Ayutthaya, Thailand: Masjid Faruq Umar Bin al-Khattab al-Qadariah

3:02 pm

✿...السلام عليكم✿

Sambung semula cerita jalan2 ke negara Gajah Putih ni...

sebelum tu, anies nak minta maaf bebanyak sebab belum sempat nak BW... dalam minggu ni, kerja tak putus2... sampai Sabtu pun kena masuk opis. so, kalau ada entry yang tersembul kat blog ni maknanya auto published laa tu...

Alhamdulillah, hari ni ada masa untuk releks2... tapi bukan maknanya mengulor okey! kerja tetap kerja... rehat tetap rehat...

well, sempena hari yang penuh keberkatan ni, apa kata anies share sikit pasal masjid yang terdapat kat Ayutthaya ni.

walaupun majoriti penduduk Thai beragama Buddha, tapi kat sini (rasanya tempat lain pun sama juga), masjid mudah ditemui di mana2.

dan bukan satu benda yang pelik bila terjumpa masjid bersebelahan dengan wat atau masjid bersebelahan dengan gereja atau masjid berada kat tengah2 antara wat dan gereja! yap! anies jumpa 'benda' ni tapi luar kat kawasan Bangkok laa... sayangnya tak sempat nak snap 'benda' ni sebab masa tu kami dalam bas (atas jalan)...

okey laa... terpanjang laa pulak mukadimahnya... pada hal nak cerita pasal masjid ni je...

insya-Allah, kalau korang dah sampai Ayutthaya nanti, boleh laa singgah ke masjid ni... lokasinya masih dalam bandar Ayutthaya dan jarak dari restoran nasi khomok (yang anies share sebelum ni) kira2 3KM je...

so, cekidaut!

laluan masuk dari jalan besar ke masjid...

pemandangan masjid dari dalam bas...

pintu masuk masjid... masa ni hujan rintik2 air bergelombang tau...

ni laa masjid yang kami singgah... masjid pertama yang kami jejaki selepas 2 hari di Thailand...

batu asas rasanya... kiranya masjid baru je didirikan... tengok tu tarikh... 25 Mac 2013

pintu masuk utama...

bahagian tepi masjid... belakang masjid ni, ada perkampungan dan tak jauh dari masjid ni juga, ada sebuah masjid yang lain.. lupa plak nak snap 😏

tempat berwuduk. sebelahnya tandas... bersih! 👍


okey, kita tengok bahagian dalam masjid pula... FYI, masjid ni 2 tingkat. sebelah atas digunakan untuk solat manakala di sebelah bawah ruang untuk kelas agama, dewan jamuan etc.


ruang solat muslimat...

ruang solat muslimin... sorry gambar blur..

tangga ke tingkat bawah. bentuk tangga yang sama juga diletakkan di bahagian ruang soalt muslimin...

tingkat bawah masjid... nampak tak ada warna oren tu? ada budak tengah main kejar2 masa ni... 😂

sebelum balik ternampak longgokan tulang2 lembu ni... bila jengah kat belakang masjid, rupanya diorang tengah memasak... ada majlis kot kat masjid ni malam nanti...

sementara menunggu yang lain2 selesai solat, sempat laa anies merayau kat sekeliling masjid tu.. bila nampak2 bunga2 ni, terus je snap... bukan tak pernah tengok tapi bila tengok saiz dia besar semacam, jakun juga laa hahaha😂




last but not least... time kite nak posing time tu laa sibuk nak entrprem... 😁😁

thanks 4 reading...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

21 Your Words of Lo♥e

  1. Unik. Masjid dorang... Tapi masjid dekat gereja tu biasa da tgk, kat Sabah ni ada jgk.. Hihihihi

    ReplyDelete
  2. Sejuk mata memandang dalam masjid tu

    ReplyDelete
  3. hi,saya datang sini follow awak :)

    ReplyDelete
  4. Great article. Smart truths and good insights.

    ReplyDelete
  5. banyak juga masjid di bangkok walau rakyatnya majoriti mnganut buddha..bunga kat tepi masjid tu pun cantik unik

    ReplyDelete
  6. Xkira kna bw jgk kt blog cik nor.😂😂😂

    ReplyDelete
  7. Suspen jer baca pasal longgokan tulang tu..rupanya ada kenduri..hehehe1

    ReplyDelete
  8. wat tu apa sis?

    siap ada cctv kat tempat ambik wuduk tu, tak boleh angkat kain tinggi-tinggi no hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ada CCTV tu bahagian wuduk lelaki

      Delete
  9. Bunga besar2.. Tanah subur agaknya. Hehee

    ReplyDelete
  10. binaan dalam nampak simple...

    tapi yang penting bagaimana nak imarahkannya...

    bagus juga bila ada majlis makan-makan ni

    ReplyDelete
  11. Masjid besar dan bersih ye Anies..
    baru 3 tahun lah dibina tu..

    ReplyDelete
  12. Woww bunga di thailand unik ye kak anies :D

    ReplyDelete
  13. cantik masjidnya..
    ops..seram pulak tengok tulang tu

    ReplyDelete
  14. hahahaha.. terrr gelak sat. tgk cat pun nmpk masjid baru ni. mungkin dr dana org ramai sbb kerajaan thai tak bantu bina masjid.

    alhamdulillah, mana tau thai boleh jd negara yg bebas beragama. memang besar bunga2 tu, tmbah lepas hujan nmpk fresh

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆