بندر سري بݢاوان بروني دارالسلام : مسجيد سلطان علي سيف الدين

10:12 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Sebelum anies cerita panjang lebar fasal family trip ni, anies just nak beritahu yang trip ni sama sekali tak sama dengan trip2 sebelum ni. almaklumlah, pergi dengan warga2 pencen ni, banyak benda kena consider. so, boleh dikatakan most of our time banyak kat bilik hotel je hahahaha...

and jalan2 pula, hanya kawasan sekitar je. selebihnya kami follow trip yang dah disediakan oleh pihak hotel. tu pun bukan cover semua tempat. cuma area Bandar Seri Begawan je.

okeylah, back to the title... lepas makan, kami berkira2 nak terus balik hotel. OTW balik hotel tu, ternampaklah Masjid Sultan Ali Saifudin (MSAS) ni.

dari jauh kami tengok macam dekat je. so yang lain on jelah. sekali, bila dah jalan, tengok2 tak sampai2 juga. aduhhh... ada yang dah bising2. anies cepat2 cakap, yang kita tak payah nak rushing. bila penat kita stop je kat mana2. nak kejar waktu zohor, belum masanya lagi.

so, OTW ke MSAS ternampaklah sebuah makam diraja. sempatlah belek2 rehat2 luruskan kaki kat situ. lepas 10 - 15 minit, kami teruskan perjalanan ke MSAS.

setiba di MSAS, tak lama kemudian azan Zohor pun berkumandang. kami terus ambil wuduk dan dapatlah berjemaah Zohor (solat jama' tamam) kat masjid yang once pernah diiktiraf masjid tercantik di Asia Tenggara.

lepas solat, kami rehat2 sekejap (sebab dalam masjid ada air cond sejukkk) dan sempat terlelap hahaha... then sebelum keluar, kami pun snap laa beberapa keping gambar dalam asjid sebagai kenangan memandangkan tak ada jemaah yang bersolat masa tu.

masa nak keluar masjid, tiba2 hujan turun. aduhh... means, anies tak sempat nak pergi ke belakang masjid (ada tasik) dan bergambar kat situ. hmm tak apalah... yang penting kami dah sampai sini, dah puas hati.

bila hujan dah reda, kami pun beredar dari masjid dan menuju ke lokasi seterusnya.

ke mana kami pergi lepas ni? tungguuuuuu

Alhamdulillah... sampai juga kami kat masjid ni. kalau sebelum ni cuma tengok dalam gambar dan TV je...

pintu masuk utama...

tempat wuduk lelaki...

sempat snap gambar ni je. tak sempat nak pergi ke astaka tu... ada yang cakap, kalau datang waktu malam astaka tu lebih cantik...

bangunan2 kerajaan bersebelahan masjid...

laluan masuk utama ke masjid... kami masuk dari sini...

dari jauh nampak kompleks yayasan, salah sebuah shopping mall yang ada kat BSB...

taman depan masjid...

jom kita tengok keadaan dalam masjid...

ruang solat lelaki...

di sebalik bidai berkayu tu, ruang solat wanita...


di bawah 'kubah emas'... ayat2 al-Quran pun berukiran emas... cantik!

i was here! gambar mem besar mestilah ada kennn.... nanti ada pulak yang rindu-rinduan hahahaha... oh ya, yang pernah tanya sebelum ni, mana baju raya? tu laa baju raya anies tahun ni... simple je. kurung cotton murah...

tempat kami singgah seketika sebelum tiba di MSAS...

okey... tu je perkongsian hari ni. thanks 4 reading...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

31 Your Words of Lo♥e

  1. subhanallah..cantiknya masjid dia..rasa nak solat kat situ gak..:)

    ReplyDelete
  2. Cecuti dengan warga pencen kenalah ikut rentak depa ya...
    Okay nak tunggu next post apa lagi yang menarik kat Brunei tu?
    Mrs. A tahu ada @tmski tu yang paling menarik kot hahahaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa psl...x leh over action kalu jln dgn depa ni hahahaah

      Delete
  3. Bila berjalan bersama warga pencen memang lebih banyak rehat dan santai kan anies.. Kikiki.. Cantik masjidnya.. akhirnya tercapai impian Anies nak ke sini..

    ReplyDelete
  4. BROKER TERPERCAYA
    TRADING ONLINE INDONESIA
    PILIHAN TRADER #1
    - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
    - Sistem Edukasi Professional
    - Trading di peralatan apa pun
    - Ada banyak alat analisis
    - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
    - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
    Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
    Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
    Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
    Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

    Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

    ReplyDelete
  5. WAH CANTIKNYA MSJD BRUNEI DAN PERSEKITARANNYA MESTI TENANG BERIBADAH DI SITU

    ReplyDelete
  6. Nice sharing... Nie antara masjid yang tertua di Asia Tenggara...

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah ... sampai dah yer kat Masjid nie ;)

    ReplyDelete
  8. Baju kurang buat dear Anies nampak ayu gitew ;)

    ReplyDelete
  9. suka sangat tengok picture masjid tue, besar , cantik ...

    ReplyDelete
  10. Wah best tengok gambar dapat juga tumpang pengalaman anies melawat Brunei..
    Cantik dekorasi MSAS bersih dan sejuk mata memandang..

    ReplyDelete
  11. Wah cantiknya Brunei Darussalam ni, teringin nak pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergilah.. xsusah nk fikir psl mknn halal😊

      Delete
  12. Tak baik tau cakap camtu dekat warga pencen..tapi saya faham jugak..haha. Btw cantik masjid tu, terus rasa rindu kat masjid shah alam..

    ReplyDelete
  13. Subhanallah cantiknya.. tenang dan mendamaikan. Pengalaman keluarga yg tak akan dilupakan ni.

    ReplyDelete
  14. Cantiknya masjid..patutla pernah jadi masjid tercantik..

    ReplyDelete
  15. Biasanya kalau solat Zohor kat masjid ni, kalau cuaca panas terik, akan terlompat2 di tempat simpan kasut depan pintu utama dengan tempat wuduk (lelaki). Pasal jubin (tiles) nya panas membara... 😅

    ReplyDelete
  16. astaka tu cantik, bahagian dalam masjid memang wow sangat! Nampak kemas teratur

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆