ยินดีต้อนรับสู่ประเทศไทย

11:12 am

✿...السلام عليكم✿

Alhamdulillah...

hari ni boleh senyum macam biasa... hilang dah segala kepenatan dan mengantuk ya amat... tapi satu je yang tak hilang lagi... sakit tekak.

Alhamdulillah... minggu lepas Allah SWT berikan rezeki untuk kami menjejakkan kaki ke Land of Smile ni. walaupun masa kami pergi tu, most of Thais tengah berkabung, tapi... kami punya plan tetap diteruskan. cuma certain things kami kena follow laa...

macam kena pakai baju / pakaian warna gelap, hormati aturcara yang disediakan etc. Alhamdulillah, most our plans run smoothly.

nak cerita pasal apa yek? mmm kita bermukadimah laa dulu ya... lagi pun banyakkkkk sesangat gambar nak dilombong dalam kamera tu... selain gambar2 dari group WhatsApp yang terlajak laris  terlampau banyak tu....

insya Allah, anies akan share satu per satu okey!

macam biasa laa... nak pergi negara orang ni, tak boleh laa nak keluar masuk sesuka hati mak korang je... ^_^  

seawal pukul 5 pagi kami dah terpacak kat air port... sebab flight pukul 8.30 pagi... 

beg2 family anies. ada 12 orang. semua adik beradik perempuan mama join trip ni! dah macam family trip kek dah nyer ^_^

flight kami tak warna merah macam biasa tapi kaler mak kau hijau sebab iklan LINE punya pasal... arghhh... lantak la... janji sampai kannn...

pergi balik duduk kat sebelah tingkap, so muka mem besar ada banyak senyumlah! so, bye2 KLIA 2, bye2 Malaysia! (ayat bajet macam tak nak balik lagi!)

ni sebahagian daripada ahli rombongan kami. semuanya ada 31 orang. anies ni cuma 'menempel' je... memula memang tak nak pergi sebab cuti tak banyak. tapi lepas mama bayarkan deposit ^_^ so nak tak nak kenalah pergi... (dia tolong bayarkan deposit je tau... the rest anak dialah yang kena bayar!)

nama pun naik Air Asia, so macam biasa laa... turun naik kat air port ni... Dong Muaeng Inter. Airport... 

En Wan Jusoh a.k.a Cek Wan (baju / kasut putih) menyambut kedatangan kami. dia ni orang Pattani, our tour guide merangkap owner tour agency. boleh cakap BM tapi dialek Kelantan laa... nanti anies share info pasal agensi dia ya... mana tau yu ols ada plan nak ke Bangkok nanti... boleh laa guna khidmat dia...

yang tengah pegang mic tu, Khun Alif, tour guide kami (staf agensi) yang cuma berkomunikasi dalam BI je. orang Thai tapi non muslim. dia ni cuma pembantu je... suara dia kuat ya amat tapi friendly...

ni bas yang kami naik / guna sepanjang berada kat Bangkok. tapi masuk hari ke-2, kena tukar bas lain sebab ada masalah brake. tapi sama je bentuknya...

suasana dalam bas... luas dan selesa...

last but not least... setiap kali kami nak mulakan travel, pasti ada sebotol air dan kudap-kudapan yang disediakan pihak agency... botol2 air ni berguna tau esp. bila toilet / surau tak de air...


ke mana anies dan rombongan cik Kiah pergi lepas ni? tungguuuuuu...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

37 Your Words of Lo♥e

  1. wah bercuti kat luar negara nohh hihi bst nie..

    ReplyDelete
  2. hamboi..jaln sokmo..hihi

    Anies : spray8 tu blh tahan slama sblan..spray 3x sehari

    ReplyDelete
  3. Amboi! untungnya dapat pi melancong luar negara lagi.

    Baru aje balik dari Vietnam dah pi Thailand pulok!

    ReplyDelete
  4. bestnya dapat pergi thailand :D

    ReplyDelete
  5. bestnye jln jln...ramai ahli rombongan....

    ReplyDelete
  6. Ohhhh coti coti keluarga ke Bangkok ye Anies..
    Seronok kalau dpat pergi ramai2..

    ReplyDelete
  7. Dalam bas banyak lagi tempat duduk yang nampak kosong.. Boleh pilih je mana2 tempat yang nak. Siap boleh kongke dua tempat duduk skali gus. Heeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. tp kena cpt2 naik bas laa br dpt kongke ;-)

      Delete
  8. best nya Bangkok.. lama nk pi tapi xde kwn nak pi sana... mntikan entry anis pasal bangkok

    ReplyDelete
  9. Wah..bestnya jenjalan..
    Setuju..botol air tu penting kalau gi travel

    ReplyDelete
  10. hebak mu..jenjalan obersea saje ya..

    ReplyDelete
  11. best tu pergi thailand

    yong stakat ke hatyai tu sampai la hehehe

    ReplyDelete
  12. wah travel ke bangkok pula anies sukanya.

    ReplyDelete
  13. x boleh nk baca tajuk entri ni.. hahaha

    ReplyDelete
  14. bestnya gi bangkok..bas di thailand ni cantik .siap ada meja di dalam tu.

    ReplyDelete
  15. anies cepat update..tak sabar nak baca

    ReplyDelete
  16. Woww cam best yerr sebab meriah travel ramai2 sampai 31 orang. Patut la sewa bas terus.

    ReplyDelete
  17. pergh..31 orang! tak pernah lagi aku gi bercuti seramai itu.

    elok dah ke demam? get well soon bebeh!

    ReplyDelete
  18. pergh..31 orang! tak pernah lagi aku gi bercuti seramai itu.

    elok dah ke demam? get well soon bebeh!

    ReplyDelete
  19. Ade org lanje la,klu cikna pun kaut jgk....;-)

    ReplyDelete
  20. Wahh, rombongan Mem Anies ke Thailand! Bestnya gi bercuti ramai2 :)

    ReplyDelete
  21. Bercuti sakan seisi family.. Seronok la.. :D

    ReplyDelete
  22. awak dah kena tag ')
    http://nayfatimahrasyid.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html

    ReplyDelete
  23. Mende tajuk n3 ni, ce tlng translate sikit...'

    ReplyDelete
  24. ada duit nis kena bawa nina p sna hahaha.. xboleh bayang makanan tu. tak shopping tak apa janji dpt mkn 😂😂

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆