Umi, congratulation!
11:26 am
Entry ni ditujukan kepada 2pupu anies: Umi yang selamat melahirkan baby girl 3 minggu yang lepas.
agak terlambat tapi tak kesah la.
yang penting Umi dan baby (terlupa tanya nama baby and pic baby pun tak sempat nak snap) sihat walafiat.
nak kenal Umi, klik kat sini.
nak kenal Umi, klik kat sini.
kebetulan balik tempohari, Umi sekeluarga mengadakan kenduri kecil.
apa yang menarik yang anies nak share dengan yu ols ialah, salah satu menu wajib bila mengadakan kenduri menyambut kelahiran di kampung anies ialah memasak bubur cace.
ni la rupa bubur cace yang original.
yang ni dah dicampurkan dengan durian.
yang ni dah dicampurkan dengan durian.
sedap dimakan masa panas2.
bubur ni paling senang nak buat.
tapi sebelum anies sharekan resepinya, ni caranya bubur cace dibuat.
orang kampung... mestilah guna cara tradisional kan?
tapi, kalau masak untuk hari2 biasa, tak yah la guna periuk sebesar tu kan?
lagi satu, mmm tentu susah yu ols nak jumpa pic macam ni.
kalau tanya pak cik google dia pun gagap nak jawab ;-)
resepi bubur cace
bahan:
tepung
kapur
air
untuk kuahnya (betul ke dipanggil kuah?):
santan
gula
gula melaka / gula perang
daun pandan
isi durian (ikut suka)
hirisan jagung (ikut suka)
sagu biji (ikut suka)
hirisan pisang (ikut suka)
hirisan jagung (ikut suka)
sagu biji (ikut suka)
hirisan pisang (ikut suka)
extra:
papan acuan cendol
cara membuat:
tepung, air dan kapur digaul sehingga sebati.
jangan terlalu cair nanti susah nak ditekan di atas papan acuan.
terlebih dahulu, didihkan air.
selepas mendidih barulah adunan ditekan di atas papan acuan (macam buat cendol secara tradisional)
kacau adunan kira-kira 10 minit.
toskan.
dalam periuk yang lain, satukan santan, gula melaka / perang dan daun pandan.
kacau sehingga mendidih (untuk elakkan berkerak)
masukkan isi durian / jagung / sagu biji / pisang.
selepas mendidih, satukan adunan bubur dan kacau.
sedia untuk dimakan.
ekstra:
kalau tak ada papan acuan cendol, tepung, air dan kapur diuli sampai menjadi doh.
kemudian, digunting kecil2 serentak ketika air sedang mendidih.
ekstra:
kalau tak ada papan acuan cendol, tepung, air dan kapur diuli sampai menjadi doh.
kemudian, digunting kecil2 serentak ketika air sedang mendidih.
34 Words of Lo♥e
wahhh cambeshh jer..nak siket ?? hehe
ReplyDeletemmg tradisional pun,,,makcik2 buat,mmg terbaiklah..anis tak tulun ke?..
ReplyDeletefestime dgr nama bubur ni...
ReplyDeleteALHAMDULILLAH...
ReplyDeletebertambah lg umat Nabi Muhammad SAW..
tahniah ya :-)
kirim sikit kat sini...kih kih kih
ReplyDeletebubur chacha biasa le dengar, bubur cace baru je tau hari ni, nampak sedap...
ReplyDeletetahniah buat 2pupu anies sbb dpt baby !!..bubur cace tu buat mama terliur ..hu2x..
ReplyDelete; ahhhh ..betul2 terliur tgk bubur cha, cha tuh..mai kita menari chachacha ! hahaah
ReplyDeletewah menarik jewww.. huhu nak gak bubur tu weeee ;)
ReplyDeletewah!!! tradisional sungguh, kalu kat KL ni mana dak cari papan acuan cendol cenggitu yerk.. mesti manis kan..
ReplyDeletekali pertama dengar nama ni n of kos tak pernah rasa lagik.. huu..
ReplyDeletenak tanya.. iklan penulis sambilan tu utk ape ek?ada detail tak?
excited tgk ramai yang tulun buatkan bubur cace ni...
ReplyDeleteori gitukah warnanya...
Huaaaaa....lamanya tak makan bubur...
ReplyDeletewaa...sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!
ReplyDeletecongrats untuk sepupu khairin tu jugak...
tahniah utk sepupu anies.. :)
ReplyDeletehihihi..en.google pun boleh gagap ye anies..
ReplyDeletealaaaaa, nak tgk gambar baby....
ReplyDeletemenarik!haha. encik google mmg gagap la bila org kampung sepakat. hehe :)
ReplyDeleteadoiii...rasa lapaqlah pula tengok gambaq tuuu!!!...haha
ReplyDelete1st time dongar pasal bubur nih...
ReplyDeletewah macam sedap jak.. nak rasa... yam yam..
ReplyDeleteakak......rasa nak balik kmpg hari ni gak nak cari bubur ni..
ReplyDeletesalam Anies,
ReplyDeleteTahniah buat sepupu Anies...best tengok masa depa ni kahwin,siap naik beca lagi...memang orijenal punya bubur caca..
Kak Ros ,kalau buat bubur caca ni selalunya beli kat kedai ja yang warna warni tu...
sedapnyeee..wah2...blh try ni..thanks coz share resepi!hehe
ReplyDeletewah.....kalau sejukan dulu...lagi best ni....;d
ReplyDeletewah.....kalau sejukan dulu...lagi best ni....;d
ReplyDeletepeh...makcik2 tu guna tangan jer...mesti lazat!
ReplyDeletehehe
tak pernah makan pun kak..
ReplyDelete*sedap ke??kalau sedap,pos la skit..plizzzzzzzzz^^.heheee
nak sikitttt!!!
ReplyDeletehaha!
wahhh cara tradisional tue
ReplyDeleteok 1st time tgk bubur tu -___-"
ReplyDelete'toskan' tu hapa?
ReplyDeleteSodap ni hehe...
ReplyDelete@ farhana: abis da farhana
ReplyDelete@ cinnamon: mestilah tolong kak..dah sedara tp x nk la show off kt sini plak hehehe
@ mr.z: kt kg sy je yg ada buat.tmpt lain sy x tau
@ sahrom: terima kasih
@ arul: da abes br nk minta hehehe
@ sudip: info br tu kalu br tau
@ terima kasih mama. mama kn la buat nnt
@ tulisan buruk: x reti la nk menari chacha hehe
@ nazirah: da abes la nazira..
@ masz: ada ke kt KL ni? heheh tu buat sendiri. drpd tin myk. manis tu biasa la kak
@ khalis: info br tu
@ diana: akk bla plak nk buat?
@ qhaifa: org kg kak.. yap warna nyer mmg mcm tu..guna gula melaka.
@ kizz: kena la buat
@ madam: terima kasih. madam kena la buat nnt
@ dalila: terima kasih
@ ummi: yap. kak umi br tau ke? hehehe
@ wahida: tak sempat. ms tu tgh rushing nk blk KL
@ zaty: pandai pun
@ hanih: tak mkn lg la tu
@ papa: info br tu papa
@ abu: silakan silakan
@ ct aja: oo boleh je tp buat sendiri lg sedap
@ ros: w'salam. terima kasih. mmg meriah ms diorg kawen thn lps. yg warna warni tu sy x tau la resepi nyer mcm mn..tp yg sy share ni mmg yg ori punya...
@ sama2 ecah
@ run away: sedap jg tp sy suka panas2
@ daddy: org kg daddy cm tu la
@ woofer: da abes br la nk minta heheh
@ ghost: da abes la hehehe
@ baby: yap susah nk jumpa skrg ni
@ adwa: info br tu
@ gedek: maksudnya asingkan makanan drpd air n guna tapis
@ dunia: kena la buat sendiri hehe
☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆
yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!
☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆