Bangkok, Thailand: 'tour de' Sungai Chao Phraya

10:30 am

✿...السلام عليكم✿

Sambung dari SINI.

lepas lunch dan solat jama' kat restoran Muslim tu, kami beredar menuju ke jeti. memang excited tahap cipan bila Cek Wan beritahu yang kami akan naik bot / cruise. wohooo... perut dah kenyang, kena pulak dihembus bayu sungai...

jarak dari restoran ke jeti ni tak jauh mana pun... ada laa dalam 10 minit...

sebut pasal Sungai Chao Phraya / Phya ni, rasanya ramai yang dah tau kan? hah, kalau tak tau tu, pergi bukak balik buku teks Sejarah or Geografi... ^_^ sungai ni sudah sekian lama menjadi nadi terpenting bagi penduduk Thai. bukan setakat sebagai sumber makanan, tapi juga menjadi sumber pendapatan dan nadi pengangkutan.

nak tau pasal sungai Chao Phraya ni? klik kat SINI.

well, apa2 pun kita bercerita dengan gambar laa ya..

ni laa rupa jetinya... gambar ni anies snap sebaik saja kami selesai ber'tour'... btw, jangka masa naik boat ni lebih kurang sejam... lama tu... boleh berkematu pungkoq hahaha...

ni bukan main jetty. sebenarnya, kalau yu ols nak naik bot kat Sungai Chao Phraya ni, yu ols boleh naik kat mana2 jeti... sediakan fulus Bath je...

kalau datang 2-3 orang, sebelum naik boat tu, check laa papan kenyataan ni... kalau sesat jangan terjun sungai laa pulak...

lain boat lain laluannya ya walaupun diorang guna sungai yang sama... jangan terkeliru pulak!

boleh baca ke berapa harga tambang bot ni? buat2 macam boleh nampak laa ye ^_^ kalau pergi macam kami ni (pakej), of coz bayarannya dah termasuk laa kan...

ni lah rupa boat yang kami naik tu... satu boat boleh muat lebih kurang 40 orang...

dalam boat... semua wajib ya pakai life jacket... kalau tak kena sound dengan driver boat.

disebabkan tak dapat duduk seat tepi, anies beralih duduk kat bahagian belakang boat... haha... memula memang syok tapi pastu rasa tak best sebab bunyi enjin warghhh... tak lama pastu, 2 3 orang ahli rombongan join anies duduk kat belakang...

sepanjang menyusuri sungai ni, ada macam2 boat yang berselisih. yang bawa penumpang, yang bawa pelancong 2 orang je pun ada... boat2 kat Bangkok ni adalah alternatif untuk mengelakkan jammed selain ia sememangnya dah jadi pengangkutan utama sejak dulu lagi. kalau laa kat KL buat macam ni, sure hari2 anies naik boat gi kerja haha...

boat nelayan... kalau tak silap laa...

anies tak tau laa apa fungsi kapal ni tapi it reminds me kapal kat sungai Mekong. betul tak blogger Nina?

cuaca hari tu macam nak hujan tapi tak hujan pun...alhamdulillah...

macam2 jenis dan bentuk wat / pagoda yang boleh yu ols jumpa / tengok sepanjang sungai ni. yang kecik, yang besar, yang berwarna warni, yang under construction... eh, semua ada lah!



in the middle of the route, tetiba boat memperlahankan kelajuan (ayattt kemain!) dan tour guide terus edarkan roti ni. ingatkan untuk buat minum petang rupa2nya...

laaa... nak kasi ikan makan rupanya... terkesima sekejap bila tengok ikan2 ni... besar2 belaka! macam2 jenis... kami beri makan ikan ada laa dalam 5 - 10 minit. dah puas beri ikan makan, kami sambung lagi perjalanan menyusur sungai ni... 

penjual roti untuk makanan ikan...

dalam perjalanan, ternampak Grand Palace dari belakang... anies ada tanya kat Cek Wan, boleh tak bas kita lalu depan Grand Palace nanti. kata Cek Wan, boleh tapi jalan menghala ke Grand Palace dah tutup... faham2 je laa... so, kesempatan yang ada ni kami tengok dari jauh je laa... sebenarnya memang anies pernah berniat kalau dah sampai Bangkok ni, nak juga melawat Grand Palace ni... sekadar nak bergambar je... tapi kalau dapat peluang masuk apa salahnya kan? ^_^ tapi tu laa... timing pulak tak kena... next rezeki kot? sapa nak ikut? angkat keyboard!

tak jauh dari Grand Palace, Thammasat University... salah sebuah university terkemuka di Thailand... imagine, kalau kat KL buat boat service macam ni, yu ols study kat UM, pergi kelas naik boat warghahaha... cool rite? tak payah ber'sardin' dan ber'tuna' dalam bas Rapid tu ^_^

last but not least, selfie! kengkonon macam ada orang curi2 amik gambar kita laa kan... padahal _____________ (isi tempat kosong dengan ayat sendiri) ahaks!



my next pit stop is.... tungguuuuuuu

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

41 Your Words of Lo♥e

  1. wow..bestnya..:)

    anie ole2nya mana?haha

    ReplyDelete
  2. Semua pic menarik nampak luas n sibuk sungai chao praya dgn pengankutan air lalu lalang

    ReplyDelete
  3. fuh naik boat..kat siam plak tu..awesome la..huhu

    ReplyDelete
  4. waaaa..
    jalan atas air pulak,
    ni baru syiok jalan2,

    ReplyDelete
  5. thlind destinasi nk pi! bila la smpai ni

    ReplyDelete
  6. ahahaha.. bestnya kena angin chao phrayaaa

    ReplyDelete
  7. sama bot thai ni...di phuket pun sama tapi kerusi keras

    ReplyDelete
  8. Wow bestnya.... lama dah tak naik bot jenjalan sungai mcm ni... seronok la.. :) :)

    ReplyDelete
  9. wah, sikit punya lawa jeti dia, mabuk tak? kalau saya dah kena makan ubat sebab mabuk

    ReplyDelete
  10. bestnya anis... akak pernah naik yang kat melaka tu aje.

    ReplyDelete
  11. bestnye kita pun klu pi mana2 dpt naik cruise ni paling syok kan ... enjoy angin petang

    ReplyDelete
  12. ok..Hsna dah angkat keyboard! tinggi giler plak tu..haha

    ReplyDelete
  13. banyak juga tempat yang boleh dilawati...best juga naik bot kan...

    ReplyDelete
  14. Kalau tanya reen tentang sungai Chao Phraya, sah memang reen dah xigt. Heh :D

    Tempat duduk boat nampak selesa dan lebih better dari yang reen pernah naik masa g perhentian..

    ReplyDelete
  15. wah bestnya holiday. saya lama dah tak holiday

    ReplyDelete
  16. Dah agak dah mesti nak bagi ikan makan..hahaha..

    ReplyDelete
  17. Luas dan lebar jugak sungainya ek! Patut la jadi pengangkutan utama..

    Saya ada Tag cik anies dalam magnet giveaway :D

    ReplyDelete
  18. errrr... awat ayaq sungai tu keruh angat

    ReplyDelete
  19. ni macam river cruise kat melaka tu lah kot ea?

    ReplyDelete
  20. ada rasa mcm cruise kat melaka tak anies?...dah kenyang...pastu kena angin naik bot...mmg bess :)

    ReplyDelete
  21. Hahhhaaaa... gambar last tu amik gambar sendiri Mrs. A pun biasa buat tu.
    Uiks!!! route bot dia dah macam route LRT.
    Bersihlah sungai Chao Phraya nih! tak nampak sampah-sarap pun.

    ReplyDelete
  22. nanti kalo jalan-jalan pi pulau leh naik bot plak

    ReplyDelete
  23. ade lah dulu mase zaman sekolah adeiii
    terlupa plak , pi pulau Besar ngan kawan-kawan naik bot ;)

    ReplyDelete
  24. dulu pernah jugak berkayak dari Sungai Rambai ke Pulau Besar ;)

    ReplyDelete
  25. anies..curik sendiri bersepie pun cantik..

    ReplyDelete
  26. Bestnyaaa bagi ikan makan! Hehehe

    ReplyDelete
  27. hahahaha kemain ayt last. fhm2 ler guna mono. bot tu lebih kurang mcm angkut brg kt mekong. entah2 bot yg sama kita nmpk tak. sg2 kt sna dr sungai mekong jugak

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆