Masjid Amr bin al-'Ash @ Kaherah : syiar Islam bermula di sini

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Mengikut sejarah, masjid ini dibina 
pada tahun 641H dan siap setahun
selepas itu diatas arahan Khalifah 
Umar al-Khattab. pada ketika itulah
buat pertama kali Mesir ditawan oleh 
tentera Islam yang dipimpin oleh
Amr bin Al-'Ash sebelum menyebarkan
Islam ke bahagian utara Mesir. dengan
terdirinya masjid ini, sekaligus
mengiktirafnya sebagai masjid pertama 
yang didirikan di benua Afrika.

kesempatan berada di Kaherah, pastinya
tak kan melepaskan peluang untuk
menziarah serta bersolat di masjid yang
penuh bersejarah ni. kata ustaz, masjid ni
menjadi meriah dengan aktiviti ibadah 
terutama di bulan Ramadan dan akan
bertambah meriah apabila masuk
10 hari terakhir Ramadan!

more info tentang masjid ini, di SINI.

kalau tak silap, masjid ni berada dalam kawasan yang dipanggil Old Cairo.

pintu masuk utama masjid. barangkali masjid di Itaewon @ Korea Selatan mengambil inspirasi daripada masjid ni...

ruangan di bahagian tengah2 masjid yang memisahkan antara bangunan lama dan baru. masa pijak jubin lantai ni... makkk aiii... sejukkk...

pintu masuk utama masjid bangunan lama. anak panah berwarna hijau tu menunjukkan bilangan tiang yang terdapat pada bangunan lama masjid.

keadaan di dalam masjid (bangunan lama). agak lengang kerana masa ni baru lepas solat Zohor.

mimbar dan tempat penceramah menyampaikan kuliah.

... sementara menanti yang lain selesai solat...

bahagian tepi masjid yang lengang... sebelah kiri masjid, ada tandas wanita dan di dalamnya, anies 'diburu' oleh pengemis kecil (lelaki)... alahai... sampai ke situ dikejarnya...

jika ada sebarang kesilapan fakta dalam setiap entry jalan2 ni, harap diperbetulkan.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

25 Your Words of Lo♥e

  1. banyak nya tiang dalam masjid nih...kalau kat malaysia ni ramai yang suka masjid gini..boleh tidur time dengar khutbah jumaat.hehehe

    ReplyDelete
  2. Beruntung anies dah sampai kesana

    ReplyDelete
  3. luasnyaa masjid nie.. unik seni bina dia.. akak anies kena "pow" ke dengan lelaki tu ?

    ReplyDelete
  4. Assalam anies,
    Ya Allah cantik sungguh masjid ni kan3

    ReplyDelete
  5. dimana-mana pun ada pengemis kan Anies.tak kira negara itu kaya..apath lagi negara miskin. sumber paling senang kut..huhu

    ReplyDelete
  6. Uish lama juga saya xjengah sini... dah smpi kaherah rupanya anies... bestnya...

    ReplyDelete
  7. Mesjid Amr bin Al-Ash, masjid bersejarah dan sangat fenomenal bentuk dan arsitekturnya.
    layak jika syiar Islam berawal dari sini

    ReplyDelete
  8. Suasana dalam masjid tu ada macan masjid An-Nabawi juga lah.. cuma taklah serupa. Perkongsian yg menarik.. best.. Thanks sharing Anies.. :)

    ReplyDelete
  9. cantik binaan masjid tu kak anies.. besnye dapat jalan2 ke sana :)

    ReplyDelete
  10. Subhanallah.. cantiknya masjid kat sini.. bestnya anis dapat jejakkan kaki di bumi kaherah ni

    ReplyDelete
  11. Bertuah anies berpeluang solat kat sini.. =D

    ReplyDelete
  12. salam..
    Anies..wahh beruntungnya dipanggil menjadi tetamu dibumi bertuah..

    ReplyDelete
  13. bessnya anies dapat sampai ke sini...

    ReplyDelete
  14. subhanallah
    indahnya... dpt tgok kt sini jadilh

    ReplyDelete
  15. cantik masjid ni..erm, dengar cerita kalau kat benua Afrika ni Islam dia memang kuat

    ReplyDelete
  16. Binaan masjid ni cantik n antik..

    ReplyDelete
  17. Cantik pintu masuk utama masjid ni. Banyak tu ting.

    ReplyDelete
  18. Rindunya tengok gambar ni......
    :')

    ReplyDelete
  19. Salam pkenalan...

    Hermmm bila la kami pulak nak sampai ke sana...huhu...

    ReplyDelete
  20. Siap ada bangku panjang dalam maajid ea?
    Banyak pulak tu.
    Nasib baik pengemis tu budak kecik.

    ReplyDelete
  21. Banyaknya tiang dlm masjid ni.. best kalau dpt masuk masjid ni.bg jelah duit kt pengemis kecik tu

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆