Sambal kijeng

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿


Alkisah... dapat kijeng ni masa raya haji tempoh hari. mak cik anies laa... rajin bebenor pergi tepi laut and kutip kijeng ni. FYI, kijeng ni hidup dalam hutan paya bakau. so, hanya yang berjiwa kental je sanggup meredah paya bakau demi sebutir kijeng. smiley emoticon

pernah dengar or pernah tengok tak kijeng ni? alahaiii... sian yu ols... dulu, yu ols duduk London yek? smiley emoticon

nah, anies belanja gambar kijeng!

kulit kijeng. ianya memang berwarna hijau. so senang nak beza dengan kerang, lala etc. sekarang dah tau dah?

kijeng ni, sekali tengok macam etok. sekali tengok macam teritip. err... pendek kata, ianya adik beradik macam kerang, kupang, lala dan sebagainya lah!

kijeng ni sedap dibuat sambal. so, kalau yu ols dapat kijeng ni or terbeli kat mana2... acu try test resepi yang super duper simple ni!

cikidaut!


bahan2:

kijeng
cili (dikisar)
bawang besar
bawang putih
bawang merah
air asam jawa
garam

cara membuat:

1. bersihkan kijeng terlebih dahulu. kemudian kukus sampai terbuka 'shell' nyer. keluarkan isi kijeng dan bersihkan sekali lagi. ini kerana, dikhuatiri terdapat pasir/ batu/ kulit kijeng yang tersorok di dalamnya.

kijeng yang dah siap dibersihkan. gambar ni terbalik sebenarnya... tu yang nampak pelik je... smiley emoticon


2. bawang putih dan bawang merah ditumbuk / blend. bawang besar dihiris lebar2.

3. tumis bawang putih sampai naik bau dan diikuti cili kisar.

4. masukkan air asam jawa. kalau nak jenis sambal kering, kurangkan air asam. vice versa.

5. masukkan kijeng yang siap dibersihkan. dan biarkan kira2 5 minit sebelum memasukkan bawang besar.

6. biarkan seketika dan kemudian boleh dihidangkan. makan dengan nasi panas2 time berjerebu... terangkat woooooo

selamat mencuba!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AL-FATIHAH BUAT COACH FELCRA UNITED, AZMAN EUSOFF YANG KEMBALI KE RAHMATULLAH PADA PAGI TADI.


(open order. COD KL / Selangor. sila PM nombor di atas 24/7)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

25 Your Words of Lo♥e

  1. al-fatihah buat arwah Azman..

    ReplyDelete
  2. rasanya tak pernah makan la kijeng ni..biasalah I kan Scouser celup makan tempe..hehe

    ReplyDelete
  3. kijeng ?? tak penah dgr .... sejenis siput

    ReplyDelete
  4. kijeng tepi pantai ni sedap dimasak apa saja tempat kak dipanggil siput biji nangka kot..nampal mcm seakan rupanya.

    ReplyDelete
  5. tak pernah kenal pun nama benda ni...rasa pun lebih kurang cam lala,kupang bagi tu la ye??

    ReplyDelete
  6. hahha mati-mati ingat kan kijang yang berkaki empat macam rusa tu ><
    okey, ni first time tahu sejenis sipit yg bernama kijeng.
    saya suka makan siput retak seribu je, slurppp :p

    ReplyDelete
  7. wah nampak tempeyek sedapnya buat kunyah2

    ReplyDelete
  8. wah nampak tempeyek sedapnya buat kunyah2

    ReplyDelete
  9. Kite baru nak tanya kijeng tu benda ape? Awok dah tulis. Hihi. First time dengar ada makanan nama kijeng. Kalau se-geng dengan kupang, lala,epok semua tu, kompem sedap ! =)
    P/s: rasanya ramai yang tak duduk London tapi tak tau kijeng. Kijang tau lah, hehe =D

    ReplyDelete
  10. sampai hati tak bagi kat kita.....uhukksss

    ReplyDelete
  11. inna lillah hiwa inna ilai hirojiun

    ReplyDelete
  12. Al fatihah..nmpk sedap je kijeng..

    ReplyDelete
  13. Tak pernah dengar nama kijeng tu walaupun bukan duduk di London ^-^

    ReplyDelete
  14. serius tak perah dgr kijeng, etok apatah lagi teritip.... huhuhuhu malangnya saya tak dok london.... uwaaaaa.... *malu*

    ReplyDelete
  15. tak perrrrnah dengar kijeng.. a ah i lahir london tp lahir2 terus mak post balik malaysia.. muaahaha..

    ReplyDelete
  16. First time saya tengok kijeng ni...:)

    Saya join Giveaway Birthday Afiqah

    ReplyDelete
  17. Uik xpernah dengar n tengok kijeng ni...

    Al-fatihah buat arwah

    ReplyDelete
  18. tak pernah makan kijeng lagi.. tapi nampak sedap anies masak tu..

    al-fatihah..

    ReplyDelete
  19. Al fatihah

    Tak pernah cuba makan kijeng ni. Kita lahir kat Venezuela :D

    ReplyDelete
  20. Baru tahu ttg sambal kijeng ni...

    Al Fatihah

    ReplyDelete
  21. first time dengar n tahu nih.. mmg xpernah makan la

    ReplyDelete
  22. tak pernah dengar nama sambal ni dan makan.. hehe

    p/s: promosi Bas double decker tu ada buat promosi RM 5 sampai hujung tahun. boleh naik di KL atau Penang. nanti nak naik kt KL pulak.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆