Daging goreng asam

9:55 am

✿...السلام عليكم✿

Hari ni kita share resepi je ya. Dua tiga menjak ni, mem besar kekeringan idea untuk menconteng kat blog ni mmm

Oh, ya! Akan sambung BW petang nanti ;-)

Bahan2:

Bawang Holland
Halia
Bawang putih
Cili kisar
Serbuk lada putih
Air asam jawa
Sayur kacang panjang, lobak, hirisan bawang besar (jika suka)
Minyak (untuk menumis)
Daging (kalau tak makan / suka daging, boleh ganti dengan ayam)
Garam


Cara membuat:

1.     Perapkan daging dengan bawang Holland dan halia yang telah dikisar selama 3-4 jam (lagi lama lagi sedap)
2.     Tumiskan bawang Holland dan bawang putih. Bila dah naik bau, masukkan cili kisar.
3.     Masukkan daging yang telah diperap.
4.     Apabila daging kelihatan berubah warna, masukkan air asam jawa. Tinggalkan baki air asam jawa. Biarkan daging mendidih dan tutup menggunakan api yang perlahan.
5.     Apabila air kelihatan kering, masukkan lagi air asam jawa dan biarkan. Ulang proses ini sebanyak tiga kali (proses memasukkan air asam jawa).
6.     Masukkan garam dan kacau. Masukkan sayur apabila daging benar2 sudah empuk. Dan padamkan api.

Selamat mencuba!



p/s terima kasih blogger Mizz Aiza yang sekali lagi mengebom blog ni tanpa henti ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

18 Your Words of Lo♥e

  1. Sedap ni mkn dgn nsi hangat...nti knor nk msk jugalah
    Kering idea juga ni...

    Tq resepinya

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap aje masakan ni. Boleh nak cuba juga.

    ReplyDelete
  3. terima kasih kerana melaparkan perut huda. huhukkk

    ReplyDelete
  4. ala nok...apa susah...agak2 kering idea tak tahu nak update apa, ko update je citer lama yang bertangguh ko nak up...mesti ada punya kan...buat macam aku, citer setahun lepas pun jadik modal dlm blog aku tau...hahahaha...

    ReplyDelete
  5. Sedap ni. Bahan2 pun mudah dpt

    ReplyDelete
  6. ouch..sedapnya anies. boleh try resepi ni.

    ReplyDelete
  7. Nampak menyelerakan! Nak tryla nanti :)

    ReplyDelete
  8. dapat resepi baru ni ... nak try bila ada daging .

    ReplyDelete
  9. Teringin pulak nak makan bw memalam ni huhu... :D

    ReplyDelete
  10. Best juga resepi ni. First time pulak tahu daging dengan asam jawa boleh bergandingan. Hehe. Nak cuba nanti :)

    ReplyDelete
  11. daging pun sedap kan.. boleh try resepi ni nanti

    ReplyDelete
  12. daging pulaa!sedap nih.. boleh try resepi ni nanti

    ReplyDelete
  13. belum pernah cuba lagi ... tq for resepi ni anies :)

    ReplyDelete
  14. Nanti Zumal nak try la resepi Anies nie, nampak sedap ^-^

    ReplyDelete
  15. telan air liur je.. nasib esok sahur makan daging

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆