Kalau pasang Google+ tu...

10:10 am

✿...السلام عليكم✿

Selalunya kalau BW, anies akan mendahulukan mereka yang drop komen kat blog ni dulu. pastu barulah usha2 entry kat dashboard.

then, bila mana kita klik link pemilik blog, maka akan keluar dua mende alah macam kat bawah ni:

1st, blogger profile. sejujurnya, anies prefer mereka2 yang meletakkan link kat blogger profile macam kat pic di atas ni. pastu boleh direct ke blog. macam blogger wahida kite ni buat... ;-)


2nd, link tersebut bersambung dengan Google+. contoh macam G+ milik blogger jijah ni... jijah ada sertakan URL blog kat situ... senang hati nak terjah blog jijah... anytime ;-)

okey. both, so far tak jadi masalah apa2 pun. (for me laa).

tapi yang jadi masalah adalah... apabila certain blog yang link dengan Google+ ni, diorang tak letak URL blog. yang ada adalah URL blog orang lain! tu sangat sadis.

tapi yang paling sadis adalah, ada sesetengah blog yang bersambung dengan Google+ tapi... haramjadah, satu habuk URL pun tak letak. so, cam ne laa kita nak BW kan?

so, janganlah marah kalau anies or blogger2 lain tak singgah blog anda. kami TAK KUASA nak google nama blog anda (tu pun kalau ingat) semata2 nak cari link blog anda.

jadinya, bila dah pasang Google+ tu, silalah rajin2 letak URL blog. ini bukan untuk menyusahkan tapi untuk menyenangkan.

tak tahu nak buat? google je laa... belambak tutorial tersedia untuk dipelajari.

tak faham? mmm buat2 faham je laa ye ;-)

sekian bebelan hari Ahad.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

20 Your Words of Lo♥e

  1. Betul. Setuju. Lagi sadis bila klik nama, sekali keluar akaun Youtube ! Sadis betul. Nak minta kita bw Youtube kah? T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia nak soh kita tonton video youtube tu kot, maybe dia buat duit iklan dengan youtube :)

      Delete
  2. salam kak anies , biasa jugak kadang tak jumpa blog yang drop komen . just ada username je.

    ReplyDelete
  3. kak pun selalu bls komen cara gitu tapi yg xder url google xboleh nk kata apa...

    ReplyDelete
  4. Hopefully ada link tu kat G+ saya

    ReplyDelete
  5. Buatlah bahagian komen nie open untuk semua . Lagi senang self hosting macam kami nak tinggalkan jejak .

    ReplyDelete
  6. ala anies..blog akak camne jadinya. maklum buta It ni..huhu

    ReplyDelete
  7. baca ni terus check profile sendiri..hehe

    ReplyDelete
  8. hurm.. betui2.. dah bnyak kli Ahlam buat entry sal nih.. nak2 klu kes yg follow kita bila klik profil dia utk follow balik xde link ke blog depa pn.. pastu mai kat blog kita ckp sombong xnk follow balik.. hurm...

    ReplyDelete
  9. Betul2. Ada jugak yg takde link, susah nak jejak balik dah. Klau rajin gugel lah, klau tak. Hmmm

    ReplyDelete
  10. Macam mana dengan blog diana anies...ok ker...harap² oklah yer...hihi

    ReplyDelete
  11. ada beberapa blogger yang komen tapi tak ada link blog di G+ kan ... atau mungkin diorang memang tak ada blog, sajer singgah blog orang ajer :)

    ReplyDelete
  12. setuju. ada juga bila nak ke blog mereka tapi tak ada link...jenuh nak mencarinya

    ReplyDelete
  13. setuju! lebih mudah camni kan.. tp jijah lebih suka no 1 tu.. terus ke blog dia..

    ReplyDelete
  14. plus untuk new followers.. please tinggalkan link at least komen..
    kadang tu bila tekan icon tak jumpa pun link.. then mrajuk kita tak follow balik =(

    ReplyDelete
  15. Betul tu anies.. dah tak jimpa url macam mana nak terjah balik..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆