A short visit to Muzium Arkeologi Lembah Bujang @ Merbok

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Sebelum bercerita, just nak beritahu...
kepada blogger Fariza Rahman dan
Azman Arsad, sila check emel and
respon ASAP ya!

okey, back to the title. zaman belajar
dulu, antara subjek yang menjadi
favourite adalah Sejarah.

why Sejarah? first, sebab cikgu yang
mengajar tu best dan pandai berceloteh.
macam2 fakta, macam2 info dia share
kan. sampai ternganga kami dibuatnya
(tak de laa pun sampai macam tu. saja 
nak bagi gempaq) second, melalui sejarah
kita akan lebih menghargai bangsa dan 
negara kita. kalau bukan kita yang
menghargainya siapa lagi yang kita nak
harap kan? tak gitu, Jemah??

then, bila dapat  menjejakkan kaki ke
muzium / tapak bersejarah ni, of coz
laa anies tak menolak. ye laa kan...
sebelum ni cuma tengok and baca melalui
buku teks and TV je. so, bila dah tengok
dengan mata kepala sendiri... mmm...
rasa apa ek? excited kot? rasa panas ada laa...
matahari memang terik masa kami sampai
kat sini. peluh mencurah2! dah serupa macam
air terjun kat sebelah candi ni ;-)

layankan gambar boleh tak??

sesapa yang bercadang nak datang ke sini, boleh take note laa...

di bahagian luar muzium, dekat dengan pintu masuk utama


antara serpihan batu dan binaan candi yang dipamerkan. setiap satu diberi info dan mempunyai nama tertentu.

khusyuk mem besar dok layan pameran... sebenarnya lebih kepada nak menyejukkan badan ekekeke...

meh kita ke luar pulak. untuk ke sini, yu ols kena laa naik tangga sikit. tak laa tinggi mana pun tapi kerana kepanasan ya amat, lencun gak laa ;-) salah satu candi yang ada. setiap candi berbeza daripada segi bentuk, warna, struktur dan binaannya

candi ni laa yang selalu gambarnya di interprem dalam buku teks sejarah ;-) apa nama candi ni ya adik-adik?

setiap candi ada info. so sambil melawat boleh laa tambahkan ilmu sejarah yang ada...


macam yang anies cakap tadi. bersebelahan candi ni ada air terjun. tapi air terjunnya tak laa besar mana pun... kalau nak berkelah tu... tak boleh laa kot ;-)

last but not least... gemuk is awesome! sapa? mem besar laa ;-)


insya allah ada rezeki nak datang lagi...
blogger Farah Wahyda dan kak Hanim... 
nampak tak hint tu? ;-)

dah sampai Lembah Bujang, haruslah naik Gunung Jerai kannn nanti... terima kasih ganda 23 kepada you, you and you! muahhh ciked!!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

24 Your Words of Lo♥e

  1. ..besnye jenjalan.. :)

    mohon tagged sis utk segmen blogger syahirahvaliant..terima kasih..hehe..

    ReplyDelete
  2. Salam .Hee dah lama saya tak pegi lembah bujang.

    ReplyDelete
  3. Tak pernah sampai ke sini lagi. Satu hari nnti mmg kena pergi jugalah sekeluarga. Bagus utk praktikal pembelajaran anak2 juga kan.. Thanks sharing Anies.. :)

    ReplyDelete
  4. Assalam anies,
    waaaahhhhhhh
    history uols :)
    baguih3

    ReplyDelete
  5. candi lembah bujang ni ujudnya terlalu lama lbh awal drd brobudur...pernah lalu2 saja xsinggah.

    ReplyDelete
  6. Nampak lokasinya terjaga dan terawat :)

    ReplyDelete
  7. eh samalah kita, angah pun suka subjek sejarah masa kat school dulu...

    ReplyDelete
  8. banyak nya batu dalam tu..<<<<komen orang tak minat sejarah.hahahha

    ReplyDelete
  9. lama dah tak jalan2 ke muzium ni...
    Macam best pulak

    ReplyDelete
  10. kita tak minat sejarah ;p ye la skrg kn tgh musim panas mmmng panas terik

    ReplyDelete
  11. blm pernah sampai kedah ... pinjam abam punya motto tu ... heee

    ReplyDelete
  12. Seronoknya dapat gi sini! Boleh tengok candi2 tu real depan mata :)

    ReplyDelete
  13. Dulu pernah pergi sebab nak buat assignment ^-^

    ReplyDelete
  14. sampai jugak Anies ke situ...pi dgn rakan blogger ke?

    ReplyDelete
  15. amboi bagusnyaaa.. suka datang tempat bersejarah.. bleh geng ngan ayah CT hahaha.. kalo CT lari dlu da.. bleh tido sampai sini..

    penah pegi ni dlu time sekolah.. waktu jadi student sek okay la kot nak pegi hihi..

    ReplyDelete
  16. lau part muzium ni ai suka pegi..menarik nihh

    ReplyDelete
  17. Ishhh lama tak pi sini.. Last pi time anak dara jer kot..hehehe.. Okok.. Nanti dtg lagi kita pi sini nak...hehehe

    ReplyDelete
  18. tak pernah ke sini lg.. besar juga tempatnya

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆