Köln | Köln-Zentrum sehr zentral, 61 qm

1:38 pm

✿...السلام عليكم✿

Tak tau laa kenapa... lately rasa macam malasssss je nak menaip. bukannya tak ada masa. ada. tapi entah laa... mood nak berblogging ntah ke mana dah tercampak... BW pun yang mana sempat je. kalau rasa nak BW, barulah nak BW. kalau tak baca je blog korang tanpa tinggalkan apa2 jejak.

tapi hari ni kena paksa diri juga . tak boleh kata NO. kena juga updates. karang, kalau asyik delay je, semua info, sharing entah ke mana lesapnya...

okey lah... sebelum anies nak cerita pasal jalan2 kami kat bumi Cologne a.k.a Köln ni, rasanya elok anies share dulu homestay yang kami duduk ni.

anies tak tau apa nama homestay je. nama dia pun anies copy dari website airbnb. yap, untuk pertama kalinya kami guna khidmat airbnb... tak ada sebab sebenarnya. saja nak try benda baru lepas kami survey harga2 hotel yang ada kat Cologne ni, dan kemudian buat perbandingan dengan homestay yang ditawarkan melalui airbnb.

cari punya cari, gali punya gali, akhirnya kami dapat homestay yang sangat2 selesa dan besar. rasanya kalau nak muatkan 10 orang pun cukup. tapi bukan tu yang kami sasarkan. bagi kami, yang penting ianya DEKAT dengan stesen kereta api.

lagi satu, host homestay ni iaitu Mr. Jens ni tersangatlah friendly dan kami rasa macam betul2 dialu-alukan. masa berbual dengan Mr. Jens ni, dia ada seorang kawan yang bekerja sebagai penolong pasukan hoki Malaysia. kalau tak silap, pasukan hoki U-18. anies sempat tanya dia, pernah datang Malaysia ke? dia geleng. so macam biasalah... dengan ramahnya kita pun offer laa kat dia, kalau datang ke Malaysia, cari2 lah kami ni nanti hahaha...

well, panjang dah membebelnya... tengok! sebelum ni malas kemain. bila dah start ketuk keyboard, dah tak reti nak stop. parahhhh...

ni laa homestay nyer... berada di tingkat 3. pintu masuk tu sentiasa berkunci. kalau nak masuk tekan je mana2 button kat situ nanti ada orang tolong bukakan...

homestay ni bersebelahan kedai roti. dari jalan besar dah boleh nampak. masa tunggu Farah balik shopping, anies tumpang duduk sekejap dalam kedai roti ni. haiiii... kalau halal, dah lama anies beli roti dan kek yang dia jual ni. bau dia perghhhh boleh bikin perut berkeroncong... lagi satu, office / rumah Mr. Jens kat belakang kedai roti ni je... so, kalau ada apa2 masalah, cari je dia kat situ.


jom kita tengok keadaan dalam homestay ni!


master bedroom. ada katil queen (kalau tak silap), sofa, TV, meja, almari etc. farah, nurul dan dania stay kat bilik ni...

ni pulak dapurnya. barang2 makanan tak ada tapi peralatan semuanya lengkap termasuk mesin basuh. (terlindung dalam gambar 👆)

ruang makan

bilik kedua. anies conquer sorang2 bilik ni hahaha... best... tilam empuk. bantal tak keras. selimut tebal. heater pun okey.

bilik air. bersih.

ruang bersebelahan pintu masuk. rak putih yang korang nampak ni sebenanrnya rak kasut... saja nak kabo...

ruang kecil antara master bedroom dengan bilik air.

almari dalam bilik kedua. sengaja anies padamkan lampu sebab silau...

selain kemudahan yang ada, of coz Wi-fi pun mestilah ada juga kan... jangan bimbanglah... Mr. Jen memang faham dengan anak2 generasi hari ni yang tak boleh nak #moveon dengan internet ni...

well, untuk korang yang bakal melancong atau singgah di Cologne, boleh laa usha2 homestay ni. memang berbaloi dengan $$ yang korang keluarkan.

more info, click HERE.

okey, tu je untuk hari ni. thanks for reading...

daaa...


Yang Ni Pun Best Juga Taw!

38 Your Words of Lo♥e

  1. cantiknye...kemas....suka pintu yang tekan loceng tu....feeling feeling james bond...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada laa sikit2 feeling tu hahahaha

      Delete
  2. memang selesa abes homestay nye..

    ReplyDelete
  3. Besarnyaa bilik2 tu. Luas sungguh, nak main kejar2 pun boleh. Hehe

    Samalaa kita, kalau datang penyakit m memang krik2 je blog. Tapi, bila dah menaip boleh je jadi berjela2 bebelannyaa. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawan olimpik pun boleh ana hehehehe

      Delete
  4. bersih betul tempat...seronok tengok

    ReplyDelete
  5. samalah kita, anies. mood nak berbloging dah ke laut.
    best jugak homestay tu ye, bersih dan dekat dgn train.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kami cari yg dkt dgn train utk memudahkan pergerakan

      Delete
  6. cantik dan selesa tempatnya. sis pegi berapa hari ke germany?

    ReplyDelete
  7. roti dia tak halal? campur bacon?

    ReplyDelete
  8. Wahh.. semua tajuk dalam bahasa german.. nasib baik Amer paham hahaha.. Bestnya dapat merasa peluang berada dekat negara orang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak pefeeling anak german hahahaha

      Delete
  9. Tengok pun terasa selesa. Apatah lagi stay situ. Cologne ni kat mana ye. Tak berapa familiar, maklumlah Geografi selalu failed hihi..

    ReplyDelete
  10. akak rasa akak dah comment kat sini. kenapa tak keluaq ek?

    ReplyDelete
  11. Nasib baik anies kabo tu rak kasut... :)
    Cantik bilik yang kaler hijau tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... akk igt tu apa bendanya? ;-)

      Delete
  12. Fuhhh selesa.. penat berjalan terubat klu balik berehat di sini.. puas hati tengok.. selesa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt2 selesa lbh2 lg bla dpt blk kongker sorg2 ;-)

      Delete
  13. Bestnya homestay macam ni besar dan bersih. Puashatikans....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg puas hati murah tu yg plg penting

      Delete
  14. nampak bersih dan selesa rumah ni..mesti rasa berat nak keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... dpt tilam empuk rs payahhhh je nk bgn

      Delete
  15. Nampak bersih dan selesa homestay ni Anies... kalau jalan-jalan dah penat pun still boleh rasa rileks...

    Saya pun entri Japan tertunggak dah nak masuk 2 tahun.. hahahaha blogging ni memang kena tunggu mood kalau tak de mood duduk berjam depan laptop pun tak dapat nak taip apa-apa.. hhuhuhu

    ReplyDelete
  16. bersih dan kemas jew homestay kat sane ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu diorg ada charge utk pembersihan

      Delete
  17. Samalah dgn lya..mood menaip tu kelaut.. Tp cuba gk paksa diri akhirnya.. Hehe.


    Ok homestay ni..nmpk selesa

    ReplyDelete
  18. tiba2 teringat cerita mok cun g amsterdem yang kena ligan ngan orang putih yang crazy bawak kapak.

    hihihi...
    terus serik ttg airbnb

    ReplyDelete
    Replies
    1. x jampi dulu kot sblm klik hahahah

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆