Sebelum berhenti kerja...

10:28 am

✿...السلام عليكم✿

Tidak dinafikan, tekanan di tempat kerja yang berterusan membuatkan seseorang 'give up' dan rasa ingin berhenti kerja.

Dalam fikiran mereka mungkin terdetik, "jika aku berterusan begini dan prestasi aku merudum, baik aku berhenti kerja!"

Bagi yang benar2 nekad, mereka tak fikir panjang. Esok, datang office terus beri notis berhenti 24 jam.

Tapi, adakah tindakan ini betul?

Dari segi undang2, ya... ianya tak salah. Tapi, dari segi tindakan, ya... ianya memang salah!

Mengapa? Sila jawab soalan2 berikut:

Pertama, sebelum berhenti, adakah anda sudah mempunyai pekerjaan lain seperti berniaga kecil-kecilan?

Kedua, adakah anda mempunyai simpanan lebih kurang RM10k sebelum berhenti kerja?

Ketiga, adakah anda merupakan anak orang berada?

Keempat, adakah anda boleh survived selama 2 bulan tanpa duit?

Kelima, duit bukan keutamaan anda. Yang penting, anda tak stress dan tidak dikongkong.

Jika semua jawapan anda adalah YA, maka anda memang layak untuk berhenti kerja.

Jika TIDAK jawapan anda, maka fikir2kanlah semasak-masaknya sebelum berhenti kerja.

Ingatlah, kat luar sana ramai yang menganggur walaupun ada Masters!


Yang Ni Pun Best Juga Taw!

15 Your Words of Lo♥e

  1. semua YA kecuali anak orang berada hehe :p

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  3. mana-mana kerja pun ada cabaran, tak boleh lari.tapi kalau stay pun buat kerja macam nak tak nak, baik beri jawatan tu pada yang lebih berhak.

    ReplyDelete
  4. SELALU MMG ADA PERASAAN BEGITU YG MENGGANGGU KAN...TAPI PERLU FIKIR PANJANG2 N TIMBANG SEHABIS TELITI KEPUTUSANNYA SEBELUM AKIBATNYA XSUSAHKAN DIRI...

    ReplyDelete
  5. Padu pesanan ni...

    Esp item no.3
    Ketiga, adakah anda merupakan anak orang berada?

    ReplyDelete
  6. duit bukan keutamaan anda. Yang penting, anda tak stress dan tidak dikongkong.

    Ni mmg ada kena mngena ngn item no.3...

    Pasal tu selamba blh ckp mcm item no.5

    Hi hi hi

    ReplyDelete
  7. setuju sgt! walaupun kdg2 stress kerja sampai terpikir bila la nak pencen ni..huu

    ReplyDelete
  8. Dah lama rasa nak berhenti..tapi tak berani. :(

    ReplyDelete
  9. sekurang2nya kena ada simpanan 10 bulan gaji semasa. tujuan untuk menampung keperluan bulanan sehingga dapat pekerjaan baru yang sesuai..

    ReplyDelete
  10. Setuju. Bab2 ni tak boleh nak ikut kepala. Tak sesuai nak spontaneous sangat ;)

    ReplyDelete
  11. la i klu berhenti kerja mmg jadi penganggur ...

    ReplyDelete
  12. Sebelum berhenti kerja kena ada backup plan dulu..

    ReplyDelete
  13. Bersyukur dengan pekerjaan sekarang..

    ReplyDelete
  14. YA sekarang susah nk dpt kerja.. intebiu byk kali xjamin dpt kerja tu. syukur masih boleh hadap stress

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆