I was there : Sabah #3

10:30 am

...السلام عليكم

AUTO PUBLISHED.

sambungan daripada Sabah #1, Sabah #2.

nak menapak dari satu part ke satu part...
alahai... macam siput babs gitu.
so bertabah la yu ols ya!

destinasi pertama pada hari seterusnya di Sabah adalah ke sini.
Rumah Terbalik kat Tamparuli.
antara tempat yang wajib singgah kalau dah sampai ke Sabah ni.
insya-Allah, anies akan up satu entry khas untuk lawatan ke Rumah Terbalik ni.

dari Tamparuli, kami stop kat sini.
Pekan Nabalu.
tengok tu... nampak dah puncak Gunung Kinabalu.
melambai2 dari jauh.
macam nak suruh je kitorang datang tahun depan?
^_^
kat Pekan Nabalu ni, ada sebuah menara tinjau. 
dan dari sini yu ols boleh tengok permandangan yang saaaaaaangggatttt ohsemmmm!!

apa yang ada kat Pekan Nabalu ni ek?
hah, salah satunya gerai2 jualan la...
tapi kat sini mahal sikit berbanding barang2 kat KK.
tapi kalau yu ols terer dalam bab2 tawar menawar ni...
hah, silakan!

agak2 ni buah apa?
durian?
pandai yu ols!
memang betul durian.
unik kan?
first time tengok tapi tak tergerak hati la pulak nak membelinya.

OTW ke Kundasang...
kami jumpa satu tempat ni 'sedang berkabus'.
siyes... sangat2 sejuk dan gelap.
ingat nak turun berhenti dan ambil gambar sekeping dua.
tapi tak ada tempat untuk parking kenderaan.
but OTW balik ke KK, kawasan ni dah tak berkabus lagi.

yeaahh.. dah sampai Kundasang.
apa yang best kat sini?
tentulah barangan segar macam buah-buahan, sayur-sayuran dan pokok2 hiasan!
shopping lagi!

hah, apa nama buah ni?
sorry memang tak tahu.
tapi rasanya macam buah Avocado.

yang ni Nona.
punyalah besar Nona ni.
tapi bila dah makan, rasa macam makan buah Durian Belanda.
agaknya mama dia Nona, papa dia Durian Belanda kot?
^_^

buah Telap.
rasa macam Cempedak.
tapi isinya lebih kecil daripada Cempedak.
bergugus buahnya macam Anggur.

macam anies cakap tadi.
selain buah-buahan, pelbagai jenis tanaman hiasan turut dijual di Kundasang ni.
kalau nak beli, pandai2 la adjust bagasi cam ne nak bawa naik flight ya...

dari Kundasang, kami terus ke Ranau.
perut pun dah berdangdut.
kami makan kat sini.
Restoran Anjung Selera.
kat Ranau ni banyak restoran non-Muslim.
so kalau yu ols datang ke sini, carilah resto yang 'betul2 halal' ya...
one more thing, sayur-sayuran kat resto ni...
perrrghhh... 
memang sedap giler okeh!
terbaik dari ladang ko!

lepas lunch, kami stop kat sini.
Masjid Ranau.
Alhamdulillah, dari Kota Kinabalu ke Ranau (about 100++KM), perjalanan kami dipermudahkan dan cuaca sangat2 best!
tak percaya?
tengoklah awan kat belakang tu!

ke mana pasni, anies?
to be continued...
p/s sabar ek kalau anies belum sampai lagi ke teratak yu ols...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

31 Your Words of Lo♥e

  1. kundasang..salah satu tempat yg saya teringin nak pergi

    ReplyDelete
  2. kundasang terpahat dalam ingatan anies...ada rezeki nak ke sinilah...

    ReplyDelete
  3. seronoknya jln2 cuti msia yer annies...

    ReplyDelete
  4. Waah bestnyaa.. ingat nak gak pergi Sabah..

    Tgk buah2an tuh..sedap laa plak.. :)

    ReplyDelete
  5. bila la dpt pg sne..mcm best aje..

    ReplyDelete
  6. wahhh... sronok la..
    tiap tmpt yg anies singgah mmg best...
    rasa mcm nk p ja la ni hehehe

    ReplyDelete
  7. bestnyer... dalam rumah terbaliktu tak boleh ambik gambarkan..
    wau macam2 tempat disinggahnuyerkan.. memang sabah best bah... nak pegi tak tauler biler... dulu pergi tahun 90an mesti dah jauh berbeza...

    ReplyDelete
  8. dah lama x jumpa buah2 eksotik mcm kat atas tu...nasib la x ngidam..hehe

    ReplyDelete
  9. nilah satu2 negeri dalam malaysia yg kak belum pernah jejak..huhu

    ReplyDelete
  10. huhu..jelesnya..nak pegi juga!!

    ReplyDelete
  11. best nya.. aiza pernah singgah di rumah terbalik tu ketika urusan kerja di sg. moroli ranau.. rindu nak ke sana.. menyedut udara yang segar..

    ReplyDelete
  12. teringat keseronokan bersama keluarga semasa berkunjung kesana dulu..

    ReplyDelete
  13. Sya pnh bawak keta kat sini thn 2009..mmg berkabus..dan sejuk..tetba teringat kenangn dedulu..huhu..klu ada rezki mmg nk ke sabah lagi.. :D

    ReplyDelete
  14. Sya pnh bawak keta kat sini thn 2009..mmg berkabus..dan sejuk..tetba teringat kenangn dedulu..huhu..klu ada rezki mmg nk ke sabah lagi.. :D

    ReplyDelete
  15. syoknya jenjalan ke sabah... jaa belum penah sampai sabah tau.. tah bila la boleh jejak kaki kesana... hihi...

    ReplyDelete
  16. p/s : nak mai kelate on CNY? tapi jaa takde di kelate CNY nanti. jaa ada kat usm penang. kena kursus kat sana. soryyy sgt2.. kalo x konfem boley jumpa!

    ReplyDelete
  17. Wahhh. Dh smpi sabah. Bestnyaaa. Nina lum smpi lg walaupun negeri suami. Hihi

    ReplyDelete
  18. teringin nak g kundasang gakkkk

    ReplyDelete
  19. bila baca novel ramlee awang murshid, selalu ada sebut kundasang... teringin nak tgk sendiri kundasang tu...

    pic gunung kinabalu tu... subhanallah cantik betulll

    ReplyDelete
  20. antara tempat yg diidamkan...sellau tgk pic kat Kundasang tu..mcm kat NZ...cantik..

    ReplyDelete
  21. macam best pulak bercuti ke Sabah , tak boleh jadik kene pergi jugak nih...=)

    ReplyDelete
  22. memang best kalau dpt pi new zealand malaysia..

    ReplyDelete
  23. kalau ke sabah, tak sah kan kalau tak ke rumah terbalik ni...ramai blogger reviwe rumah terbalik ni...durian kat bawah tu pun best! yummy!

    ReplyDelete
  24. wahhhhh..shopping spree kt pasar philipine kk ke tu???????

    ReplyDelete
  25. Tak tido kundasang? Best tu. Sejuk je. hehe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆