Taipei, Taiwan: The National Dr. Sun Yat-Sen Memorial Hall

12:49 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI. (walaupn rasa malas ya amat nak update cerita Taiwan ni...)

Lepas makan, kami kembali ke TMS untuk solat jamak. Siap solat, kami terus naik MRT (laluan biru). Dan tren akan berhenti di stesen Sun Yat-Sen Memorial Hall. Dan sama seperti sebelum ni, Easycard memudahkan perjalanan kami.

Sebaik keluar dari platform, banyak signage menghala ke The National Dr. Sun Yat-Sen Memorial Hall (TNDSYSMH). Jadi tak payah risau fasal sesat atau tak jumpa jalan keluar.

Apa yang best fasal TNDSYSMH ni? anies malas nak explain. Tapi korang boleh baca kat SINI.
Since Dr. Sun Yat-Sen ni tokoh terkenal, maka tak hairanlah jika pihak kerajaan mendirikan sebuah memorial untuk mengenang jasa2 beliau. Sama macam Memorial Tunku Abdul Rahman tu. Kelak nanti, generasi akan datang tahu siapa tulang belakang di sebalik kejayaan dan pembangunan sesebuah negara.

Kami tak masuk ke dalam hall walaupun free entrance sebab waktu melawat dah hampir tamat (tutup pukul 5.00 tapi entrance terakhir pukul 4.00 petang - kalau tak silap). Jadi kami cuma merayau2 kat sekitar taman di sekeliling TNDSYSMH ini.

Walaupun cuaca redup macam nak hujan, itu tak menghalang orang ramai bergambar di kawasan sekitar.

TNDSYSMH ni terletak di tengah2 bandar. Jadi pemandangan sekeliling dipenuhi dengan bangunan2 konkrit termasuklah Taipei 101.

hmm nak bebelkan apa lagi ya? Layankan jelah ya gambar2 yang kami sempat snap ni yek!

kami dah sampai di stesen MRT Sun Yat-Sen Memorial Hall...

macam anies cakap tadi, keluar je stesen MRT, pasti nampak signage macam ni... follow je...

manalah tau kan... tetiba sesat barat... so silalah refer map ni yek!

nilah bangunannya... ni bahagian masuk sebelah kiri kalau tak silap...

ni bahagian depan dan menghadap taman dan fountain park... 

TNDSYSMH dari sisi / penjuru bangunan...

kami masuk dari sini...

lanskap depan TNDSYSMH...

nina berposing dengan statue Dr. Sun Yat-Sen...

another statue belakang statue Dr. Sun Yat-Sen 👆👆

dari TNDSYSMH boleh nampak Taipei 101...


taman2 di halaman TNDSYSMH...


sebelum beredar... sempat posing depan halaman TNDSYSMH...kat sini memang sesuai kalau nak bergambar berlatar belakangkan Taipei 101... tempat lain anies tak pasti...

okey... tu je perkongsian untuk hari ni... thanks 4 reading... daaaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

42 Your Words of Lo♥e

  1. teringinnya ikut anies kt melancong obersea..tp angan2 jer la..haha

    ReplyDelete
  2. Just nice the spot kalau nak tangkap gambar berlatar belakangkan Taipei 101. Kalau tengok orang lain punya gambar, selalu banyak terpotong atasnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni ked paksa photog snap 100 kali br jd😆😆

      Delete
  3. best nya tengok taman. rasa macam nak golek2 serupa dalam cerita hindustan ja. hehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je bergolek tp najis haiwan sy xjamin😄

      Delete
  4. Seru banget pastinya ya kak.. Semoga ada kesmpatan kesini juga

    ReplyDelete
  5. Wah tinggi sekali ya... lanscape nya juga indah sekali terima kasih informasinya.

    ReplyDelete
  6. Best juga ya jalan2 Taiwan....dengar cerita sana selalu ada angin ribut kuat kan? :(

    ReplyDelete
  7. hebat tak photographer hahaha.. mampu sentuh 😬😬😬

    ReplyDelete
  8. nina ada bg tak tupai dgn pigeon tu? 🤔🤔 rasa mcm bagi

    ReplyDelete
  9. hi..thanks for sharing.. info yang menarik dan berguna

    ReplyDelete
  10. ala kenapa malas Anies? >.< Keep sharing taw. bleh syaza jadikan rujukan -- one day ^^

    ReplyDelete
  11. Lawa betul taman dia, kemas dan sejuk dengan pokok-pokok.. Buat fotoshoot cantik..

    ReplyDelete
  12. taiwan bangga sbb dh ade tallest biilding kalahkan kita., tapii tunM bilang., kita masih ada 2 tallest towers., hehehe

    ReplyDelete
  13. Kos tunggi tak di Taiwan ni Anies?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos apa tu kak? kos belanja? kalau mknn mmg mahal. brg2 lain murah

      Delete
  14. Betul nampak sangat sesuai bergambar dengan Taipei 101 dari sini

    ReplyDelete
  15. taman die luas betol, tapi sepi. Sembunyi kat mane visitors laen?

    Btw...Thank you for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada je. tp baiklah sy ambil gmbr sy dr gmbr mrk😄

      Delete
  16. Nampak macam panas tapi nak hujan ye? Awan dia memang berkabus ke atau sebab nak hujan tu Anies?

    ReplyDelete
    Replies
    1. redup.. mcm nk hujan tp bkn..plus jerebu sket

      Delete
  17. suka tgk bangunan atap oren tu.. rasanya selalu tgk design camtu cerita kungfu. hehe

    ReplyDelete
  18. Jauh perjalanan luas permandangan, banyak pengalaman dan pengetahuan.. saya tak pernah tau tokoh2 Taiwan. Bila baca ni baru tau.. thanks sharing jurnal ni. Saya mmg suka baca ttg tokoh2 dulu.. mcm pengkaji sejarah pulak haha :D

    ReplyDelete
  19. Bila zumal nak dapat peluang ke sana

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆