Tapai pulut daun getah

12:50 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Dah lama tak makan tapai pulut ni. kalau kat kampung anies, mana-mana kenduri kahwin wajib ada tapai pulut ni.

tapi disebabkan Covid-19, majlis kahwin pun diadakan se'simple' yang boleh. nak buat kenduri, tuan rumah pun kena fikir banyak kali (banyak SOP harus dipatuhi)

tapai pulut ni lazim dibuat secara bergotong royong, tiga hari sebelum majlis. jiran tetangga, saudara mara datang ke rumah untuk sama-sama buat tapai pulut ni. (rindunyaaa dengan suasana bising dan kecoh kenduri kahwin)

kenapa tapai pulut ni kena buat awal-awal? sebab di dalamnya ada ragi. ragi harus diperam terlebih dahulu sebelum dimakan. kalau tak, tapai pulut takkan menjadi (masam).

memang sengaja tangkai daun getah tu tak dibuang. senang nak ambil sebelum diagihkan kepada tetamu. lidi kelapa digunakan untuk 'ikat' daun getah.

ada yang tak pernah makan tapai pulut? macam mana rasanya? ia sangattttt manis, juicy dan sedikit masam. kalau pandai blend ragi + pulut + gula pasir, pasti tapai pulut akan jadi sedap. (lagiiii sedap kalau makan sejuk-sejuk. ada yang makan dengan ais krim vanilla) kalau tak, tapai pulut bertukar masam atau tak ada sebarang rasa (tawar).

tu je laa yang anies nak share hari ni. sebelum tu, mohon kawan2 hadiahkan Al-Fatihah untuk cucu jiran anies yang baru meninggal dunia disebabkan dengue.

thanks for reading.
daaa...

Kisah Silam Untuk Masa Depan

60 Words of Lo♥e

  1. Pasti saya pernah makan tapai pulut dalam daun getah.
    Al-Fatihah. Akan disedekahkan pada cucu jiran Anies.
    Terima kasih atas hadiah diterima. Moga Anies murah rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2... harap2 nya suka dgn small gift tu ;-)

      Delete
  2. Al-Fatihah untuk cucu jiran anies yang baru meninggal dunia disebabkan denggi..semoga rohnya dicucuri rahmatNya

    ReplyDelete
  3. Feel makan tapai daun getah ni memang lain sikit! Saya suka simpan dalam peti bagi sejuk. Lepas tu beberapa tangkai memang saya punya hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! tu baru betul cara membungkus tapai. apa kelas guna cup plastik kan hahahah

      Delete
  4. Xbape Minat sangat tapai tapi makayh suka sangat. 🥰

    ReplyDelete
  5. Al-Fatihah buat cucu jiran Anies. Salam takziah buat keluarganya.
    Saya jumpa tapai pulut bungkus daun getah ketika berkunjung ke pasar malam Kuala Selangor. Penjual tapai tu dari Tanjung Karang. Belilah seikat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org2 belah sn mmg rajin menjual kuih muih tradisi ni...

      Delete
  6. Ha'ah dulu masa kenduri memang banyak dihidangkan tapai pulut ni. Sekarang ni susah sikit nak jumpa.

    Farhana Jafri

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau belah kg masih ada hidangan tapai. kalau kt bandar mmg payah nk jumpa...

      Delete
  7. Bom dia minha querida amiga. Um.excelente domingo.

    ReplyDelete
  8. Pertama doa Al-fatihah untuk cucu Jiran mbak anies.

    Kalo di Indonesia itu namanya tapai ketan mbak, disana namanya tapai pulut ya. Enak itu rasanya manis asem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, mas. nama saja berbeda tapi makanannya sama... ;-)

      Delete
    2. Betul mbak, cuma kalo disini bungkus pakai daun pisang, tapi rasanya sama manis asem.😃

      Delete
    3. sama juga. di sini dibungkus dgn daun pisang. tapi di kampung saya ada pokok khusus untuk bungkus tapai. kami panggil pokok tapai. bukan bungkus dengan pokok ya 😅 tapi guna daunnya

      Delete
    4. @Agus Warteg: Iya mas di daerah saya (medan) pun dibilang tapai ketan juga plus pakai daun pisang. Malahan ada yang pingin cepat nyebutnya, cuma bilang tape.

      Delete
    5. betul tu, mas. cakap tapai sahaja orang dah tahu ;-)

      Delete
  9. Boa tarde Anies. Essas folhas são comestíveis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi Luiz. Bom Dia. Esta é uma folha de seringueira. não é comestível. só é utilizado como embalagem de alimentos, especialmente para as nossas sobremesas tradicionais.

      Delete
  10. tapai pulut pernah makan tapi pakai daun getah like this baru lagi lihat sangat menarik, insya Allah surga Allah menanti untuk budak tersebut

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga yang guna daun pisang. di kampung saya ada pokok khas untuk tapai. kami panggil 'pokok tapai'

      Delete
  11. Nunca lo he probado, pero me da mucha curiosidad de hacerlo gracias por la receta. Te mando un beso y te deseo una buena semana

    ReplyDelete
    Replies
    1. si vives cerca, me encantaría enviarte este postre tradicional para que lo pruebes ;-)

      Delete
  12. kreatif sekali cara bungkus tapai tradisi comel ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya prefer yang guna daun tapai, kak... ;-)

      Delete
  13. akak kalau jumpa ni memang hadap ni dulu. Biasa kalau belah2 pahang kenduri kawin ada tapai ni. Susah dah nak jumpa orang jual tapai sekarang ni.Kalau teringin akak buat sendiri je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa laa tu kuih tradisional ni kan agak renyah nk buat sbb tu ramai yg x berminat nk buat kecuali mrk yg buat secara perusahaan...

      Delete
  14. Pernah pi kenduri sebelah ipar di kedah ada dihidangkan tapai pulut ni tapi kakmim tak masuk pulak.. hehehe... mungkin sebab kat serawak ni dah terbiasa makan tapai nasi kot

    al-fatihah untuk adik tu..

    ReplyDelete
  15. Wow, looks interesting!Fantastic post! 

    Kisses :)    

    ReplyDelete
  16. tapai saya suka... cerita waktu kecil jika di ajak ibu atau bibi ketempat resepsi bisa menghabiskan 1 piring dan bikin malu saja katanya .... tetapi pulut daun getah tak ada disini... biasa pakai daun pisang atau sekarang sudah pakai CUP Plastik

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, mbak. kalau tapai dibubuh dalam cup plastik, feeling makan tapai is gone hahahahaha

      Delete
  17. bila bubuh dalam daun ini rasa dia lebih klasik.. Sekarang nie susah nak jumpa yang dibubuh dalam daun getah gini.. Yang banyak jual bubuh dalam bekas plastik.. Sha penggemar tapai pulut.. Sedap dimakan sejuk.. Memang layan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bubuh dlm daun, tapi tu ada extra wangi... letak dlm bekas plastik, x de apa2 feeling heheheh

      Delete
  18. Lama jugak tak nampak tapai bungkus daun getah. Dapat makan apatah lagi. Mostly zaman sekarang orang jual dalam bekas tupperware kecil kecil tu.

    Alfatihah untuk cucu jiran anies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa mkn dlm bekas plastik tu x de feel hehehe

      Delete
  19. Shida lah orgnya..tak pernah lg mkn tapai tu ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa ye ke? meh dtg sini ada lg ni tapai ;-)

      Delete
  20. Sağlıklı günler dilerim 😊 selamlar Türkiye'den...

    ReplyDelete
  21. sedap..tapi secoit saja.kena ambil lebih baru puas mkn

    ReplyDelete
  22. Tapai pulut, salah satu makanan lokal nih. Rasanya manis tapi gk mengganggu ditenggorokan jadinya bisa dinikmati terus-menerus..

    Al-Fatihah untuk cucu jiran anies..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada batuk, jangan makan tapai nanti lagi sakit tekak ;-)

      Delete
  23. kalau saya pergi kenduri ada nampak tapai, saya ambik tapai dulu, baru ambik nasi.. hahahaha..


    allahummaghfirlahu warhamhu waa'fihi wa'fua'nhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda manisssss tu yg capai dulu kan hehhee

      Delete
  24. Allahu sedapnya tapai ni..iena suka makan..selalu kalau pergi kenduru kawen dekat kampung2 je iena dapat makan tapai ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn... kat bandar punya letak dlm cup plastik x de feeling lgsg hahaha

      Delete
  25. Rindunya nak makan tapai pulut. Teringat arwah tok zumal selalu buat tapai 😢

    ReplyDelete
    Replies
    1. org tua2 mmg mahir buat tapai ni... x kisah laa ada kenduri ke tak... kan?

      Delete
    2. Betul tu Anies, siap buat simpan dalam peti sejuk dulu lepas tu baru makan. Rasa dia fuh sedap habis

      Delete
    3. ms tu dpt mkn x fikir dah diebetes ke apa😅😅😅

      Delete
  26. Pernah rasa tapai daun getah... Isi nyer sikit jew😘😘

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆