Menyelesaikan masalah Bad Request (tutorial bergambar)

10:11 am

✿...السلام عليكم✿

Rasa terpanggil untuk buat entry ni disebabkan blogger kita ni, LadyWa yang menghadapi masalah ni kelmarin.

okey. entry ni sekadar perkongsian biasa2 je. dibuat berdasarkan pengalaman. bukan pakar ya. diulangi: BUKAN PAKAR. so, anggaplah ianya sebagai 'first aid' je... kalau nak rawatan lanjut, sila pergi hospital pakar. ;-)

untuk menyelesaikan masalah ni, FIRST, kita harus tengok BROWSE apa yang kita pakai. GOOGLE CHROME ke, MOZILLA ke, FIREFOX ke INTERNET EXPLORER ke... etc.

kenapa? setiap browse lain settingnya. tapi PENYELESAIANNYA hampir sama.

tutorial yang anies share ni, khas untuk mereka yang pakai MAC and guna BROWSE GOOGLE CHROME. so, yang lain2 kalau tak sama, tak pe. anggap je laa ni sebagai ilmu baharu. okey!

kalau dapat masalah macam ni, jangan panik. pergi tido dulu. lepas bangun tido, dia dah settle. hahaha... tipu semuanya tu! btw, nuffnang selalu ada masalah macam ni. tak tahu laa kenapa...

bila jumpa masalah ni, tengok sebelah atas kanan screen. klik dan akan keluar senarai macam kat atas ni. cari SETTING - dan klik.

lepas klik SETTING, anda kena skrol sampai jumpa PRIVACY. kemudian klik CONTENT SETTINGS. then akan keluar notify seperti di bawah:

lepas tu, klik ALL COOKIES AND SITE DATA dan akan keluar notify macam kat bawah ni:


bila dah keluar, klik REMOVE ALL. bila dah kosong, klik DONE. okey selesai part 1. tapi belum habis lagi ni.

balik semula ke bahagian PRIVACY. kemudian klik CLEAR BROWSING DATA pulak. then akan keluar notify seperti di bawah:

klik CLEAR BROWSING DATA. siap part 2!

jangan lupa log in semula mana2 site yang anda dah sign in sebelum ni.

senang je kan? kalau tak faham, or ada apa2 masalah berbangkit, kemukakan kat ruangan komen ya. anies akan cuba bantu setakat yang mampu. kalau ada apa2 kesilapan daripada tutorial di atas, maaf banyak2. macam anies cakap tadi, i'm not an expert ;-)

peace y'all!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

25 Your Words of Lo♥e

  1. KAK PUN ADA MASALAH BAD REQUEST NUFFNANG XRETI JUGA NK SELESAIKANNYA...MUNGKIN SAMA DGN MASALAH LADY WA KOT.

    ReplyDelete
  2. Amboi! rajinnya buat tutorial.

    ReplyDelete
  3. salam, ada tutorial,
    nanti jadi rujuk sini jelah

    ReplyDelete
  4. dulu sy siap unintall then install balik chrome,,haha..

    ReplyDelete
  5. Rasa dulu tak jadi macam ni. Sabor jerlaa duk nak kena clear history sokmo. Huhu

    ReplyDelete
  6. bgus untuk newbie.. nice tutorial anies

    ReplyDelete
  7. tq, anies.. pening juga nak faham, i will try latter. pernah jadi mcm ni..tapi biarkan je..hihiii

    ReplyDelete
  8. selalu dapat masalah macam ni.. hehe kena rajin-rajin clear cookies ja :D

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas perkongsian yang sangat berguna ni yer Anies ^-^

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkongsian Anies yang sangat berguna yer ^-^

    ReplyDelete
  11. tq Anies.. Ahlam selalu jadi mcm nih.. biasanya Ahlam just remove history lepas tu ok... hehehe

    ReplyDelete
  12. Wah bagus tutorial ni....

    Assalamualaikum....Nak jemput tuan blog untuk memeriahkan giveaway MYiDEAKiNi yang sedang berlangsung...Jemput yer...

    http://www.myideakini.com/2015/11/myideakinicom-random-rm200-bloglist.html

    ReplyDelete
  13. Ohhhh... it happened to me before bebbb.. but now alhamdulilah after i update my McBook..

    ReplyDelete
  14. Belajar dulu...
    salam Rabu Anies

    ReplyDelete
  15. lya suka gna chrome...

    mmg slalu clear history tu

    ReplyDelete
  16. nice sharing anies ... clear browsing history walaupun simple, tapi ramai lagi yang belum tahu caranya kan :)

    ReplyDelete
  17. sis baru je buat tadi sbb iklan nuffnang x keluar ...

    ReplyDelete
  18. betul kata anies..kalo jdi cmni..ky tido dulu..esok bukak dah ok. tak pandai nak godek2.takut tersilap..

    ReplyDelete
  19. Baru tahu xprnh clear pun sblm ni, kira ok la wlupun 'xpert' dr Cikna yg xtau papepun,huhuu....

    ReplyDelete
  20. Aah, Nuffnang blog kita pun selalu hilang ditelan arus. Tenggelam timbul semula lepas clear browsing data. Tapi rupanya buat kerja separuh jalan. Patut lepas clear pun hilang lagi. Okeh. Dah tau dah nak buat apa pas ni :)

    ReplyDelete
  21. Lengkap tutorialnya.. aiza tak perasan ada masalah ni ke tak..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆