Apa nak buat dengan lebihan daging sate?

10:30 am

✿...السلام عليكم✿

Lazimnya, apa yang yu ols buat kalau ada lebihan daging sate yang tak sempat / habis dijamah? Buat nasi goreng? Hangatkan semula? Or paling sadis, simpan je dalam peti ais sampai mengeras then tiba masanya, ke tong sampah destinasinya

Sama macam semalamstill tak ada idea nak dibebelkan hari ni anies share resepi ringkas untuk lebihan daging sate yang tak habis / sempat dijamah.

First, asingkan daging sate tu daripada lidi.

Second, masukkan minyak masak. Tumiskan bawang holland dan halia yang telah ditumbuk. Lepas dah naik bau, masukkan serbuk lada putih dan kacau sebentar.

Third, masukkan lebihan daging sate dan goreng seketika. Kalau nampak kering, masukkan sedikit air.

Forth, kalau nak masukkan sayur seperti hirisan lobak, kacang panjang or kacang peas, okey je. Kalau nak pedas, boleh masukkan hirisan cili padi.

Bila daging tampak kehitaman, padamkan api dan boleh dihidangkan dengan nasi panas2.

Tadaa. Dah jadi satu lauksenang kan? mine, ringkas je... sebab nak makan dengan kicap dan nasi panas2..fuhhh...terangkat Beb!!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

24 Your Words of Lo♥e

  1. SEDAP TU..XBAIK BAZIRKAN MAKANAN OLAH SEMULA IKUT CITARASA KAN...

    ReplyDelete
  2. dah jadi ala2 bulgogi ! amboyyyy sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
  3. Sedapnya! Saya selalu buat nasi goreng/ lontong goreng kalau ada lebihan sate :)

    ReplyDelete
  4. menarik .... tp selalunye sate kat rumah kommpom abis hehe

    ReplyDelete
  5. Nsi gorenglh anies atau pizza ker...

    ReplyDelete
  6. hurmm selalunya kalau x habis tempat dia dlm peti ais lah :) lepas tu xtahu nak buat ape,last2 keras ke tong sampah jugak akhirnya huhuhu, thanks kongsi resepi nie..lepas nie xder lah membazir.

    ReplyDelete
  7. Boleh cuba juga buat macam ni. Tapi bila ramai-ramai tak sempat ada lebihan. Terus habis kena serbu.

    ReplyDelete
  8. Kalau Cikna goreng pastu tmbh sayur2 je....;-)

    ReplyDelete
  9. kreatif!! boleh tiru lepas ni..hehe...

    ReplyDelete
  10. tak pun masukkan nasi, jadilah nasi goreng sate...haaaa dah ada idea kan :p

    ReplyDelete
  11. sedap tu..selalunya akak buat nasik goreng jugak.kalau banyak buat sambal ..masak macam sambal tumis biasa tu.last sekali masuk kan satey lebih.dah siap..

    ReplyDelete
  12. hai , ain datang singgah sini dan follow awak.
    salam perkenalan ;)

    ReplyDelete
  13. buat nasi goreng pon sedap gak ., ;p

    ReplyDelete
  14. lebihan daging sate ni masukkan dalam nasi goreng pun sedap :)

    ReplyDelete
  15. lebih sedap lagi kalau pakai kuah kacang mbak hahahaha :D

    ReplyDelete
  16. klu saya , mmg x de baki daging satay le ... heheheee . tapi klu ada , saya buat nasi goreng atau tumis campur dengan sayuran lah . ratah gitu je sambil layan tv lagi sedap weyhhh

    ReplyDelete
  17. fuhh.. heaven. Daging sate klu mcm tu mmg menyelerakan.. lagi sgt2 sedap... best.. :)

    ReplyDelete
  18. Samalah kita. Leftover buat rencah nasi goreng atau goreng semula tambah aksesori lain. Hehe. Jimat, mudah dan dapat elakkan pembaziran ! Yey :)

    ReplyDelete
  19. ringkas dan super sedap ni anies :)

    ReplyDelete
  20. Hehhee, TQ sharing..
    Ritu MJ buat kebab guna roti Gardenia je..
    Cuma masak kejap daging tu dengan bawang dan lada.. siap! :)
    Yang penting sedap

    ReplyDelete
  21. selalunya... mmg tak akan ada istilah sate lebihan.. mesti habis punya! hahaha.. but nice sharing anies..=D

    ReplyDelete
  22. Mesti cukup rasa. Layan dgn nasi panas..memang best

    ReplyDelete
  23. selalu klau tak habis simpan esk bawa bekal. haha
    kan jimat lunch

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆