Hội An, Vietnam: bersiar-siar + ber'gerek'

10:07 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

lepas lunch dan check out hotel, kami pun bertolak ke satu lagi tempat menarik lagi bersejarah yakni Hội An.

jarak Hội An dari Da Nang cuma 29KM je dan ambil ambil masa kira2 45 minit. Hoi An ni pada awalnya sebuah perkampungan tepi sungai. tapi lepas dapat pengiktirafan daripada UNESCO, kerajaan Vietnam terus membangunkan kawasan ni dan berjaya menarik ribuan pelancong saban bulan.

pada sebelah siang, keadaan Hoi An ni biasa2 je. tak ada apa2 yang menarik kecuali gerai2 jualan dan pemandangan sungai. masa kami sampai, cuaca amat terik sampai susah nak buka mata.

lepas check in hotel, anies ambil keputusan untuk merayau2 + bersiar2 tengok kawasan sekitar. lebih kurang sejam jugalah anies merayau2 sambil menikmati pemandangan yang tak ubah macam Jonker Walk tapi versi yang lebih tenang dan damai.

bila badan dah lencun, baru balik bilik. sebelum sampai bilik, dah janji dengan pak cik nak naik basikal merayau sekitar Hoi An.

lepas solat asar, anies pun keluar sekali lagi. kali ni our tour guide, En. Rashid pun ikut sekali bergerek.

sewa basikal cuma 30K Dong sebuah dan mesti return sebelum jam 8.00PM. bila dapat basikal, apa lagi... memang excited lah! tapi masa mula2 nak kayuh tu, terhuyung hayang jugalah sebab jarang berbasikal, kan? kena pula seat tinggi. nasib baik tak tersembam. 😂😂😂

dek kerana pak cik dan En. Rasyid asyik bersembang sambil berbasikal, anies pun tinggalkan diorang dan buat hal sendiri. tapi bila nak suruh ambil gambar, anies pergi cari diorang semula 😂😂😂

lastly, hanya pak cik je yang ikut anies bergerek. En. Rasyid terpaksa temankan ahli rombongan yang lain...

sebelum pukul 7.00PM, kami pulangkan basikal sebab waktu makan malam dah tiba. lepas ni nak keluar lagi...

apa2 pun aktiviti bergerek kat sini memang best. cuma cuaca je tak berapa nak best sebab panassss...

sebahagian gambar yang sempat anies snap untuk tatapan korang...


tak tahulah pokok krismas tahun bila punya tu 😂😂😂

Thu Bon River yang tenang pada sebelah siang. masa ni kerja2 mengorek pasir (mendalamkan sungai) sedang dijalankan...

inilah 'trademark' Hoi An. kedai / rumah lama diubah suai (dinaik taraf) dan dijadikan restoran, bar, hotel dan sebagainya... beginilah suasana pada waktu siang di Hoi An, yang tenang dan mendamaikan...

ticket stall ni menjual tiket2 show dan tempat tarikan tertentu terutama untuk aktiviti sebelah malam di Hoi An... pada masa sama ia berfungsi sebagai kiosk informasi Hoi An...

anies tak tahu nama area ni tapi anies panggil Dataran Hoi An sebab kawasan ni agak luas dan menjadi point pertama sebaik saja korang sampai sini...

view Thu Bon River dari atas jambatan...

deretan bas / van pelancong...

ni shortcut ke kawasan tumpuan pelancong... hanya basikal sahaja dibenarkan menggunakan laluan ni...

tourist map - sebenarnya kalau sesat pun, boleh jumpa pangkal jalan sebab Hoi An ni kecil je...

boleh baca, kan?

kenderaan personal memang banyak... lagi petang, lagi banyak...

kalau tak silap, ni bangunan sekolah...

yeayyyy dah sampai Jepun! pintu gerbang Torii versi Hoi An. sebenarnya Hoi An dan (penjajahan) Jepun ada kaitan. kalau nak tahu lebih lanjut, silalah semak sejarah ya... 

kalau tak silap lalaun ni diberi nama Japanese Street...

replika kapal tradisional yang ada kaitan antara kerajaan Vietnam dan kerajaan Jepun suatu masa dahulu...

kiri kanan laluan penuh dengan kedai menjual pelbagai souvenir...

antara tokong bersejarah di Hoi An. nak masuk kena bayar...

kalau nak feeling2 nostalgik, sila pakai Ao Dai dan naik 'lanca' ni keliling Hoi An... 😂😂😂

menjual barang dengan cara 'mengandar' macam ni masih boleh didapati di Da Nang dan Hoi An. kat Ho Chih Minh anies tak pasti ada ke tak...

aktiviti bergerek dimulakan di tepi sungai Thu Bon... ni basikal yang anies guna...

syok wooo lepak tepi sungai ni... angin menderu2...boleh terlelap dibuatnya...

tak tahulah apa nama bangunan ni... nak kata dewan, tapi saiznya kecil je...

perahu berwarna warni dengan tanglung tu, bakal digunakan pada sebelah malam nanti...

deretan kedai, restoran, bar yang diubahsuai dari bangunan lama akan berubah wajah bila malam menjelma...

ni baru nak start bergerek dengan pak cik...dari tadi dia asyik bersembang je...

masuk laluan pasar malam yang akan beroperasi dalam masa beberapa minit saja lagi...

penat mengayuh, kita pekena ais lemon tea.... perghhhh dia punya sedap dia sebijik macam ice lemon tea dalam botol tu. sumpah, memang sedap!

rehat jap... 

jangan lupa sewa basikal dan bergerek kalau korang dah sampai Hoi An... ia satu pengalaman unik dan tak mungkin dapat kat mana2...

tu je lah nak dikongsikan... minggu ni kita cuti panjang lagi, kan? so selamat bercuti...

thanks 4 reading...daaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

74 Your Words of Lo♥e

  1. tertarik tengok orang vietnam jalan2 pakai pakaian tradisional diorang tu..

    ReplyDelete
  2. cantik tempat2 kat sana ye. gmbar pon cantik2. tulisan pon meriah ada bnyak warna hehehe..

    ReplyDelete
  3. Pengalaman yang ohsem.. Sambil berbasikal lagi macam-macam kita boleh tengok kan Anies..

    ReplyDelete
  4. cantik gambar..dah bli henpon baru eh?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni gn kamera cik nor... br laa nmpk lubang hidung hehehe

      Delete
  5. skrg boleh tgk org post pasal travel je la. nak travel xde peluang lagi sbb still busy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe nanti bla free pegilah travel puas2... reward utk diri ;-)

      Delete
  6. Sounds a great time looking around by bike :)

    ReplyDelete
  7. hai dear anies! aisehmey syoknya ! sempat lagi tu up entry. kalau ana rasanya berkurun lama baru buleh dpt mood nak up entry travel hehehe

    ReplyDelete
  8. this post is amazing!
    Kisses,
    Tijana

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. 1st time jejak sini. Follow terus lah sebab nak baca trip penuh vietnam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. boleh klik Vietnam kt sidebar ya

      Delete
  10. Gambar waktu malam mesti lagi cantik kan sebab ada lampu tanglong tu..

    ReplyDelete
  11. macam di malaysia je view di tempat tersebut cuma mukanya people je beda

    ReplyDelete
  12. Wonderful post darling, so nice,original and interesting!
    I just follow the blog ))

    ReplyDelete
  13. pingin melancong kesana gara2 liat tempat ini sisss

    ReplyDelete
  14. Seronok berbasikal dengan cuaca petang macam tu. Tapi, bila tak ramai oranglah kan. Kalau ramai, payah juga tu nak lalu. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy msk laluan org ramai. terhuyung hayang basikal dibuatnya hehehe

      Delete
  15. iktiraf UNESCO la. mmg ramai la datang

    ReplyDelete
  16. Hoi An itu ternyata tempat wisata.
    Eh, bapak penjual dengan cara mengandar itu... Semangat Pak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mbak einid...di sini masih ramai yang menjual cara mengandar... di Kota Malang masih wujud lagi ke, mbak?

      Delete
  17. Solat Asar? Berarti disekitarnya ada masjid nih??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada masjid, mas. kami solat di hotel saja

      Delete
  18. jika cukup duit nak ke Vietnam la.

    ReplyDelete
  19. Asyik sekali bisa bersepeda keliling tempat2 cantik dan udaranya pun nampak sejuk tak panas

    ReplyDelete
  20. seandainya dekat ya bisa ikutan jalan2 pokoknya best artikel ini

    ReplyDelete
  21. Cik Anies, suasana di Hoi An ini sekilas seperti perkampungan pecinan di Indonesia. View sungai seperti juga di Indonesia tapi di sana lebih rapi dan lebih bersih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh really? tempat tumpuan ramai memang harus bersih kan...

      Delete
  22. Setiap berkunjung dan membaca artikel blognya kak Anies ini selalu menambah pengetahuan tentang negara tetangga.. Jalan-jalan terus ya kakk...

    ReplyDelete
  23. Bestnya naik beskal@gerek di negara asing....aah teringin cheq nak naik beskal semula, dah lama ni tak sentuh gerek! 😆

    ReplyDelete
  24. Ada basikal panjang sikit langkah Dan xdelah penat sgt berjalan.. tentu LG seronok kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cuma cuaca je laa x tahan. panassss

      Delete
  25. Bangunan atau gedungnya unik dan menarik ya
    Dan tempatnya indah dan bersih pula

    ReplyDelete
  26. Wah asyiknya keliling hoi vietnam menggunakan sepeda ya kak, tempatnya tampak bersih & indah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab nak berjalan, rasa malaslah pula mbak hehehe

      Delete
  27. Menariklah tempat ni Anies.. masih nampak suasana kampung tapi diupgrade jadi destinasi pelancongan, bangunan warna warni, cantik dan bersih je persekitaran tu. Thanks sharing Anies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu dpt penguktirafan UNESCO. pandai kerajaan vietnam amik kesempatan ni

      Delete
  28. Asik bisa jalan-jalan keliling dengan dayung roda dua.

    ReplyDelete
  29. sambil berbasikal bersiar2..seronok tu..nmpk view awan yg membiru tu

    ReplyDelete
  30. Meriah dekorasi jalanan kat sini kan. Gambar pun cantik

    ReplyDelete
  31. Nampak tenang dan cantik di sana. Teringin nak pergi.

    ReplyDelete
  32. halo sobat blogger follow dong blog aku entar sy folow balik ya... buat beramal seditkit saudaraku semua nya...

    ReplyDelete
  33. Nsk pi Vietnam nak carik barang nak buat niaga🤗

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆