tu,
ternampak pulak buah limau bali ni.
tak tahu laa masam ke manis.
anies tak beli pun...

oleh kerana sotong dan udang dah kehabisan kat pasar Pasir Penambang,
maka kami pergi ke tempat lain,
tak jauh dari pasar tu.
kira2 500 meter je.
tapi sayangnya, kat situ punya udang / sotong tak menarik hati.
jadinya, kami merayau sekejap kat belakang kedai tu.
jamu mata tengok sungai ni.
masa ni baru lepas hujan lebat...

tak dapat sotong, tak dapat udang...
kami terjah ke kedai jual makanan kering ni.
korang nak apa? keropok? jajan?
semua ada...
nak yang mahal ke, nak yang murah ke...
cari je...
tapi bayar asing2 yek!

gula2 nostalgia.
kalau korang tak pernah makan gula2 arnab ni, 
maknanya korang tak pernah jadi budak kecik!
ekekekekeke

cepat sungguh masa berlalu.
tup tup dah hampir Maghrib.
tapi ada lagi satu misi yang tak selesai.
ya betul!
makan cendol bakar.
masa sampai tu, tuan kedai pun dah nak tutup kedai...

cendol bakar + pulut.
mine.
sluuurrpppp.... aahhhhh....
sejuk anak tekak...

pastu order lempeng pisang.
punyalah panas lempeng ni.
melecur lidah.
tapi makan time hujan...
perrrghhh... 
nikmat woo...

sampai pun kedai dah nak tutup.
so tinggal ni je la keropok lekor yang ada untuk alas perut.
buurpppp...
Alhamdulillahil lazi at'mana wasaqana waj'alna minal muslimin...

terima kasih cikgu kerana sudi belanja kami.
juga kawan2 yang lain.
terima kasih di atas trip yang singkat tapi....
best!!!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

29 Your Words of Lo♥e

  1. perghhhh.... bestnya...

    anies... sorry semlm nureen EL..
    nak add ek
    aziatul nureen samsudin
    next 164, block J
    permatang damar laut
    bayan lepas penang

    0125664446 :)

    ReplyDelete
  2. Waaa Anies..jalan-jalan cari makan yang sangat meriah, best2!!!

    ReplyDelete
  3. salam pagi annies...kak selalu juga turun kuala selangor n melarat hingga sabak bernam memborong ikan segar...

    ReplyDelete
  4. Akak lalu situ malam so simpan kat hati lain kali nak pergi sana jenjalan pulak.

    ReplyDelete
  5. woahhhhh menariknye pit stop yg akak singgah smua ni! ini mcm kena try pegi jugaklah nti nih hehe

    part cendol bakar tu unik la.. cemane la rupe cendol tu dibakar ye? konfius pulak hehe

    ReplyDelete
  6. tempat knor selalu beli ikan...segar semua

    ReplyDelete
  7. alahaiii...
    x sabar nyerr nak tgu..
    apa yerr...
    apa2 thx ya..
    ingat gak anies kat nureen :)

    ReplyDelete
  8. wow bestnye jalan-jalan cari makan

    ReplyDelete
  9. waduh..
    iini baru betul jalan2 cari makan nie..
    mmg konyang kalau ikut trip nie.
    hehe..

    ReplyDelete
  10. mentarang tu belum pernah makan lagi. kata org kalau tak pandai masak boleh kena cherry berry. tul ke?

    mak ai banyakknya jajan. kalau akak le rembat semua. hahahaha tamak ko.

    ReplyDelete
  11. Tempatnya nyaman untuk berbelanja :)

    Oh ya,mizz..buat penerbit bukunya Gramedia.. :)

    ReplyDelete
  12. bestnya jalan2 tempat camni..dah lama tak makan mentarang tu..mentarang kabar memang terbaik..

    ReplyDelete
  13. waa mentarang sedapnyer anies...
    waa semuanyer sedap2 nih telan ailio akak nengok nih...

    ReplyDelete
  14. waa mentarang sedapnyer anies...
    waa semuanyer sedap2 nih telan ailio akak nengok nih...

    ReplyDelete
  15. punya la sedap smua tuh..jagung tu yg xthn tgk..hehe..

    ReplyDelete
  16. mentarang tu KA x pernah cuba, tp bab2 kerepek mmg beli berguni2 hehehe

    ReplyDelete
  17. buat bubur sedap juga jagung tu

    ReplyDelete
  18. akak kalau balik kampung memang ikut jalanni tak suka ikut PLUS... bestkan sepanjang jalan banyak tarikan.. tak mengantuk...

    ReplyDelete
  19. asyik banget nih kak anies jalan-jalan beli ikan. Bisa dibakar disana ya kak sambil melihat pemandangan dipantai :)

    ReplyDelete
  20. bestnye trip cikgu belanja.
    tak pernahlah saya seumur hidup cikgu belanja lagu tu.. hehe.. =)

    ReplyDelete
  21. Acik dah berkali2 ke tg.karang menhadiri jemputan kawen..tapi tak berpeluang lagi dah makan cendol bakar

    ReplyDelete
  22. Hai, yela cendol bakar tu part mana yg dia bakar? Pulut nya kah? Hahaha

    ReplyDelete
  23. Cendol bakar??? Wahhh... nampak sedap... sy suka makan cendol... tapi tak suka pulut... acanner tu??? Hihihi

    ReplyDelete
  24. kak teringin nak makan mentarang..
    apalah rssanya ek..

    banyak betul persinggahannya..
    tapi singgah makan paling best aa

    ReplyDelete
  25. sepanjang jalan tu confirm akan banyak pit stop.. ;)

    ReplyDelete
  26. terasa nak ke Pantai Jeram pulak ...dekat sikit .

    ReplyDelete
  27. tak pernah lagi makan mentarang tu.. apa rasanya anies?

    ReplyDelete
  28. JJCM la ni.. pusing2 tmpat yg nina suka pi dulu2 kalau ke KKB.. bnyaknya jajan

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆