RM20 and standard 3

10:14 am

Ramai blogger membuat entry tentang koleksi matawang terbaru yang dilancarkan pada bulan lepas.
apabila melihat not RM20 'diterbitkan' kembali, anies tersenyum sendirian.
sebenarnya ada kisah di sebalik not RM20 (yang lama) ni.

credit: dikelantan.com

masa darjah 3, GB mengajar kami matematik.
masa tu subjek yang diajar ialah tentang wang.
suatu hari, GB buat teka-teki.

"siapa boleh teka, apakah nama bangunan di belakang duit kertas ni?"

tanpa berlengah, anies terus angkat tangan dan jawab: "bangunan Bank Negara!"

"bagus!" lantas GB pun menyeluk poketnya dan memberi anies RM1.

gembira bukan kepalang masa tu!
yelah, RM1 nilainya ketika tu macam RM10!
even, mama kasi duit belanja masa tu pun RM0.30 je.
jadi bila dapat RM1 tu macam dapat emas segunung!

then tak lama selepas tu, anies baca berita tentang not RM20 ni dihapuskan.
dan sekarang, not RM20 kembali! ;-)
rasa tak sabar nak pegang duit baru ni!

p/s nak tengok pic anies masa darjah 3?
skrol...jangan tak skrol!


"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"


GB yang baik tu dipanggil cikgu Mat Kahar.
setiap kali balik kampung pasti sekali sekala akan ternampak kerete dia atas jalan raya.
kereta dia special sikit.
dari zaman sekolah, sampai la ni...
tak pernah tukar!
then, can you find me?

p/s selamat kembali ke sekolah adik2 ku sayang!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

30 Your Words of Lo♥e

  1. Kakcik ni rabun... memang tak dapat nak cari yang mana satukah dirimu itu... :)

    ReplyDelete
  2. masa tu RM1 masih tinggi nilainya..anies mama teka ek?..anies yg sebelah cikgu mat kahar tu..ha2x..kalau salah jgn gelakkan mama tau !!..

    ReplyDelete
  3. akak baru tau nak keluarkan not 20 tu lagi terukkan... bestnyer... akak der simpan satu...
    yang mana satuler aniesni yerk... muka budak baik2 jer...

    ReplyDelete
  4. wah siap ade lg gambar sekolah...ecah x tau dh kt mane ddk..pape pon, mmg x sabau nk pgg duit rm20 tu...eksaited..hehe

    ReplyDelete
  5. ala betuahnya...masa pcl dulu cuma dpt pensil sebatang je..tu pun betuljwb spelling..

    ReplyDelete
  6. kalau teka betul dpt hadiah x?


    anies yang berdiri tengah kanan sekali betul x?

    ReplyDelete
  7. haa tau tau,kak anis yang berdiri kt barisan kedua bahagian kanan sekali.heee.. betul tak?
    klu slh jgn marah. :DD

    ReplyDelete
  8. Rasa happy sgt dpt rm1 dulu2 kan..sy selalu dpt 50sen je, itupun dah kenyang sgt dah sbb nasi lemak dan mee goreng dulu bungkusannya besar haha..

    Best masih ada gambar kenangan ni kan :)

    ReplyDelete
  9. laaa ingat ada tanda kat pic anies masa darjah 3 tu... isk x syiok ler nak cari bende tersembunyi nie.. huhu

    tetiba teringat zaman sekolah dulu2.....

    ReplyDelete
  10. anies yg mana 1? x dpt cam la muka masa darjah 3 dlu sama x ngan skrg? hehhee...

    nanti trun png klau nureen x kemana2 anies rojer nureen la bleh kita g mkn ikan bakar ni :)
    012-5664446

    ReplyDelete
  11. barisan no 2 sebelah kanan hujung sekali... betul tak??? kalau betul nak upah RM20 yang baru.... hahahaha

    ReplyDelete
  12. hhihi semuanya comel2, tapi tak dapat teka Anies yang mana satu.RM1 dolu2 besar nilainya, mesti senyum sepanjang hari dapat duit tu kan Anies.

    ReplyDelete
  13. yg mana satu anies yer?..tak cam sebab mmg lain lah kan..hehe..i pun tertunggu-tunggu duit baru kuar

    ReplyDelete
  14. x nampak pun......:)... dah penat cari ni....

    ReplyDelete
  15. tak sabar nak pegang duit kertas baru..:)

    ReplyDelete
  16. anies dpt 30 sen,kak dpt 20 sen je..sedih kan..simpan sepuluh sen bila balik dr sek beli ais krim malaysia,balik jln kaki,mkn ais krm sampai rumah..sejuk je bdn..tiap2 hari mcm tu anies..sampai plstiknya pun nak di telan..heh

    ReplyDelete
  17. dolu2 sehinggit besar nilainyer kan anies..jumpa duit tepi jln seposen pun kecuh nak berhenti kat kedai jgk beli gula@ aiskrim..huhu
    anies ke tu yg duk sebelah cikgu besar tu..macam ye aje..

    ReplyDelete
  18. ala tomel tomel (oke madam btul2 tak tau mana satu kamu..)

    ReplyDelete
  19. skang teka la plak..apa gmbar blakang duit kertas 20 yg bru ni..bleh dapat 10ringit..kih kih

    ReplyDelete
  20. nampak2 dekat tepi tingkap tu kan...hehe

    ReplyDelete
  21. tak sabar jugak nak pegang rm20..walaupun xpenah pegang..hehehehhe :D

    ReplyDelete
  22. heee..masih ada lagi gambar2 lama ni ea...xleh teka sbb gambar kuar separuh..line lembb..

    cikgu y baik mmg diingati selamanya kan?heee

    ReplyDelete
  23. dulu dengan RM 1 boleh pi psr maLam lg kan...

    ReplyDelete
  24. bgusnya masi ada pic zmn sklh dulu..

    #rindu nak jadi budak sekolah..

    ReplyDelete
  25. duit belanja saya up cikit masa darjah tiga..rm 0.50 hihihihi ( lebih 20 sen dari awak)

    ReplyDelete
  26. xtau mana satu...heheheheh


    aku suke not 20 dulu...tp xsimpan..rugi...huhhuh

    ReplyDelete
  27. alamak, kite xtaw rupa anis in person. cane nak teka ni?

    dulu sekolah, mak saya bagi belanje samada rm1.20 atau rm1.50 sekolah pagi. petang dapat 80sen. itu pun boleh simpan lagi buat beli jajan untuk adik2 bile balik sekolah~

    sekarang ni, rm2 pun dorang kate xcukup~ err..lari dr entri not rm20. ehehehe

    ReplyDelete
  28. kalau ada simpan lagi not RM20 lama tu besar nilainya skrg ni kan??

    ReplyDelete
  29. rugi ar tak simpan rm 20...kenangan tu...

    ReplyDelete
  30. Duit tu saya tak pernah tengok tapi sekolah tu, saya biasa tengok..hehe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆