Đà Lạt, Vietnam: Clay Tunnel part 1

11:19 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

fuhhhh lama betul tinggalkan cerita jalan-jalan ke Da Lat ni. sampai dah nak habis tahun pun tak selesai2 juga 🤣🤣🤣 come on, anies! you can do it! aja aja fighting!

sebelum tu just nak beritahu, untuk entry Clay Tunnel ni, anies buat 2 bahagian. part 1 & part 2. ni disebabkan gambar terlalu banyak. kalau sumbat semua takut jammed pulak blog kesayanganku ini. hahaha...

okey, kami ke Clay Tunnel (CT) a.k.a Clay Sculpture Tunnel a.k.a Dalat Sculpture Museum di pada hari kedua kami @ Da Lat. selepas je bersarapan kat Restoran Fatimah (boleh baca kat SINI), bas yang kami naiki terus ke sini.

perjalanannya terasa amaattttt jauh disebabkan ia jalan berbukit dan satu lagi, sebab speed limit kat Vietnam ni yang cuma boleh capai 60/per hour... ko rasa berkematu tak punggung acik anies ko ni? 🤣🤣🤣🤣

sepanjang perjalanan, kami memang dihidangkan dengan pemandangan gunung yang cantik. tapi yang tak tahannya, selekoh maut laa... kalau bawa motor bike sure boleh buat kona baring 🤣🤣🤣🤣🤣...

sebaik sampai di CT, perkara pertama adalah cari toilet 🤣🤣🤣... yelah, dah makan/minum banyak sebelum bertolak, haruslah membuang kan?

lepas tu, barulah kami berkumpul untuk membeli tiket masuk. since tiket dah dibeli oleh En. Yunos (our tour guide) jadi kami cuma berkumpul untuk bergambar seketika. lepas tu barulah masuk ke dalam kawasan CT ni. oh ya, entrance ticket for adult adalah 60 000 VND.

kenapa dinamakan Clay Tunnel? sebab semua sculpture di sini diperbuat daripada tanah liat. ada macam2 jenis. patung manusia, patung haiwan, binaan, replika kapal terbang, replika kenderaan dan banyak lagi. pendek kata kalau yang kaki IG sure tak lepaskan bergambar sakan kat sini.

cuma yang tak best nya CT ni adalah, ia kawasan berbukit. means, sekejap kena panjat tangga, lepas tu kena turun. nak turun pula dia punya tangga kemain tinggi lagi! sampai satu tahap, anies dah give up sebab penat asyik memanjat je kerjanya...

but sorry to our rombongan esp. yang bertongkat. kesian diorang nak turun naik tangga. kalau salah langkah memang boleh tertumus ke tanah! serius beb! sebab tu jugalah kami berada kat sini agak lama sebab memberi ruang untuk yang bertongkat ni menjelajah satu CT.

overall, CT ni bagi anies okey laa untuk bergambar dan berposing sakan. kalau setakat datang nak tengok2 je, rasa macam tak berbaloi sebab apa yang dihidangkan cuma sculpture daripada tanah liat. but since kami pergi ikut travel agent...hmmm redho je laa... 🤣🤣🤣

so macam biasa mestilah ada gambar kan?

check it out!

main entrance... pintu gerbang tu pun diperbuat daripada tanah liat juga...

sculpture naga ni adalah sculpture pertama yang korang akan nampak sebaik sahaja masuk ke CT ni. ia turut berfungsi sebagai fountain...   

dari main entrance, nilah laluan yang akan bawa korang menyusuri CT. masa turun, nampak landai je. bila nak balik, dah rasa macam mendaki... fuhh... kiri dan kanan memang penuh dengan pelbagai sculpture daripada tanah liat

berapa banyak sculpture haiwan yang korang boleh nampak dalam gambar ni? acu kira hehehe

macam anies cakap tadi... kalau kaki tak kuat, maaf laa... tak payah pergi sini pun tak apa... tangga tu curam tau!

'lorong' yang menghala ke kanan tulah kami masuk (main entrance) amacam? rasa nak datang tak ke sini?

tu cuma replika gereja je...

ada yang beria naik motor semata2 nak berposing hahaha ya, motor tu pun diperbuat daripada tanah liat

jet tentera yang tak boleh terbang selama-lamanya hahaha... nampak vespa tu? besar tau saiz dia. nak naik pun rasa seram hahaha

air terjun tu real. tapi pokok bunga tu fake hahaha tu pun sculpture juga...

pada masa akan datang mungkin kawasan ni dah boleh dibuka kepada pengunjung. so makin besar dan panjanglah CT ni untuk diterokai...

jangan tanya anies, sculpture kat sini berinsiprasikan daripada apa. sebab anies tak ada jawapan untuk tu. kalau nak kata inspirasi daripada movie Hollywood, tak juga. yang pasti banyak sculpture rare boleh dijumpai di sini...

boleh bayangkan tak macam mana diorang buat semua sculpture ni? 

ya betul... yang terukir kat dinding bukit tu pun diperbuat daripada tanah liat juga... memang artis berkemahiran tinggi je yang diupah bekerja di sini...

okey penat dah turun naik panjat tangga. cahaya matahari makin terik tapi cuaca di sekeliling dingin. sebabnya kawasan ni berada atas gunung... 

part 2 akan menyusul nanti... stay tuned!
thanks 4 reading.
daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

81 Your Words of Lo♥e

  1. Hai Anies gojes.... Memang hati kena kental nak tulis citer travel🌹🌹

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tau x pe cik tim... adoiiii cpt laa habis cerita jln2 ni haha

      Delete
  2. Meskipun perjalanan amat jauh tp saya rasa tidak akan lelah atau bosan sebab pemandangannya cantik kan kak hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. mbak. rasa mahu datang ke sini lagi... hahaha

      Delete
  3. bagus banget tempatnya ... paling asik pagia tau sore tuh kalau siang ampaknya panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya nampak saja panas sebenarnya dingin sebab berada di atas gunung ;-)

      Delete
  4. Bila la border international nak buka ni..nak pi Da-Lat ni plak...Ho Chi Minh dah sampai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa...tak boleh nk jangka...sethn ke..dua thn ke..

      Delete
  5. kesian utk yg berusia, tapi utk yg muda ok la dapat berposing sakan, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... tapi ada yg excited redah juga walaupun bertongkat ;-)

      Delete
  6. Gigih dan ambil masa juga nak ukir replika yang ada ya sebab objek diukir nampak teliti dan betul ikut objek sebenar.
    Gigih panjat tangga nak jelajah terowong tanah liat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. lg satu kena pastikan ia x rosak bila kena hujan...

      Delete
  7. PANDAI MRK GUNAKAN TANAH MEMBENTUK ANEKA SCULPTURE

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa... mungkin jg sbb tmpt ni kaya dgn tanah liat

      Delete
  8. Asik .. kali ini diajak jalan-jalan virtual lagi nih.
    Keren lokasinya, kak.
    Bentul air terjunnya indah, hanya saja kenapa ya ada hiasan tanaman palsu diletakkan disitu 🤔 ?

    ReplyDelete
  9. Tapi nampak macam panas je kawasan tu.

    Yang pondok kecil belakang2 tu apa dia. Tanah liat juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap nampak panas tapi dingin sbb berada atas gunung... yg pondok tu kedai souvenir... tak, tu binaan biasa

      Delete
  10. makanan kat vietnam okey tak. huhu. teringin nak ke sana tapi takut makanan tak kena tekak. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah 3 kali sy ke vietnam semua makanan / restoran adalah masakan melayu dan semestinya halal... boleh selak2 entry sy ke vietnam. sy ada share (side bar kanan)

      Delete
  11. Great place to visit!
    It so lovely to see these unique and wonderful artworks!

    ReplyDelete
  12. Que lindo lugar, me encantaron las esculturas. Te mando un beso

    ReplyDelete
  13. Salam Aidiladha in advance 🌹🌹

    ReplyDelete
  14. Take care and stay safe 😘😘

    ReplyDelete
  15. seram juga tengok sculpture haiwan banyak-banyak tu..hehe

    ReplyDelete
  16. Menarik..betullah kata orang jauh perjalanan luas pandangan

    ReplyDelete
  17. jadi ingin ke lokasi clay tunnelnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu selepas covid-19 hilang sepenuhnya ya, mas ;-)

      Delete
  18. Wonderful place.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. Sungguh luar biasa indahnya
    Kapan bisa kesana ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas tamat covid-19 bolehlah datang ke sini, mas...

      Delete
  20. Halloo Kak Anisss

    Lama tak berjumpaa

    Itu betul terbuat dari tanah liat?? Kok bagus sih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, mas... semua sculpture ini diperbuat dari tanah liat...

      Delete
  21. Tempat unik dan sangat menarik, rasa macam kena pergi ni

    ReplyDelete
  22. Great post dear!Photos are amazing ! 

    ReplyDelete
  23. berapa banyak sculpture haiwan yang korang boleh nampak dalam gambar ni? aku kira ada 7 haiwan mbak Anies, ada kelelawar, kura kura, ular, sapi, terus yang tiga tidak kelihatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tidak kelihatan itu pun dikira sekali ke, mas? hahahaha

      Delete
  24. Cantiknya hasil kerja tangan mereka.. Kalau berpeluang, teringin juga Sha nak menjelajah ke sini.. Puas bergambar dan berjalan nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy rs org vietnam ni punya kemahiran mengukir yg tinggi... teringat pula entry ms kat Da Lat...

      Delete
  25. soo instagrammable
    so many spot for take photosss

    ReplyDelete
  26. Vietnam oh vietnam, kaki ini jadi pingin travel aja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps covid 19tamat bolehlah mas ke sana nanti

      Delete
  27. Halo Kak Anies... Wah, seru banget jalan-jalan lagi... Aku suka pesawat dan rumahnya. Cantik. Aku pasti sibuk foto-foto dengan latar mereka kalau diajak Kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bisa diatur mbak Einid... tapitunggu selepas covid berakhir ya ;-)

      Delete
  28. wow mbak anies keren sekali tempatnya.. semua terbuat dari tanah liat, sepertinya di Indonesia nggak ada tempat semacam ni

    ReplyDelete
  29. seronok baca blog ni,dapat tengok tempat orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah2an ada rezeki semua pembaca dtg ke sini 1 hari nnt😊

      Delete
  30. Semuanya terlihat indah ya. Terutama air terjunnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mbak Inid... harus mampir ke sini 1 hari nanti...

      Delete
  31. lama-lama berada di kawasan ni boleh hitam jadinya..

    cuaca amat terik dan memeritkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin ya kalau pegi time summer... sbnr nya nampak je terik ms ni tp sebenarnya dingin sbb kawasan ni berada atas gunung

      Delete
  32. Ingin ke Vietnam

    Tapi belum tahu kapan

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah 1 hari nanti pasti ada rezeki mbak anis ke sini ;-)

      Delete
  33. Hai dear anies 😍😍

    Dah start koje ker or still cuti lagi 🌹🌹

    ReplyDelete
  34. Mantap mbak.. Banyak jalan banyak yang dilihat..

    ReplyDelete
  35. Tengok pun dah best! T^T kak Anies lah ni, lupa nak angkut Hana sekali hahaha (kite gurau je tau ;P)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lambat nau ckp... kalau x bleh msk sekali dlm luggage heheh

      Delete
  36. Sungguh kreatif yang mendesain yah, hanya dari tanah liat jadilah berbagai patung dan ornamen menarik. Nice story Cik

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆