Jika baru memulakan perniagaan...

2:25 pm

✿...السلام عليكم✿

Berniaga merupakan satu daripada cabang untuk memperoleh / menambah pendapatan. Ia juga merupakan satu sunnah yang harus diikuti. Pun begitu, bukan semua orang mahir / mahu berniaga terutama apabila memikirkan risiko / kerugian yang bakal ditanggung.

Bagi mereka yang baru menceburi atau berjinak2 dengan dunia perniagaan, ianya tidak hanya fokus terhadap untung rugi sahaja. Ada beberapa perkara yang harus anda hadam dan fahamkan dengan betul2 demi memanjangkan hayat perniagaan anda. Insya-Allah, tip ringkas ini boleh membantu anda yang baru memulakan atau membina perniagaan:

1.     kos mesti control rendah. Maksudnya, mulakan perniagaan yang berkos rendah. Kos rendah = kerugian / risiko rendah.
2.     jangan sesuka hati mengambil duit daripada bisnes untuk perbelanjaan persendirian. Asingkan antara keuntungan dengan modal. Keuntungan disimpan dan jika boleh, jangan diusik langsung.
3.     rekod semua perbelanjaan dan jualan keluar masuk. Ini penting untuk menentukan hala tuju belanjawan. Di sini anda boleh detect sama ada perniagaan anda mengalami keuntungan atau kerugian.
4.     utamakan perbelanjaan yang boleh membawa lebih banyak pelanggan dan jualan. Contoh, penggunaan data internet yang laju untuk memasarkan produk.
5.     banyak / sentiasa memaksimakan pemasaran yang tiada kos atau rendah seperti media sosial dan blog serta menggunakan WhatApps, Telegram dan SMS.


Semoga bermanfaat!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

28 Your Words of Lo♥e

  1. modal nak kena serendah nye supaya kita lebih byk dpt pengalaman drpd kerugian :)




    JOM TENGOK LEBIH 100 BARANG2 KECANTIKAN DENGAN HARGA YG MURAH DAN PASTINYA ORIGINAL !
    https://www.facebook.com/produkkecantikanMG/posts/1726936100868945:0

    JANA PENDAPATAN PASIF DENGAN BLOG ANDA
    http://melangkaugarisan.blogspot.my/2016/01/jana-pendapatan-pasif-dengan-afflifycom.html

    ReplyDelete
  2. yg susah tentu nk mulakan sesuatu perniagaan...

    ReplyDelete
  3. Bisnes kena ada displin dan sentiasa kena update ilmu macam teknologi juga kan..

    ReplyDelete
  4. perkongsian y amat bermanfaat..
    lg2 utk y ingin mulakan pniagaan

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas tips yang dikongsi kak.

    ReplyDelete
  6. Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah, terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  8. Berniaga kenalah jujur dan jaga kualiti barang niaga.
    Kalau customer suka pasti dia repeat order dan bagi tau kawan-kawan

    ReplyDelete
  9. Cukup bermanfaat, bisa menambah wawasan saya tentang berniaga.

    ReplyDelete
  10. Betul tu nk niaga mesti ade buku kira2 Dr situ la kita tau untung rugi sykt kita, jgn niaga membuta tuli je ilmu kne ade...

    ReplyDelete
  11. Akak, dah lama tak singgah sini. :)
    Perkongsian yg menarik. :D

    ReplyDelete
  12. NICE ENTRI,THANKS YOU..AKAN MEMANFAATKANYA..INSHAALLAH

    ReplyDelete
  13. tips yang baik...untuk mereka yang ingin berniaga

    ReplyDelete
  14. SALAM....
    tq for the tips cik anies ^_^

    ReplyDelete
  15. wah tipsnya sangat mantab
    mampir blog kita juga yah

    ReplyDelete
  16. Info yang menarik bagi yang berminat untuk berjinak2 dalam bidang perniagaan.

    ReplyDelete
  17. yeahhh berjaya juga awak jd org business

    ReplyDelete
  18. Salam rindu Anies..
    Nice sharing. Tq dear

    ReplyDelete
  19. Nice sharing Anies... setuju dengan apa yang Anies tulis ni...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆