Hatiku tertinggal di Langkawi #2

12:30 pm

✿...السلام عليكم✿

Sambungan daripada unit #1. ^_^
(dah macam buku teks laa plak)

sebaik sahaja sampai kat apartment,
kami terus mandi, berehat dan solat.
pastu mula laa acara buat plan bagai.
nak pergi mana, nak buat apa,
nak makan kat mana, nak mandi
kat mana, etc.

ye laa kan... bila dah jalan2 main
terjah ni, kena laa plan satu persatu.
tambah pulak, kita ni bukannya familiar
sangat dengan pulau ni walaupun dah
datang ke sini 2-3 kali... lagi satu,
Langkawi ni banyak tempat2 yang
best. cuma sediakan ongkos je laa...

bercerita dengan gambar la yek?

ke Kota Mahsuri
destinasi pertama kami pada hari pertama @ Langkawi disambut dengan cuaca amat terik. (ayattt...) nak bukak mata pun susah. masa memula datang ke Langkawi dulu, tempat ni memang 100% tak sama dengan apa yang anies lihat sekarang. banyak sangat dah perubahannya. masuk pun kena bayar. RM10 per person. kalau dulu FOC je. dapat tengok replika rumah Mahsuri, perigi Mahsuri dan paling utama, makamnya. laa ni, pergi just amik gambar je. beli souviner sikit, pastu balik. ;-)

masih ingat lagi siapa gerangan si manis bertudung merah ni? hah, tak ingat? ni Aishah laa... wanita yang dikatakan keturunan ke-7 Mahsuri... masa tengok gambar ni, puas dok memikir... siapa ek perempuan ni? entah macam mana, tetiba teringat UIA (tempat dia belajar dulu)... terus teringat kat dia... ekekeke...  


kedai / kilang minyak gamat
dari Kota Mahsuri kami singgah ke kedai / kilang gamat. tak jauh... cuma 1.5KM je. boleh dikatakan, acara wajib laa kalau dah sampai Langkawi ni. just pilih je kedai mana yang nak disinggah. bila dah singgah tu, maka wajiblah membeli kan? sebotol dua minyak gamat tak cukup. at least 20 botol. ye laa... untuk mak ayah, adik beradik, sepupu sepapat, kawan2 opis. tu tak kira lagi kawan2 yang selalu menebeng kat group WhatsApp tu... dah share gambar kat Langkawi, tak kan laa nak biarkan diorang melopong je kan... belajar laa huluq2 sket... ;-)

signboard ni betul2 berada kat depan kedai Rojam. gigih anies melintas jalan semata2 nak snap pic ni... mana marble nyer, anies? errr.... sorry... tak tahu... kalau nak tahu, acu tanya blogger Yuyu Zulaikha. dia kan orang Langkawi ;-)


makan2, borak2 @ belakang airport Langkawi (tepi laut)
pusing sana pusing sini, hari pun dah nak hampir petang. otw nak ke pantai Chenang tu, nampak laa penjaja2 yang menjual laksa, ABC, char kuew teaw etc. terliur laa pulak... kena pulak lori2 kecil tu berniaga tak jauh dari tepi laut. maka, singgahlah kami kat situ. sambil2 makan, borak2. 

nampak macam tak ramai. tapi nak cari parking sikit punya susah...

oh, ya! yang ni pasembor ketam. kuah dia manis boleh potong kakiharga? entah laa.... tak dan nak check. lepas bayar kami terus blah :-)

layanz sunset @ Pantai Chenang
pantai yang wajib jejak kalau dah sampai Langkawi! masa tiba kat sini, ramai juga laa umat manusia kat sini. maklum sajalah... hari cuti. kami datang pun just nak layan sunset je. sambil2 tu nak amik feel. mana laa tau, sok lusa boleh laa nak mandi manda kat sini.

saya suka ini gambar. saya kasi 1 000 000 like!

suasana di sekitar jalan pantai Chenang, sebelum Maghrib. anies panggil kawasan ni, 'Danok' sebab ramai sangat mat saleh ke hulu ke hilir... ekekeke... pada hal Danok pun tak pernah sampai lagi...

sempat membeli belah...
sebelum balik, kami singgah kat kedai2 di sepanjang jalan Pantai Chenang ni. tujuannya satu: nak cari baju, seluar dan google goggle untuk bermandi manda keesokkannya... yeahhh!!

pasar malam Pekan Kuah
first time tengok pasar malam yang panjang ya amat! jenuh jugak laa nak berjalan tu. kami singgah pasar malam ni pun sebab dah kelaparan. malas nak singgah restoran, kita tukar selera. kebanyakan makanan dah nak habis. so, mana yang ada tu laa yang jadi santapan makan malam...


okey... sampai sini je dulu... 
nanti anies sambung lagi...

p/s credit: tok bi, kerel + faris

ops, sebelum terlupa! jom join MINI GA yang dianjurkan oleh anies dan sahabat blogger, Nina ni ya... klik kat SINI untuk join! kepada yang dah join, TERIMA KASIH DAUN KELADI!


sengaja buat entry ke Langkawi ni bersambung2... sebabnya, nak bagi blog ni terus 'bernyawa' ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

36 Your Words of Lo♥e

  1. patutlah senyap jer blognya

    bestnya jejalan...

    ReplyDelete
  2. pestime tengok pasembor ketam..hihi... cantikk tu pemandangan sunset..

    ReplyDelete
  3. Assalam anies,
    waaaaaaaaaaaaa...sempat lagik ke pasor malam naaaaaaaaaa he3

    ReplyDelete
  4. Rasa rindu pulak zumal nak pergi Langkawi...

    ReplyDelete
  5. Cantiknya gambar sunset tu.. Langkawi mmg best. Pernah berangan kalau kaya nak beli tanah kat langkawi berehat.. ke KL naik flight je klu ada urusan, lepas tu balik semula ke langkawi huhu.. Bestkan.. :D

    ReplyDelete
  6. Pantaslah tertinggal, kerana begitu indah panorama alam yang disuguhkan dan keramahan penduduk setempat... Salam blogging

    ReplyDelete
  7. Untuk gambar tu tambah lagi 2 juta like dari akak..hehehh

    ReplyDelete
  8. sabar je la dpt pasembor manis . mkn kat tpt org camtu la ... indah pemandangan di pantai itu ...

    ReplyDelete
  9. Sy juga yg xsampai2 ke langkawi lg...huhu..

    ReplyDelete
  10. BESTNYA SHOPPING N RELEK2 DI LANGKAWI..

    ReplyDelete
  11. aritu masa pergi langkawai, ramai sangat orang dkt mahsuri. last2 pekena laksa je dekat warung tepi pagar tu. kekeke.

    saya pernah pergi tempat gamat ni tapi ritu sewa kereta dari company rojam ni jugak. kekeke

    btw, pasembur tu nampak sedap sgt tp kite tak makan ketam la pulak

    ReplyDelete
  12. rasa nak p lagi la langkawi =)

    ReplyDelete
  13. went there june tahun lepas with adik. time tu langkawi lengang gila. rasa langkawi bagaikan milik kami hihihih.. www.sophiesm.com

    ReplyDelete
  14. saya singgah & follow yer, please followback okey? :)
    www.rafzantomomi.com

    ReplyDelete
  15. langkawi ni memang tak pernah puas. seronok jenjalan.

    ReplyDelete
  16. makan mahsuri memang akan jadi destinasi pilihan kn? pergi galeri Dr Mahathir tak?

    ReplyDelete
  17. pasembor ketam? memang tak pernah makan

    ReplyDelete
  18. Akak suka style Anies bercerita 1 by 1 dengan gambar. Senang nak follow.
    Owh..Makam Mahsuri tu dulu x perlu bayar ke?
    Sekarang RM10. Mahal ke tidak kena nilai dengan sejarah peninggalan yang dilihat & dipelajari.

    ReplyDelete
  19. Aah..tak lengkap rasanya kalau x beli gamat berbotol2 kalau dah sampai Langkawi. Kat rumah ni pun still banyak.
    Drive sdri best kan? Ke ada tourist guide?

    ReplyDelete
  20. Yuyu Z orang Langkawi ke?
    Waahhh...baru tau ni.

    ReplyDelete
  21. Pasembor ketam? Ada jugak ye?
    Akak x hengat pernah makan ke tidak.
    Teringat kat entri blogger Arz Moha tentang nak dapatkan Pasembor dengan harga murah.

    ReplyDelete
  22. Aah..memang akak pun LIKE gambar sunset tu.

    ReplyDelete
  23. Pasar malam Pekan Kuah tu ada tiap hari ke certain days je? Kalau panjang sangat, mesti budak-budak kecik mengeluh..

    ReplyDelete
  24. teringat lak hujung tahun lepas outstation kat langkawi. tp sbb outstation keje kan, x sempat nak gi jalan2 sgt.

    ReplyDelete
  25. dulu masa saya kecik saya pernah ke Langkawi dan pernah ke makam mahsuri tu.. lepas tu tahun lepas pegi lagi dan masih ingat tempat dan rupa makam tu... sangat berbeza dan lokasi berlainan... saya curious... rupanya Mahsuri tidak dimakamkan di Langkawi... hanya mati di sini... dia di makam kan di Phuket tempat asal keluarganya... yg ada tu cuma replika saja...

    Pasembor ketam?? susah nak makan tu...

    ReplyDelete
  26. Cantik benar ini tempat, mirip seperti Indonesia, terima kasih informasinya mbak!

    Komentar balik di artikel aku ya >> http://fifisurabaya.blogspot.com/2014/12/3-cara-mengembalikan-kesuburan-rambut.html

    ReplyDelete
  27. Belum kesampaian hajat nak ke langkawi lagi...hihi

    ReplyDelete
  28. @najib ariyan yeke cerita tu.. anis baru tau..huhu

    ReplyDelete
  29. pegi langkawi time bila pun memang terik.. CT rasa kat kedah tu memang ceruk mana pun terik.. even kat sungai petani adus.. keje nak aircond memanjang.. hehehe kalo dah travel memang sunatnya belikan souvenirs buat mereka2 yg tahu kita pergi berjalan..

    borong gamat memang wajib. souvenirs paling senang nak kasi kalo ke langkawi.. latest pegi CT tido di cenang.. haih tak tenang hatiku. orang ramai sangat..

    ReplyDelete
  30. Nak sikit ketam pasembor tu, xbestla g makam mahsuri dh kena bayo.....;-(

    ReplyDelete
  31. sukanya kalau lepak pantai chenang.. in shaa allah kalau jd dlm bln 5 ke sana. hehee

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆