Buat bekam wajah @ Spa Bekam Arrayyan, USJ

10:17 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Rasanya semua orang dah tahu akan kebaikan berbekam. ia salah satu sunnah nabi yang boleh diamalkan untuk tujuan menjaga kesihatan tubuh.


kebaikan berbekam sudah terbukti dan diiktiraf dunia. tentu korang masih ingat fasal perenang sensasi USA, Michael Phelps yang hadir ke pentas Olimpik Rio 2016 dengan badan yang berbekas dan berbirat, kan? dan sejak itu, ramai atlet mula cuba berbekam dan ternyata, ia memberi impak yang bagus terhadap kesihatan tubuh dan prestasi mereka.

 Michael Phelps credit

so, minggu lepas anies berkesempatan ke sini untuk membuat bekam wajah. sebenarnya ni pertama kali anies buat bekam wajah. kalau bekam belakang badan dah beberapa kali buat sebelum ni. tapi tu laa... tak konsisten.faktor masa dan lokasi juga memainkan peranan (a.k.a busy nau2 🤣🤣🤣)

oh ya, lokasi Spa Bekam Arrayyan ni terletak berdekatan Masjid Proton, Shah Alam... kalau naik LRT, turun kat Stesen Alam Megah. then jalan kaki lebih kurang 10 minit je...

Spa Bekam Arrayyan ada beberapa cawangan di seluruh Malaysia. so, klik kat SINI untuk mengetahui lokasi-lokasinya.

dekorasi dalam Spa Bekam Arrayyan. oh ya, kalau korang nak dapatkan rawatan kat sini, sila buat appointment terlebih dahulu ya... sebab ada masanya, pelanggan agak ramai...

sebelum berbekam, staf akan periksa tekanan darah terlebih dahulu kat bilik sebelah kiri... lepas tu, staf akan tanya pakej apa yang kita nak dan mereka akan beri sedikit nasihat berkaitan...

sebelum tu, kena isi form dan jawab beberapa soalan berkaitan kesihatan korang...

bilik rawatan... tak share dengan pelanggan lain ya...

since gambar anies buat bekam wajah tak berapa sesuai dikongsikan di sini (tak pakai tudung lor...) , jadi anies share kan video bekam wajah. credit video Spa Bekam Arrayyan

korang akan dapat Arrayyan reward card ni. kumpul setem untuk collect hadiah.



jom jaga kesihatan!
thanks for reading.
daaa

Kisah Silam Untuk Masa Depan

60 Words of Lo♥e

  1. Wah, aku nggak berani bekam, takut. Tapi, lihat orang kok kuat ya Kak? Emang nggak sakit bekam gitu ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sakit pun mbak einid... digigit nyamuk lagi sakit sebenarnya...

      Delete
  2. Lamanya tak berbekam.. Nak buat asyik bertangguh je.. huhuhu

    ReplyDelete
  3. Teringin hendak berbekam.
    Ada yang dekat dengan rumah tetapi masih teragak-agak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. better buat sbb siapa lagi nk jaga kesihatan kita kalau bukan diri sendiri kan? ;-)

      Delete
  4. Waw aku pernah bekam sekali di punggung rasanya nggak enak banget. Ini macam mana kl bekam di wajah. Ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama saja rasanya, mbak ella... tapi bekam wajah kurang sakit. sebab guna 8 cup sahaja. banding di tubuh guna 15 cup

      Delete
  5. first time dgr bekam wajah....ngeri plak tgk dia cucuk laju mcm tu...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? nmpk je ngeri pd hal x ada apa2 pn. skt pun x.. percayalah

      Delete
  6. Wahhh, glowing lah muka Anies sekarang ni!
    Menarik. Saya tak pernah cuba bekam wajah lagi.

    ReplyDelete
  7. Very interesting post! Thanks for sharing! Have a great day ! ⛱️🏖️🏖️

    ReplyDelete
  8. Kirain cuma orang biasa saja yang menggunakan terapi bekam, ternyata ada atlet juga toh, contohnya Michael Phelps.😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas. selepas mereka mengetahui betapa bagusnya berbekam ini, lalu mereka mencuba sendiri...

      Delete
    2. Betul, kalo sudah terasa khasiatnya, jadinya mencoba lagi ya. Tapi kaget juga lihat punggung atlet yang bekas bekam.

      Delete
    3. bekas tu, paling kurang seminggu sahaja sudah hilang... lagi pun kita kan pakai baju. mana nampak orang kan...😊kalau di muka pun sekejap sahaja. macam sy, 3 hari dah hilang bekas

      Delete
  9. Teringin nak buat bekam. Tapi seram tengok tanda-tanda tu. Btw baru follow sini #1241

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatlah... nmpk je seram pd hal biasa je n x sakit pun.

      dah follow back ;-)

      Delete
  10. ALHAMDULILLAH BERANI BERBEKAM KAK MMG TAKUT

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de apa nk ditakutkan kak...tak sakit pun sebenarnya...kena gigit semut api lg skt

      Delete
  11. I tried it once before,
    I didn't do it again.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Parece una terapia muy buena gracias por la recomendación La tendré en cuenta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Así es. Creo que deberías probarlo para mantenerte saludable.

      Delete
  13. Tak pernah buat bekam.
    Teringin gak nak cuba bilalah menjadi kenyataan agaknya

    ReplyDelete
  14. wow.. tak sakit kah? rasa takut saya lihatnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak rasa apa2 pun. digigit nyamuk lagi sakit ;-)

      Delete
  15. una tecnica curiosa sin duda, yo no me atreveria

    ReplyDelete
  16. Interesting. Thank you for sharing.
    www.rsrue.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. bestnya kalau dapat buat bekam.. Badan lesu sikit seminggu dua ni.Tapi tak yakin nya time covid nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. better war appointment. so pihak bekam akan aturkan masa. x ramai org dlm satu2 ms...

      Delete
  18. Syok lepas bekam kan, rasa ringan sikit badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bekam badan belum buat lg insya allah bln dpn... ;-)

      Delete
  19. Zumal seram sikit bab bekam ni 🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. relaks laa x sakit pun. kn gigit nyamuk lg perit😊

      Delete
  20. Teringin juga nak berbekam. Cuma belum berkesempatan lagi nak buat. Seram pun ada juga. Jenis pitam tengok darah pun iye juga. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbnr nya kita x nmpk pun darah tu melainkan org yg buat bekam tu tunjuk kt kita darah yg keluar tu... buatlah...insya allah bdn akn rs ringan je lps tu

      Delete
    2. kalau dia tak tunjuk, diri sendiri macam nak tengok juga. pastu pitam..aduhh, kena berani lah nampaknya kalau nak buat.

      Delete
    3. alaaa bukan byk pun darah tu... rasanya kalau hidung berdarah lg byk kot hehehe

      Delete
  21. Teringin jugak nak berbekam..tapi rasa takut masih ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn tkt laa cikgu. x skt pn sbnr nya. kn gigit nyamuk lg skt

      Delete
  22. Masih mikir-mikir tuk coba bekam ka, gara2 liat tampilannya itu. Tapi setelah baca manfaatnya, sepertinya boleh dicoba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba saja mas... untuk siapa lagi kalau bukan untuk kesihatan kita juga...😊

      Delete
  23. GV pun pernah ke Spa Bekam Ar Rayyan. Tempatnya sangat selesa dan menarik. Wah, akak wat spa bekam wajah, pasti muka berseri-seri nanti. InsyaAllah. Aamin. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh belum lg....br try sekali.. mudah2an aminnn ;-)

      Delete
  24. saya belum pernah buat bekam..

    ingin juga untuk mencuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatlah x sakit pun. kn gigit semut api lg skt

      Delete
  25. Seumur hidup saya tak pernah buat bekam, takut lor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyah tkt laa...x skt pun sbnr nya... trust me

      Delete
  26. utk muslimah ke spa tu? yaya penah juga buat bekam kat muka. tp kena menahan la kesan lepas dri bekam kat muka tu.haha ni lau buat sekarang org xkan tau pun kan kan =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk both. tapi bilik rawatan asing2. n staf pun sama. staf perempuan utk pelanggan perempuan and vice versa...alhamdulillah buat kt sini x smpi smggu kesan tu dah hlg... better buat time cuti pnjg so lps bekam trs blk rumah je x kuar ke mana2

      Delete
  27. Serem banget berbekam gitu, tak payah lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x seram pun sbnr nya... lagi pekat kesan bekam means lagi banyak darah kotor dapat dikeluarkan...badan pun rasa ringan je lepas tu

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆