HCM, Vietnam: city tour and... sayonara Saigon!

11:00 am

✿...السلام عليكم✿

Tetiba rasa malu plus segan ya amat... sebab cerita ni memang dah basi... adezzzz... alkisah, nak sambung punya sambung tapi tak buat juga... payah bebenor!

tapi hari ni, cakap kat diri sendiri... kena habiskan juga! bukan susah pun! basi pun basilah!  janji bernyawa blog ko hari ni! hahaha...

tak pe kan??

tapi sebelum tu, bagi yang tertinggal ketapi, bolehlah klik kat SINI untuk tengok2, cuci2 mata, komen2 carut mencarut, kutuk mengutuk entry2 sebelum ni. mmm... memandangkan ni entry terakhir di Ho Chih Minh, baik korang klik sekarang juga!! hahaha...

lepas sakan membeli belah terutama Farah and the geng ;-) sampai muka pak cik Soleh naik ketat sebab tunggu2 tak muncul2... maka kami pun bertolaklah laa ke sini...

Notre-Dame Cathedral Basilica of Saigon! gereja Perancis ni dah kira macam mercu tanda Ho Chi Minh... dan kalau dah sampai  HCM ni, macam wajibul ghunnah laa kena jejakkan kaki ke sini... oh ya... jarak dari Ben Thant ke Notre-Dame ni lebih kurang 10 minit je. tu pun bukan time waktu puncak ya... kalau jammed... mmm pandai2 laa korang kira sendiri yaa...

Nore-Dame - pandangan dari sisi... jangan tanya anies sama ada gereja ni masih berfungsi lagi atau tak... boleh masuk ke tidak... errr... mem besar tak boleh nak jawab. so sila tanya uncle Google atau aunty Wiki ya...

bersebelahan Notre-Dame ni... hahhh... satu lagi mercu tanda Saigon... Saigon Central Post Office... yang ni pun wajib singgah... oh ya... kalau nak tahu, sepanjang kami dok HCM ni... haaa... nampak tak limo Hummer tu? tu laa kereta yang kami guna! hebat tak? hebat tak penipuan kami ni?? haha...

rasanya, hari tu kami memang ada cadang nak masuk tapi disebabkan waktu bekerja pun dah nak hampir tamat, jadinya kami cuma tengok je laa post office ni dari jauh... tak pe... next time mana laa tau, ada sugar daddy nak sponsor gi HCM, sure kami akan masuk sini! hahaha...



dari post office, kami berjalan lagi ke satu lagi destinasi yang memang ditunggu2 oleh nina and the geng. tak sabo2 nak sampai ke sana pada hal tempat tu bukannya lari mana pun!! ;-)


makanya kami pun lalu lalang laa kat tempat ni... anies suka sangat suasana kat sini... ada deretan kedai buku dan kafe. satu kombinasi yang sangat best untuk para pedophile bibliophile! tenang je... tapi sayangnya, anies belek2 sekejap kat kedai buku tu... mmm... tak de pun novel2 Alaf 21 or Karya Seni or Kaki Novel kat sini... (apa kejadahnya ko nak cari novel tu kat HCM ni? ko ingat orang Vietnam ni layan ke novel SUAMIKU ENCIK KURITA, ABANG KASTAM I HATE YOU tuu..etc..frust juga laa... maka dengan hati yang bengkak berdarah, kami pun teruskan jalan ke tempat yang dituju...

haaa... sampai pun kami kat tempat yang memang ditunggu2 oleh nina... ni laa kumpulan spice girls celop kami... sakan no... posing sebelum masuk HRC...

farah: ampa tau tak, nak shopping kat HRC ni kena pakai Dong atau USD tau! hampa ada duit lagi kaa?
nadia: ya ka?? kami dah pokai kat Ben Thant tadi...
nina: lek laa... setakat USD seratus dua apa lah sangattttt... (tiru dialog anak orang kaya dalam drama kol 7 petang)

(dialog adalah rekaan semata2 tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia)

posing yang tak berapa nak maut lepas $$$ terbang melayang di tengah padang kat dalam HRC hahaha...
(gambar2 dalam HRC tak sempat nak snap. kalau yu ols nak tengok boleh laa skodeng blog nina)

lepas habis bertour city dan mengopakkan purse dalam erti kata yang sebenar kat HRC tadi, kami tak terus balik hotel walaupun kaki dah penat gila. kami singgah lagi Malaysian Street untuk membeli belah session finale hahaha... dah nama pun orang pompuan... lagi satu, duit Dong ada lagi. so tak kan nak simpan bawa balik Malaysia kan? apa kejadah nyer... hahaha..

bila dah malam tandanya perut pun dah kelaparan. kami singgah salah satu restoran muslim yang ada kat Malaysian Street ni... jenuh gak nak tunggu makanan sampai. orang ramai giler... esp orang Malaysia... isshhh tak reti2 ke nak balik oiii... eceh!

pasar malam depan Ben Thant. shopping lagi... sampai laa kami dah tak larat barulah balik hotel...

last day at HCM...masa ni dah sampai airport... kami tiba awal tapi flight hari tu delay... nak dekat sejam juga laa... sayonara Saigon... till we meet again (tu pun kalau ada yang nak sponsor-ahaks!

alhamdulillah... kami semua selamat sampai kat airport Penang lebih kurang jam 4.50 petang...

di kesempatan ni, anies nak ucapkan terima kasih tak terhingga kepada nina, farah, nadia, lala dan maira di atas trip yang sempoi tapi best!! tak terucap dek kata2... mudah-mudahan ada rezeki lagi kelak, kita jalan2 lagi ek... mmm... ke manakah kita? ke Hanoi laa... eh tak nak laa ke Lombok laa... dah dah... kita cerita dalam group Whatsapp je laaa... ;-)


thanks 4 reading!!

credit pic: blogger nina & farah

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

20 Your Words of Lo♥e

  1. wah akhirnya habis juga perjalanan ke HCM ni....menarik...aRz kalau berjalan ke negara orang satu ja nak tengok budaya mereka dan masjid-masijd yang ada di sana...insyaallah

    ReplyDelete
  2. saya pernah singgah di Hard Rock cafe, sekadar cuci mata je, tak mampu nak membeli huhu

    ReplyDelete
  3. BERJALAN DGN GENG TENTU SERONOK NAMPAK HAPPY JER

    ReplyDelete
  4. Seronoknye korang.. bestnye kalau dpt join sekali..

    ReplyDelete
  5. dah habis pun citer kat sana, mesti legakan anis. akak citer citer basi 2 tahun lepas pun tak habiskan lagi... heheh.

    ReplyDelete
  6. Salam singgah sini anies....wahh...bestnya jalan²....

    ReplyDelete
  7. hahhha haha akhirnya habis juga. knapa ada byk entiti nina. kekekee.. apa manusia2 dok selfie depan gereja tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahhh nk selfie kna cari sbb anies dh hilang ke dpn

      Delete
  8. Replies
    1. hahahahha nk p indon ni tak tau la ada ayam ke tak tepi2 kg batak tu.

      Delete
  9. Mmg byk nak dikongsiakan..kekangan masa je kan

    ReplyDelete
  10. Amboi! beg masing-masing gemuk-gemuk

    ReplyDelete
  11. Manyaakk syoklah... tengok je pun dah seronok.. best.. :)

    ReplyDelete
  12. Cantik gak seni bina notre dame tuh :)

    ReplyDelete
  13. pi travel ngan kawan-kawan best baq hang ;)
    but make sure yang satu kepala lagi best , tak der ler kang kecik hati jew kan 3x

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆