Tutorial : meletakkan background dan centralized post footer

11:09 am

✿...السلام عليكم✿

Orang kata, ilmu kalau di share lagi
banyak manfaatnya. jadi, kerana cakap2
ni laa... anies up kan entry yang berkaitan
dengan tutorial (blog). lagi pun cari yang
anies tunjukkan ni mudah je. insya-Allah,
dengan berkat kesabaran, yu ols boleh
mempelajarinya kurang daripada setengah
jam.

well, tutorial hari ni berkaitan dengan
post footer. tak tahu apa tu post footer?
tak pe... tengok gambar kat bawah ni:

segala datuk nenek yang ada kat area yang bertanda anak panah tu, dipanggil post footer ya datuk datin...

faham dah apa tu post footer? so, 
meh laa kita buat tutorial ni dengan 
jayanya...

first, klik TEMPLATE
second, klik EDIT HTML.

third, klik SEGITIGA HITAM tu... 
pastikan di sebelah segitiga hitam tu ada code ini:

<b : skin>...</b:skin>

forth, skrol sampai jumpa code yang anies bulatkan seperti di atas.

 fifth, skrol lagi sampai jumpa code yang telah dibulatkan seperti di atas.
kemudian COPY CODE ini:

background: url(URL IMAGE PILIHAN ANDA);
text-align: (ANDA BOLEH PILIH SAMA ADA LEFT, CENTER ATAU RIGHT); padding: 5px; margin: 6px

sixth, PASTE CODE DI ATAS dan letakkannya DI BAWAH CODE .POST FOOTER { seperti gambar di atas.

seventh, PREVIEW TEMPLATE terlebih dahulu. kalau dah puas hati, bolehlah terus SAVE TEMPLATE.

sebenarnya ada lagi tutorial yang 
melibatkan post footer. tapi, anies 
tunjukkan yang simple je supaya 
yu ols tak pening. so, kalau ada 
yang tak faham, beritahu ek! 
selamat mengedit! ;-) 

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

18 Your Words of Lo♥e

  1. Salam singgah hujung minggu anies....diana kalau pasal edit² blog ni memang sangat lemah anies...suruh yang pakar jer tolong editkan...hihi

    ReplyDelete
  2. menarik!nanti nak try..thanks share!

    ReplyDelete
  3. wahh rajinnyer buat tutorial., kipidap ;)

    ReplyDelete
  4. Hehe. Tq. Tutorial yang simple, mudah untuk diikut :)

    ReplyDelete
  5. BAGUS TUTORIAL ANIES NI TQ...

    ReplyDelete
  6. thnaks sharing.. nanti free Ahlam nk try buat.. hehehe

    ReplyDelete
  7. sdg fikir , sis punya center ke idak ... heheheee

    ReplyDelete
  8. Yang simple ni pun dh buat Cikna pening,huhuu...

    ReplyDelete
  9. Baguslah tutorial kat sini. Senang nanti saya nak godek blog refer kat sini je :)

    ReplyDelete
  10. Part2 html ni saya simpan dulu..nanti nak guna saya datang lagi

    ReplyDelete
  11. Nk try buat tapi takut nk edit hmtl ni guna hp ni

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆