Ke Teluk Anson dan Menara Condong Teluk Intan

10:11 am

✿...السلام عليكم✿

Kalau ikutkan 'sejarah jalan2' anies,
ni merupakan jejak pertama ke Bandar Teluk Intan, Perak.
(nama lama - Teluk Anson)

sebenarnya sebelum ni pernah juga sampai ke Teluk Intan
tapi setakat ke Felda Sungai Manila je.
tu pun sebab ikut rombongan pengantin.

dan kali ni ke Teluk Intan pun sebab pengantin
yang juga merangkap officemate anies, Fatin.

perjalanan dari KL ke Teluk Intan memakan masa
lebih kurang 21/2 jam melalui PLUS highway.
exit di tol Bidor dan straight ke Teluk Intan.

sebaik melepasi tol, terus pasang GPS.
entah macam mana, kira2 nak sampai
tiba2 GPS berbunyi dan suruh kami U-turn!

kami terpinga2 sekejap.
betul ke ni tempatnya?
tapi kawasan di situ tiada satu pun bangunan besar!
(majlis Fatin berlangsung di hotel)
yang ada hanyalah kawasan perumahan!
cit! tarak guna itu GPS!

akhirnya sampai juga ke tempat yang dituju, Hotel Angsoka.
terus humban GPS ke longkang!
(hehehe... tak de la macam tu sekali...)
ketika kami sampai, mempelai belum ada lagi.
lepas makan tunggu sekejap then pengantin pun sampai.
btw, selamat pengantin baru Fatin & suami.

dari hotel, kami terus ke sini.
memang dah lama menyimpan niat untuk ke sini.
Alhamdulillah... akhirnya sampai juga ke Menara Condong Teluk Intan a.k.a Pisa Tower of Malaysia.
sayangnya, hasrat nak posing2 kat depan menara tu terbantut dek bazar2 yang terdapat kat situ.
:-(

okey, mari tambahkan pengetahuan tentang bangunan bersejarah ni.
kalau tak nampak, klik je gambar ni.

warisan negara tu!
lepas 50 tahun akan datang, kot2 dapat masuk dalam senarai binaan bersejarah UNESCO.
macam Pisa Tower @ Itali.
who knows rite?
kembang hidung orang Teluk Intan nanti...
^_^

tiada sebarang bayaran dikenakan untuk masuk ke dalam menara ni.
anda cuma kena tandatangan di guest book.
oh ya... yang ni perigi (sumur / telaga)
anda akan jumpa perigi ni sebaik sahaja melangkah masuk ke dalam menara.

tangga menuju ke tingkat atas.
laluannya sedikit sempit.
lepas tu anies rasa macam bergoyang2 je tangga ni.
ketaq daa kepala lutut!

di bahagian beranda menara di tingkat satu.
perkara pertama yang anies tengok dulu kat sini adalah jenis kayu yang digunakan.
memang salute la dengan hasil pertukangan orang dulu2 ni!

ni adalah besi yang digunakan untuk menggerakkan jam.
besi ni mewakili jarum jam.
kalau tak silap laa...

yang ni pulak, besi yang mewakili jarum minit (sebelah bawah) dan jarum saat (sebelah atas)
kalau salah tolong betul kan ye...

di tingkat bawah menara, turut dipamerkan gambar2 lama dan baru tentang 'Menara Pisa Malaysia' ni.


pemandangan bandar Teluk Intan dari tingkat atas menara.
masa ni hujan dah mula gerimis.

'kucing menara'.
ke mana anda pergi, dia pasti ikut.
sangat2 jinak.

sebelum balik, rembat FM.
mak datuk... sikit punya mahal FM ni.
RM10 seketul!
minta tawar lepas beli banyak, dia cuma kasi RM2 je dari RM50.
jadinya, RM48 untuk 5 ketul!!
cekik darah betul!
dah tu, ada 2 design je.
satu kuning dan satu lagi biru.
gggrrrrr.....
sayangnya, kat tempat lain anies tak jumpa FM ni walaupun di bazar berdekatan.

dah puas melawat menara, kami singgah ke sini.
ada orang kata, kalau dah sampai ke Teluk Intan ni, wajib singgah kedai biskut yang famous ni.
betul ke?
kedai ni terletak bersebelahan je dengan menara.

suasana di dalam kedai biskut.
pilih... jangan tak pilih!

to be continued...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

23 Your Words of Lo♥e

  1. kampung halaman saya ni ... Dulu asalnya nama Teluk Anson ... bertukar ke Teluk Intan... lama sangat dah tak balik.

    ReplyDelete
  2. lama sungguh KA x jln2 ke perak ni

    ReplyDelete
  3. dekat je penang ngan teluk intan. tapi tak pergi pergi jugak. kena ada sesapa kenduri baru leh terjah ni. hahahaha

    ReplyDelete
  4. Berapa kilo borong biskut?

    Akak dah lupa bila last pergi sana tapi dok pasang impian dah nak jalan2 Kuala Selangor, singgah Teluk Intan dan pusing ke Lumut kalau rajin terus ke Pangkor main ombak!

    ReplyDelete
  5. belum berkesempatan lagi tau anies ke menara condong tu..
    teringin juga nak naik tambah2 ada cerita fasal biskut..
    tqvm kasi tau orang perak separuh2 ni

    ReplyDelete
  6. Akak yang selalu balik perak..dan kdg2 pergi Teluk Intan tak sempat lagi singgah kedai biskut tuh Anies.. Nak kena carik gak laa.. hehehe.. :)

    ReplyDelete
  7. Hehehe..GPS memang kadang-kadang merapu, ummi pun pernah terkena juga.

    Teluk Anson..lama tak dengar nama tu. Waa ada kedai biskut femes ke, nanti kalau pergi Teluk Intan, bolehlah ummi singgah juga.

    ReplyDelete
  8. Hello from France
    I am very happy to welcome you
    Your blog has been accepted in Asia Malaysia N°466 a minute!

    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Invite your friends to join us in the "directory"!
    The creation of this new blog "directory" allows a rapprochement between different countries, a knowledge of different cultures and a sharing of different traditions, passions, fashion, paintings, crafts, cooking,
    photography and poetry. So you will be able to find in different countries other people with passions similar to your ones.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
    The more people will join, the more opportunities everyone will have. And yes, I confess, I need people to know this blog!
    You are in some way the Ambassador of this blog in your Country.
    This is not a personal blog, I created it for all to enjoy.
    SO, you also have to make it known to your contacts and friends in your blog domain: the success of this blog depends on all Participants.
    So, during your next comments with your friends, ask them to come in the 'Directory' by writing in your comments:
    *** I am in the directory come join me! ***
    You want this directory to become more important? Help me to make it grow up!
    Your blog is in the list Asia Malaysia N°466 and I hope this list will grow very quickly
    Regards
    Chris
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice on your blog, in order to introduce the "directory" to your friends.
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/15/1203150723211250289584870.png
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif

    If you want me to know the blog of your friends, send me their urls which allows a special badge in the list of your country
    I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?
    Please! Actively support the "Directory" by making known to your friends! Thank you! "Unity is strength"
    Not need an invitation to join the Directory. Any person who makes the request is entered


    New on the site
    Last news of "Directory Blogspot" "
    Soon we will award the best Fashion blog and Makeup, crafts, cooking, paintings
    The Competition is open

    Ranking of Countries
    Invite your friends know made ??
    the website to raise your ranking in the Country

    ReplyDelete
  9. WALAUPUN PERNAH PG TLK INTAN SEYES X PERNAH PG MENARA CONDONG NI, APATAH LG DAPAT NAIK HUHUHUHU

    ReplyDelete
  10. Seru nih ceritanya
    Pake bersambung ya :)

    ReplyDelete
  11. dah pernah lalu teluk intan tapi tak pernah singgah ... selalu pi bagan dato' jer ... huhuhuuu

    ReplyDelete
  12. wah menara nya bagus banget kak. Ada hiasan pernak pernik nya, ada kucing nya juga ya di dalam nya hehehe :D
    jadi pengen berkunjung deh di menara tersebut :)

    ReplyDelete
  13. Bestnyer anies naik kt menara ni...sy dh gi brkali2 pn still xprnah naik lg...asyik brkejar nk gi umah sdara mara je...

    ReplyDelete
  14. macam tu je jarum jam dia?
    boleh sabotaj ni cik anies.
    hohoho.. :P

    ReplyDelete
  15. dulu pi waktu kecik2
    tp masa tu tmpt ni x terurus
    kotor je huhu
    skrg dah elok nampaknya

    ReplyDelete
  16. ala kacauler geraitu yerk... nak posingpun tak boelh...

    ReplyDelete
  17. Mkn lauk knduri..lps tu jln2 cuci mata
    tk pernh singgah telok intan....lalu je..

    ReplyDelete
  18. lama tak pegi sini..mmg tempat paling old skool ni cantik kan..

    ReplyDelete
  19. xpenah smpai lg menara tu..best x teluk intan?klu best leh gak jln2 sane klu free

    ReplyDelete
  20. lama dah xpegi teluk intan... last pergi dulu time sekolah menengah kot.. huhuhu

    ReplyDelete
  21. comel FM tu anies.. edisi terhad kot, tu mahal harganya..

    ReplyDelete
  22. lama tak pi teluk intan.. mahal gila lah FM tu. xboleh nk tawar menawar.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆