Amsterdam | welkom in Nederland

4:40 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

lately, mood berblogging upside down... tak tau laa kenapa. nak kata puasa, orang lain pun puasa jugak. boleh je update blog sehari 3-4 entry. aduyaiiii come on anies oiii... cepat habiskan entry Europe ni...

ya, ya, ya... faham... sebelum memori kehabisan bateri, baiklah update walau macam mana malas sekali pun.

kami berada di Brussels sekejap je. tak sampai pun setengah hari, kami dah bertolak ke Amsterdam. sama macam sebelum ni, kami menggunakan kereta api dan perjalanannya memakan masa lebih kurang 2 jam setengah. tiket kami dah beli siap2 via online dan kami naik di stesen yang sama kami tiba dari Cologne iaitu kat Bruxelles Centraal.

oleh kerana kami bertolak dalam pukul 4 petang, jadinya kami sampai Ansterdam Centraal kira2 pukul 6 lebih. cuaca memang dah gelap masa tu. otak cuma ingat katil je. tapi, kali ni, hotel kami jauh sikit dari bandar. tapi rasa sangat2 berbaloi dengan pemilihan hotel kat Amsterdam ni.

untuk entry hotel kat Amsterdam ni, nanti anies share on my next entry ya! apa2 pun macam biasa, anies attached kan gambar2 yang berkaitan.

cekidaut!

tiket...sama macam sebelum ni, kami dah siap2 beli online... senang kerja. nanti dah naik train, tunjuk je...

ni kat Bruxelles Centraal. korang kalau ada masalah tiket ke, train ke... refer je kat sini. staf diorang boleh cakap BI.

interior dalam Bruxelles Centraal... nampak macam tak ramai tapi once dah terun ke platform, masa tu laa korang boleh nampak betapa ramainya umat manusia!

masih lagi kat Bruxelles Centraal...

muka kepenatan sementara menunggu kereta api sampai...

sebenarnya ni gerabak 1st class. kitorang dengan selambanya masuk dan duduk dengan senang hati... bila inspector ticket datang, barulah kitorang tau yang kitorang dah salah masuk gerabak. patutlah tak ramai orang... 😁😁😁

satu seat penuh dengan barang semata...

pintu yang memisahkan gerabak 1st class dengan 2nd class...

Alhamdulillah... akhirnya sampai juga kami di bumi penjajah - Belanda 😑😑

ni laa kereta pi yang kami naik dari Brussel ke Amsterdam dan ini stesen terakhir iaitu Amsterdam Centraal. sebelum tiba kat sini, kereta api turut berhenti di beberapa station... 
keluar je gerabak, cuaca sejuk mula mencengkam...

okey... tu je cerita untuk hari ni... weekends ni dok selesaikan BW yang tertangguh...

salam Ramadan...

daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

66 Your Words of Lo♥e

  1. dorang punye ketapi selesa abes ek.. sebab tu anies pilih naik ketapi je kat sane..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu e'in mmg selesa tp sbb ms kitorang plh keretapi

      Delete
  2. BESTNYA KE AMSTERDAM NEGARA BELANDA YG PENUH DGNTULIP

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp kami x jumpa tulip pn kak tulip kayu ada laa haha

      Delete
  3. Replies
    1. amsterdam blah mn? red district? hahaha

      Delete
  4. Kali terakhir ke amsterdam tahun 1997.. dah tak berapa ingat dah Amsterdam Centraal tu. Pasti dah bnyk berubah... teringin juga nak pergi lagi :)

    ReplyDelete
  5. Berapa lama Anies dan yang lelain pergi trip ni? Menarik pula rasa untuk melawati...

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekejap je panphila... lbh krg 8 hari

      Delete
  6. salam anis
    lama dah tak bertamu disini.
    best yaaa dah cover europe. nak bookmark sesiap. kot ada rezeki pergi nanti

    btw, selamat berpuasa dan berhari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... ye laa dhiera pn da lama menyepi... kn kembali berblog ni ;-)

      Delete
  7. cantiknye...nmpak selesa je first class tu...hehehe, ok je tersalah, dapat la merasa sekejap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg selesa sbb x ramai org hehehe janji x kena mrh

      Delete
  8. tungu ketapi smpi pon leh penat kann cikKak., tapi berbaloi baloi kann jalan2 europe sokmo? heheh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat wak bla berjalan sehari suntuk kn plak cuaca sejuk

      Delete
  9. singgah sebelum cuti raya.. :)

    ReplyDelete
  10. Wah bestnya.. bilalah dpt merasa ke sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah 1 hari nnt pasti akan smpi

      Delete
  11. Mood blogging kita sama...saya lagi teruk dah berbulan bulan baru mnulis balik..haha

    ReplyDelete
  12. teringat dulu masa form 1 baca novel "aku anak timur" pasal watak dalam tu hijrah ke amsterdam.. hehehe

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. syazana kena dtg jg kena sini nnt insya allah

      Delete
  14. Selamat hari raya aidilfitri Anies..
    Maaf zahir & batin...

    Beraya lagi ker tu??...

    ReplyDelete
  15. Wow! dah sampai Amsterdam dah!
    Selamat hariraya Aidilfitri Anies.
    Dah raya da...

    ReplyDelete
  16. alaaaaa.. blog nie cuti raya lagi ke?

    ReplyDelete
  17. waahhhh seronoknya....

    selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  18. lma xmai terjah sini teruih entry amsterdam,,

    ReplyDelete
  19. selamat hari raya maaf zahir batin

    ReplyDelete
  20. Lama juga tak berupdate.. Mohon update cerita raya pula. Hehehe.. Selamat Hari Raya. =)

    ReplyDelete
  21. puasa pun dah habis dah.. dah raya dah pun.. hehe
    selamat hari raya..

    ReplyDelete
  22. ok lah tu tersalah masuk gerabak...dapat jugak merasa seat first class...ekekek...

    ReplyDelete
  23. Replies
    1. jgn lupa yaya public kn blog tu kami nk bw ;-)

      Delete
  24. samalah kita Anies... semagat kurang sikit:)
    cepatlah Anies habiskan citer Europe ni, tak sabar nak baca... heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tlg cubit sy supaya habiskn cepat entry europe

      Delete
  25. sama lah mcm sy hari tu,,dkt brussel dr pukul 11-5 ptg je,lps tu terus ke amsterdam :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada ms mmg kami nk je stay kt brussel tu tp apakan daya

      Delete
  26. Hihi...sempoi je masuk gerabak first class..hihi

    ReplyDelete
  27. Samalah kita anies..nak amik mood lan ni..kena baca blog kawan2 dulu..

    ReplyDelete
  28. penat betul tu tgk muka pun tahu.. banyakla bumi penjajah nis dh jelajah 😀😀😀

    ReplyDelete
  29. Seronoknya dpt tgk negara orang Anies.
    Wah soping sakan ye. Penuh 2 seat dia aje ....soping apalah agaknya tu

    ReplyDelete
  30. Bestnya dapat merantau merata...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆