Bila mesin ATM / CDM tiba-tiba reboot...

9:12 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿
  • Pertama, korang kena tenang dan relaks. tunggu seketika apa yang akan berlaku seterusnya sambil perhatikan screen mesin ATM.

kalau ada orang tengah beratur kat belakang, suruh mereka beredar atau guna mesin ATM lain dan beritahu mereka masalah yang dihadapi.

  • kedua, buat laporan. ada nombor telefon bantuan dilekatkan pada mesin ATM. beritahu pihak berkenaan masalah ini dan mereka akan minta lokasi mesin ATM, nombor IC dan nama penuh sekiranya korang berada bukan dalam premis bank atau di luar hari bekerja / weekend.

pihak bank akan terminate kad ATM serta-merta. kemudian mereka akan minta korang hadir ke bank untuk dapatkan kad baru. kalau berada dalam premis bank, gantian kad baru akan diperoleh pada hari sama.

dalam kes mesin ATM reboot ni, tiada bayaran dikenakan untuk kad baru. (charge sebanyak RM12 jika kehilangan / kesilapan berpunca daripada diri sendiri. tapi charge ini untuk pemegang akaun Maybank ya. bank lain, anies tak pasti)

  • ketiga, snap gambar mesin ATM (jika perlu) untuk dijadikan bahan rujukan / bukti ketika menuntut kad baru. kad yang 'ditelan' mesin ATM akan diambil oleh pihak security.

benda ni sekadar perkongsian sahaja. ia berlaku pada anies minggu lepas. yalah... hal-hal macam ni kan selalu buat orang panik lebih-lebih lagi time kita memang perlukan wang sangat-sangat. jadi, in case hal ni berlaku pada korang, at least lepas baca entry ni korang tahulah apa nak buat nanti. 

bila terjadi macam ni kat korang, jangan laa pula menangis berguling-guling kat mesin ATM tu ya... buat malu mereka dan keluarga mereka orang je nanti🤣🤣🤣🤣

tu je nak share hari ni.
thanks 4 reading.
daaa

p/s mem besar tengah sakit mata. so BW lambat sikit ya...

Kisah Silam Untuk Masa Depan

48 Words of Lo♥e

  1. betul tu kalau saya confirm terus rasa nak nangis

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn nangis dulu. contact pihak yg berkenaan dulu😊

      Delete
  2. Kalau idaa memang panik la cita dia hahaa

    ReplyDelete
  3. tq for sharing...kalo tgh emergency nk kuarkn duit bertabahla kn

    ReplyDelete
  4. Tak pernah lagi kena situasi mcm ni. Tq Anies share tips.

    ReplyDelete
  5. Rupanya mesin terpadam pun ada juga.
    Terima kasih beritahu bagaimana caranya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul. ms sy smpi, skrin ATM mcm biasa. once kad msk trs off... mmg cuak. tp bla fikir sbb weekend, tu yg x de tindakan. kalu weekday bank bleh settle kt situ jg

      Delete
  6. kakmim jarang dh withdraw duit kt atm skrg... kalo perlu cash pun mtk tolong suami yg ambik... skrg byk guna e-wallet je... hehehe... pemalas kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu advance namanya di kala ada yg lom biasa dgn online transaction ni😊😊

      Delete
  7. Kalau zumal confirm gelabah pastu siap trauma lagi. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. trauma kejap je kot. nmpk duit hlg dah 😆

      Delete
  8. Baik lah,, tak mo nangis guling guling🌹🌹

    ReplyDelete
  9. memang risau kad ditelan machine ATM ni

    ReplyDelete
  10. Hahaaaa... nak cari orang yang pernah nangis guling-guling bila kad atmnya kena telan mesin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk try laa dulu buat 😆😆😆😆 sy follow😆😆😆😆

      Delete
  11. wa aku pun pernah mengalami mesin atm tiba2 mati la kak Anies, alhasil diurus ke bank dan dikasih atm baru :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib bukan di tengah malam ya mbak😊😊

      Delete
  12. saspen je khannn kalo tiba2 mesin atm buat hal camtu., huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu wak... nak2 kalau berlaku waktu mlm😊

      Delete
  13. Thank yoy very much for your interesting entry. I'm your new follower) Please follow me back: beauty4fem.blogspot.com Glad to meet you, Victoria

    ReplyDelete
  14. Rasa cimb pun sama nilai gantian tu..Tq sharing anies :)

    ReplyDelete
  15. Boa noite Anies. Parabéns pela matéria.

    ReplyDelete
  16. Esperó que estés bien, buena explicación muy útil. Te mando un beso

    ReplyDelete
    Replies
    1. yo, solo comparto algo que puede ser beneficioso para todos😊😊

      Delete
  17. Rasa nak nangis la jugak kalau time tu tengah nak pakai duit. Thanks share. So far x pernah jadi n harap xkan terjadi. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa2 jeling? lom gaji laa 😆😆😆😆

      Delete
    2. Dah gaji! Tunggu sempadan bukak je ni. Haha

      Delete
    3. mem besar lom gaji lg heehehe

      Delete
  18. Kalau jadi macamni kat saya. Mahu dah gelabah dan panik terus. Baik baik, jika terjadi kena bawa tenang tenang aja dulu. Tq share untuk panduan.

    ReplyDelete
  19. terima kasih atas ilmu,tapi saya minta-minta tak pernahlah jadi benda ni dekat saya,panik jadinya

    ReplyDelete
  20. Love your review as always ))

    ReplyDelete
  21. sy pun pernah kena.. duit x keluar.. sedih betol

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆