Meredah kepanasan @ 2014 FIA Formula E Putrajaya ePrix

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Skip sekejap cerita jalan2.
hari ni just nak share cerita ceriti
yang berlaku pada Sabtu kelmarin.

kalau sebut pasal Formula 1,
rasanya semua orang dah tahu.
tapi kalau sebut pasal Formula E,
mungkin ada yang ternganga.
mmm tentang apa ni yek?

sebenarnya, kedua2nya hampir sama.
bezanya hanya pada penggunaan
enjin iaitu Formula E menggunakan 
enjin elektrik, tidak menukar tayar 
(sepanjang race berlangsung) dan 
hanya melibatkan 31 pusingan sahaja.
nak tahu lebih lanjut, klik kat SINI, ek!

masa memula dengar bunyi enjin kereta
Formula E ni, memang rasa nak gelak laa.
why? sebab bunyinya lebih kurang macam 
bunyi 'kereta control'. tapi... 'saiz bunyi' tu
'mengaum' lebih sket la...  anies ingat kan,
anies sorang je yang fikir macam tu,
rupanya budak2 lelaki yang duduk
berhampiran anies pun cakap macam tu...

oh, ya! ada sesapa yang pergi event ni ke?
jom kongsi la cerita kat sini!

untuk pusingan kedua kejohanan ni, Putrajaya dipilih sebagai tuan rumah selepas China. time ni, ya Allah... panas giler! peluh mencurah2 bak air terjun! almaklumlah, nak hujan...

terima kasih kepada wani yang memberi tiket ni... hanya Allah sahaja yang dapat membalas budi baikmu...

suasana kat Presint 2. masa ni, nampak macam tak ramai kan? sebenarnya, time ni race dah tamat and ramai yang dah beransur pulang. 

sepanjang race berlangsung, sekeping gambar pun anies tak dapat nak snap. mana taknya? baru nak snap, kereta 'dah hilang'! faham2 je la... kamera cikai cam tu la... time ni kira bernasib baik sebab drivers dah sampai finishing line. kereta pun dah slow sket laa...

Sam Bird dari pasukan Virgin Racing menakluk Putrajaya dengan catatan masa 51 minit 11.979 saat, mengalahkan Lucas Di Grassi dari pasukan Audi Sport ABT di tangga kedua. credit gambar.

video
sedikit perkongsian daripada perakam video yang memang tak profesional langsung... ;-)

ada sesiapa yang pandai melukis tak? tak kira la.. adik beradik ke, kawan2 ke, sanak saudara ke... yang duduk di Malaysia or di luar Malaysia... anies ada extra job ni! tolong war2 kan pleaseee...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

23 Your Words of Lo♥e

  1. ingat nak gi, tapi takde geng, kawan tak sihat..huhu.cambest la pulak tengok

    ReplyDelete
  2. first time dengar formula E..hahah... alaa anis takde kawan atau adik2 yg pandai melukis..huhu

    ReplyDelete
  3. Wahh best ni... layan race juga Anies ni eh hehee.. :) :)

    ReplyDelete
  4. Pasti acaranya seru dan menarik ya kak :)

    ReplyDelete
  5. tak berkesempatan nak pergi anies.Tak ada rezeki.

    ReplyDelete
  6. hmm...hebat acaranya...tentu teramat laju kereta2 tu ingga xdan nk snp pic2nya..

    ReplyDelete
  7. hahahhaa..saya tgk video tu, dgr bunyi enjin nya....:P

    Formula 1 pun saya tak pernah tgk live kat Sepang tu

    ReplyDelete
  8. pndai melukis apa tu?? asya pndai.. hehe.. papa dia pon pandai.. hehe.. tp biasa2 je.

    mau berdesup jantung dgr enjin kete tu...

    ReplyDelete
  9. 1st time dgr, tapi ada masuk berita ni xsilap..hoho..

    ReplyDelete
  10. ni lah yg my anak buah merengek ajak mamanya pergi tgk ...

    ReplyDelete
  11. mana tak nya..laju sungguh la depa bawa kereta tu.. xsempat nak amik gambar o rakam..

    ReplyDelete
  12. cuaca akhir-akhir ini memang tak tentu kadang kepanasan kadang kedinginan, musim panca roba telah menjelang, waspada terhadap ancaman penyakit..berhati-hatilah selalu.

    salam sehat dan ceria selalu kak

    ReplyDelete
  13. owhhh formula E tu lawan enjin ek kak anies? hehe ana baru tahu haaaa hehe

    errr 'pandai melukis' tu mksud kak anies melukis guna pensel ke atau guna mouse??

    ReplyDelete
  14. saya follow sini sebagai memenuhi syarat GA Yana Afi #919
    Diari Seorang Mama

    ReplyDelete
  15. Zumal harap masa akan datang gak pergi tengok ^-^

    ReplyDelete
  16. pernah dapat sponsor pi tgk F1.. mmg bingit telinga.. tapi best.. FE pun sama jugak la kan..=D

    ReplyDelete
  17. noe pun cadangnya nak pergi...ada hal plak...tak jadi pergi...kereta elektrik....mesti lain bunyinya ... tak macam F1

    ReplyDelete
  18. Huhu.. nk lukis buku teks??
    Huhu.. x berani kot ambk cabaran ni. Lya sdri pom dlu mmg slalu j lukis mural dll kt sekolah lya dlu.. sekolah kakak lya pom dlu pnh lukis.. tp dh xde skill skarag. Lps lya baik lumpuh dlu.. bukab je tulisan cakar ayam.. melukis mcm dlu pom dh xleh.. klo x..lya sdri berani sahut..


    Dah tnya jgk papa asya.. dia lg la x nak.. hehe

    ReplyDelete
  19. Wahhh...baru tau kewujudan Formula E.
    Tapi, F1 pun x pernah tgk live.

    ReplyDelete
  20. Bestnya kalau dpt join.. huwaaa

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆