Ankoku Joshi / The Dark Maidens / Tabir Gelap Gadis

10:36 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Dah lama nak share fasal novel ni tapi tu laa... kejap ingat kejap lupa 🤣🤣🤣


sebenarnya ada banyak buku2 best anies nak share tapi anies berasakan novel ni antara karya terbaik pernah anies baca dan mahu kongsikannya dengan korang semua.

meski pun ia novel terjemahan, namun sedikit pun tak menjejaskan emosi dan tumpuan ketika membacanya malah, sampai ke noktah terakhir, anies berasakan nakkkkkk cari lagi karya2 yang pernah ditulis oleh Akiyoshi Rikako ni. (ni sekadar pendapat je ya: mana2 penulis Jepun esp. mereka yang dapat pendidikan di luar negara, bila mereka hasilkan sesuatu karya, kita boleh nampak 'idea' mereka lagi luas, bernas dan mantap. p/s Akiyoshi Rikako ni ada Masters dari US)

masa ni laa terfikir, kan bagus kalau aku pandai cakap Jepun 🤣🤣🤣

meh anies share sikit sinopsis novel ni.

Shirashi Itsumi, gadis paling cantik dan berkarisma di Sekolah Tinggi Perempuan Seibo Maria yang juga ketua Kelab Literasi ditemui mati memegang setangkai bunga lili. Dibunuh? Bunuh diri? Tiada siapa yang tahu...
Seminggu kemudian, semua ahli Kelab Literasi dipanggil untuk berkumpul. Mereka harus membaca cerpen yang menganalisis siapa pembunuh ketua mereka. Akan tetapi, bukti kejadian membawa kepada sesuatu tidak disangka. Apakah kebenaran di sebalik kematian Itsumi?

menggunakan judul sama, novel ini telah diadaptasi ke filem dan mendapat sambutan hangat di Jepun.

boleh tonton kat Youtube.

tapi, anies nasihatkan kat korang yang nak tengok movie ni, better korang baca dulu novel ni. sebab bila korang dah baca baru korang boleh feel movie ni.

so, dari ⭐⭐⭐⭐⭐ untuk novel, anies beri ⭐⭐⭐⭐⭐ manakala untuk movie, anies beri⭐⭐⭐ 1/2.

kenapa sikit? eh... anies punya suka laa nak beri berapa kan... 🤣🤣🤣

novel ni terbitan Kadokawa Gempak Starz. korang boleh dapatkan kat kedai buku or online KGS.

selamat membaca dan selamat menonton!

daaa...

kawan2, tolong check link blog korang ya... kalau anies tak BW maknanya blog korang bermasalah. please take note.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

76 Your Words of Lo♥e

  1. Buku kita hold dulu.. Nanti ada rezeki baru SHa cari.. Sha nak cuba tengok filem dia dulu, sebab dekat Youtube kan..

    ReplyDelete
  2. Review memang awesome... Nanti nak pi carik🌹🌹

    ReplyDelete
  3. Yay..!!
    I will! Can't wait!!
    Thank you Anies!

    ReplyDelete
  4. Hi Anies!
    Novel ni sepertinya cerita sedih ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata sedih tak seberapa pun. tapi lebih kepada buat kita curious

      Delete
  5. tetiba teringat kenangan di Japan dulu.

    ReplyDelete
  6. Genre komiknya misteri yah Cik, ada pembunuhan segala. Saya suka novel2 begitu. Bikin penasaran dan tak sabar menunggu endingnya

    ReplyDelete
  7. rajinnye baca novel dan tonton youtube..

    ps. timekaseh krn selalu mampir dan komen2 blog wak yg biasa2 tuhh., hehehe

    ReplyDelete
  8. Baca novel dulu baru lebih faham dan excited nak tengok movie dia kan.

    ReplyDelete
  9. saya suka book dari jepun, like manga comic

    ReplyDelete
  10. Wih... mati memegang setangkai bunga lili, pasti ini cerita bergenre detektif keren, apalagi berhubungan dengan literasi. Wow...
    Penasaran nah sama ceritanya. Kak, ini novel remaja kan ya?

    ReplyDelete
  11. Tahniah! Anda terpilih sebagai salah seorang pemenang Cabaran Pengomen Tegar Blog Abam Kie. Untuk keterangan lanjut sila layari
    http://www.zukidin.com/2019/11/keputusan-cabaran-pengomen-tegar-blog.html.
    Terima kasih....

    ReplyDelete
  12. MESTI NOVEL YG SGT MENARIK DIBACA N DITONTON

    ReplyDelete
  13. apa yg masalah pada blog nya siss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada link / keluar 403 jd bagaimana mau BW?

      Delete
  14. Bila baca sinopsis tu dah macam jalan cerita detektif Conan pulak , merungkai pembunuh misteri . Heheheh , saya kurang baca novel jepun nie . Tapi kalau drama korea saya on .

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap mcm detektif tp rupanya... kwn baik sendiri..

      Delete
  15. Udah di adaptasi ke film, penasaran nih sama novelnya. Semoga saja ada terjemahan versi indonesia-nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tiada terjemahan indonesia, boleh tonton movie nya, mas

      Delete
  16. jepun memang selalu menarik kisah cinta anime atau kisah hero saya lebih suka baca yang bergenre komik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp yg ni mmg serius best, mas

      Delete
    2. saya tak ambil kisah dengan cerita serius suka yang santai saja sebab tak suka dengan hal yang perlu pemikiran serius he he

      Delete
    3. maksud saya serius best (damn good) utk di baca or tonton😊

      Delete
  17. Novel Jepun selalunya lebih realistik. Dulu2 memang suka tgk movie / drama Jepun. Tapi novel first time pulak 😅

    ReplyDelete
  18. Pengen nyoba nih. Menarik sepertinya

    ReplyDelete
  19. sinopsis menarik.. boleh try novel ni

    ReplyDelete
  20. Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. Use Twitter search to find Tweets from yourself, friends, local businesses, and everyone from well-known entertainers to global political leaders.

    ReplyDelete
  21. Saya lebih suka dan tertarik membaca bukunya dari pada filmnya.Wah bolehlah bukunya lempar kemari jika sudah bosan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...jauh mas kalau mau dilempar bukunya. harus seberang selat sunda dulu hahahah

      Delete
  22. Sepertinya Anies lebih menyukai baca dari pada nonton. Kelihatan dari bintangnya.

    ReplyDelete
  23. Fantastic post! Kisses :)   

    ReplyDelete
  24. hanya pembaca novel tahu nikmatnya membuku karya fiksyen begitu...

    saya tak reti sangat baca buku nie

    ReplyDelete
  25. Bila baca entri ni baru terasa agak lama juga tak membaca novel2 sekarang ni. Nak jugalah luangkan masa baca novel sbb feel dia mmg lain klu cerita tu kena dgn jiwa.. takkan dapat feel yg sama klu diadaptasi ke movie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun cite ni wbyk watak perempuan tp sesuai jg utk lelaki bc. en khir boleh try

      Delete
  26. Great post! Thanks for sharing:**Regards

    ReplyDelete
  27. sama..dulu suka tengok anime & drama jepun sampai rasa nak belajar bahasa jepun sebab geram susah sangat nak cari subtitle..hahaha

    ReplyDelete
  28. Biasanua novel akan lebih feel berbanding movie kan

    ReplyDelete
  29. Menarik sangat ni.
    Later nak tengok cerita kat youtube.
    Membaca novel dah malas huhuhuhu...

    ReplyDelete
  30. Rating 5/5 tu..best betul eh, saya dah snap pic. Senang nak cari nanti. Thanks share tau

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆