Roti titap vs CDM 25

10:21 am

✿...السلام عليكم✿


Mula2 kenal roti titap ni
masa tertengok Majalah 3.
masa tu Mazidul dok tayang2
roti ni semasa dia berkunjung ke
salah sebuah warung yang agak
pemes kat Kelantan iaitu Kopitiam Kita.

bila tengok roti ni, tetiba terfikir...
kenapa sepanjang duduk kat Kelantan,
anies tak tahu pun tentang kewujudan
roti ni ek??
kesian...

sejak tu, ada jugalah usha2 kedai2
roti kat KL ni semata2 nak cari
roti macam yang ditunjukkan dalam
Majalah 3 tu.

pusing punya pusing, akhirnya jumpa roti ni.
laa... dekat je... kat dalam JJ rupanya.
sebungkus cuma 4 keping je.
tapi sekeping roti tu ketebalannya
bersamaan 2 keping roti biasa.

so setiap kali pergi ke JJ,
pasti anies akan angkut sebungkus.
roti ni expired date nyer kejap je.
so kalau nak 'lanjutkan' expired date nyer,
simpan je dalam peti ais.
seminggu selepas tu
still boleh makan lagi.

dah lebih 2 minggu berpuasa ni,
boleh dikatakan tiap2 hari anies
bersahur dengan roti titap ni.
bezanya dengan menu kat Kopitiam Kita tu,
anies tak letakkan kaya.

just letak telur separuh masak
dan lepas tu makan dengan sos cili.
sekeping je dah kenyang.

kalau malas or terlajak tidur,
just bakar je.
bila nampak dah hitam sikit,
terus je ngap!

oh, ya... nak buat roti titap ni senang je.
sapu je planta atas roti dan bakar 2-3 minit.
pada masa yang sama, rebus telur.
dalam tempoh 10 minit dah boleh
hadap roti titap ni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pagi ni, bising2 budak2 kat opis
pasal 'minah CDM25'.
aduyai.... penangan media sosial...
sekejap je kena troll, viral etc.

anies bukan nak troll budak ni
or nak 'menambahkan minyak'
yang sedia ada ni.

cuma mampu menggeleng bila tengok sikap yang
ditunjukkannya lebih2 lagi kita sedang berpuasa ni.

so, harap2 apa yang dah berlaku ni,
usah kita menambahkan lagi dosa sedia ada.
lihatlah apa yang terjadi ni sebagai
sempadan untuk kita agar berfikir lebih
waras dalam setiap tindakan.

mana tahu kan, esok lusa kita pulak
diuji lebih dahsyat daripada 'CDM 25' ni??
who knows rite?
sesi BW terpaksa ditangguh kerana line tenet tengah nazak...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

47 Your Words of Lo♥e

  1. nie menu fav akak pagi2 kat ofis.. =D

    ReplyDelete
  2. roti titap dah semakin popular... cdm25 ha ha ha...

    ReplyDelete
  3. hehe..jaga-jaga.ada yang memerati.

    ReplyDelete
  4. xpna mkn roti tuu.. tgok nii teringin nk mkn plak.. hehe

    ReplyDelete
  5. selalu juga beli anies..biasanya bakar bubuh planta n gula..

    ReplyDelete
  6. kat mana Kopitiam Kita?...boleh try nnt...

    ReplyDelete
  7. mmg terbaek makan time breakfast.
    1 mmg x ckup tue.

    ReplyDelete
  8. Saya sendiri dah banyak kali accident kereta calar..tapi, kita setel cara baik. Kemek pun ada.

    ReplyDelete
  9. daddyG org kelantan. xpenah jumpa roti ni.

    ReplyDelete
  10. simple boleh buat nnti..



    p/s tempahan dah siap

    ReplyDelete
  11. Salam Perkenalan dan Salam Ramadhan..
    Jom imarahkan Ramadhan dan jemput join GA saya ye...
    http://www.ummudd80.blogspot.com/2014/07/ihya-ramadhan-giveaway-by-ummudd80.html

    ReplyDelete
  12. xtau plak kat JJ ade roti titap, leh g cari ti....;-)

    ReplyDelete
  13. sedap pulak tengok roti tu.
    oh ye.. ayu pun tak berani tambah dosa dok sbar kisah CDM tu.

    ReplyDelete
  14. tenguk menu tu terus berangan sahur esk mkn camni pun best gak.hari2 nasi pun jemu

    ReplyDelete
  15. mengenyangkan buat bersahur ni...

    ReplyDelete
  16. kelihatan sedap sekali ya kak roti nya, wah jadi lapar nih hehehe

    selamat menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan ya kak ;)

    ReplyDelete
  17. Kak anim nk cubalah roi titap...
    Sahur memang tak lalu mkn nasi...

    P.s kak anim ketinggalam keretapi. Tak faham tenang karikatur cdm25 tu. bulan posa ni...memang buat sestengah orang kurang sabar anies...almaklum, perut kosong

    ReplyDelete
  18. betul anies . ada mata tengok , ada telinga dengar ada otak fikir. yg baik jadikan panduan yg salah jadikan sempadan.
    takut nanti terjadi pd batang hidung kita pula.minta dijauhkan ...

    ReplyDelete
  19. Fuhhh... mmg menyelerakan.. tebal roti tu.. :)

    ReplyDelete
  20. Roti tu hanya ada di JJ ke..mesti sedap ye anies..akak nak try nanti..

    ReplyDelete
  21. Anies..peberet ummi ni Anies,
    pernah makan kat Kelantan warung KITA tu, sedap!!!,berangan nak pegi lagi nanti.'

    senang je buatnya ye, nanti nak cari roti tebal tu juga, tq Anies.

    ReplyDelete
  22. Salam perkenalan.
    Wah roti titap ni kene try gk..nmpk sodap mkn ngn telur separuh masak n kopi

    ReplyDelete
  23. ana pon semenjak ramadhan ni, subuh sahur kdg2 bile x lalu nk mkn nasik, mmg dok buat menu roti2 gitu je hehe

    cian #CDM25 tu eventho dia buat slh, dia pon dah say sori kan.. smoga kita dijauhkanlah drpd prkara2 cmtu..


    salam ramadhan kak anies ! :)

    ReplyDelete
  24. sedap tueeee.....
    x tau plak otg panggil roti titip hihii...
    pasal cdm25 tue, mmg x patut betoi

    ReplyDelete
  25. 1st time ni dengar roti titap. macam budak pelak cakap jer.. hihi
    anies, boleh guna planta je ker nak sapu atas roti tu, kalu nak guna adela @ daisy boleh x?... ;)

    ReplyDelete
  26. sedayer rot mcm ni.
    nak buat, x buat2 lagii

    ReplyDelete
  27. sedapppnya.. xreti nk buat la anies.. hehe. gadis amk tu memalukan org bertudung la.

    ReplyDelete
  28. roti titap mmg best, tp sbb jiwa melayu,mkn nasi gak kenyang..hehe

    ReplyDelete
  29. akak bru tau psl roti titap nih

    ReplyDelete
  30. tak tahu namanya tapi ni kalau buat kat rumah sepapan telur anak2 boleh habiskan.. huhuhu...

    ReplyDelete
  31. saja mai singgah blogwalking dari blog MiaLiana.Selamat Menyambut ramadhan ke 23 naa..MiaLiana rajin kumpul LINK blogger2 lain.membuatkan kita semua lebih dekat antara satu sama lain... ;-)

    ReplyDelete
  32. macam sedap je roti titap ni..boleh try buat menu ni

    ReplyDelete
  33. Ucap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
    Terkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga

    ReplyDelete
  34. Assalammualaikum... anies,

    sedap yer.. menyelerakan.. hehehe

    mselim3

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆