Raikan Thaqif @ Medan Ikan Bakar Muara Sg. Duyung, Melaka

11:00 am

✿...السلام عليكم✿


Thaqif a.k.a Sonjol a.k.a anak abah ni punya birthday
jatuh sehari selepas Aidil Adha (6hb 10). walaupun
dah masuk 8 tahun, tapi dia punya manja... alahai...
kena sakat sikit dah berjurai2 air mata... mengalahkan
budak pompuan! tapi kitorang pedulik hapa!
sakat tetap sakat. bila mak dia memetir... masing2
diam menikus... hehehe...

back to the title... pada hari kejadian, lepas asar
kami pun bersiap2 untuk ke Muara Sg. Duyung ni.

kalau nak cari lokasinya, senang je... lebih2 lagi
dah ada Google Street View ni kan... taip je
terus dapat.

jom layannzzzz....

sebelum tu, meh kita jamu mata dengan view kat Muara Sg. Duyung ni. dah banyak perubahan. dulu2, penuh dengan hutan bakau je...

tak payah bimbang dengan parking lot. kat sini kawasannya luas. nak angkut satu bas makan kat sini, no prob laa...

kat luar resto, ada gerai2 kecil yang menjual pelbagai jenis barangan. bagi yang datang dari jauh tu, boleh laa angkut satu dua barang buat kenangan. harga? mmm... tak dan pulak anies nak tanya...

resto kat sini cuma ada satu je. so tak yah pening2 nak makan kat mana... kalau nak tahu, Jackie Chan antara celebrity yang pernah makan kat sini. selain tu, ada juga pembesar negara yang pernah menjamu selera kat sini. (ada gambarnya kat dinding resto tapi anies segan nak snap ;-)

suasana dalam resto. masa kami sampai (dalam pukul 6PM) orang dah ramai. kalau yu ols nak makan kat sini, better buat tempahan dulu. nanti pihak restoran akan sediakan tempat macam pic kat bawah ni...

majlis reunion ke, majlis kecil2an ke... contact je owner resto ni... nanti diorang siap kan dari A - Z! bila sampai je nanti, diorang hidangkan dan boleh ngap terus!

ada sesetengah orang bimbang nak makan kat tepi sungai or tepi laut sebab 'pencemaran bau'. but kat sini, don't worry... tak ada bau2 ni... yu ols boleh makan dengan tenang dan aman...

nasi lemak dan kicap wajib ada. kalau tak ada, memang tak ngam laa dengan tekak ni... tak kan nak ratah ikan je kan... (sorry, kamera tengah sewel time ni)

siakap masak sweet sour dan bakar... dua2 Nora kasi 5 bintang! ikannya fresh dan masakannya pun ada ummpphhh!

yang ni anies bedal sungguh2! kupang rebus halia... perrghhh terasa macam isi kupang tengah bergolek2 je dalam mulut ni...

kangkung goreng belacan. tak tahu laa apa yang tak kena... hari tu, pedas sikit.

sotong goreng tepung yang mabeles! tak payah cicah dengan kicap. ngap gitu2 je...

last but not least... budak Sonjol yang tak sabar2 nak potong kek...


FOR MORE INFO, CLICK HERE.

BAJET 2015 akan dibentangkan pada petang ni. mmm... agak2nya tagline 'BAJET MESRA RAKYAT' masih relevan ke?

daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

45 Your Words of Lo♥e

  1. Nasi lemak + ikan bakar cicah sambal kicap = terbest

    ReplyDelete
  2. Nasi lemak + ikan bakar cicah sambal kicap = terbest

    ReplyDelete
  3. sedapnya...lama tak balik melaka dan makan di muara... tiba2 kepingin pulak...macam nak kena balik jer ni?

    ReplyDelete
  4. wow sedapnya menu2 ni
    happy birthday Thaqif :)

    ReplyDelete
  5. Sotong goreng tepung..
    Kangkung goreng belacan..
    Mak oiii...
    Semuanya pembuka selera..

    ReplyDelete
  6. nak kena google ni anies...
    nak tau jarak dari rumah acik..boleh tak balik hari je

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Sampai sana nak kena pergi juga macam ni.

    ReplyDelete
  8. sedapnya makanan... epi besday takif

    ReplyDelete
  9. lengkap... berbaloilah

    tk tau ke retis knor pun poronah sampai... tk smpat nk tampal gmbr jer..

    ReplyDelete
  10. wah! cx selalu mkn dkt ikan bkr umbai. even cx org duyong, tk pergi sgt ke sana. huhu

    ReplyDelete
  11. ehh tertinggal. happy birthday!! :) be a good son!

    ReplyDelete
  12. meriah makanan tu semua anies...x sabar2 thaqif nk potong kek.. :)

    ReplyDelete
  13. sedapnya menjamu selera happy birthday thaqif...

    ReplyDelete
  14. wahhh sedapnyeee.... sotong tuuu... aduhaiii..terliur nie.... happy belated bfday... :)

    ReplyDelete
  15. tetiba akak pening kepala tengok gambar kabur tu..errrr..:p

    ReplyDelete
  16. Makanan aneka seafood memang menggugah selera :)

    ReplyDelete
  17. done follow sini...jemputlah join giveaway saya kalau belum join lagi..saya ada SOUVENIRS DARI PARIS untuk dikasi... 20 keychain Eiffel Tower ada untuk dimenangi... :D

    jindrisska.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. nape panggil dia sonjol . apa lah sejarahnya ya ...

    ReplyDelete
  19. Sedapnya Anies.. seafood & pastinya ikan bakar mmg feveret saya. Best.. :)

    ReplyDelete
  20. waduhhhh siakap bakar + sweet sour memang terlior la kak Anies ! tambah pulak sotong goreng tepung tu nyam3

    ReplyDelete
  21. mak aih, dahlah seronok dpt jejalan. makan pun lagi seronok.. jelesnyer... T_T

    ReplyDelete
  22. btw, happy bufday Thaqif.. sorry takde hadiah.. hehehehehe.. jadi anak baik selalu dgr cakap mak ayah yer.. ^^

    ReplyDelete
  23. Sedapnya...seronok dapat berkumpul dan menjamu selera bersama family..

    ReplyDelete
  24. wah tempat nya indah banget ya kak, cocok nih buat traveling, saya malah jadi kepengen main kesana kak ;)

    ReplyDelete
  25. Wah sedapnya menjamu selera yer... Zumal nie alahan dengan makanan laut tapi kalau orang ajak zumal pergi aje tapi ikan jew pilihan zumal ^_^

    ReplyDelete
  26. cantik view restoren ni..`hepi bezday sonjol`..

    ReplyDelete
  27. emm, sedapnya kak..mkn sambil hirup udara dari bayu sungainyer..

    ReplyDelete
  28. wah hidangan lautnya
    sangat menyelerakan

    Hepi besday buat Thaqif

    ReplyDelete
  29. saya nak maklum anies di tag disini

    http://www.arzmoha.com/2014/09/liebster-award-tagged-by-famf-tower.html

    ReplyDelete
  30. Syokkkan makan tepi laut... eh... ke tepi sungai... hehhe... tak kesahlah... yg penting rindu nak makan sampai tgok laut...

    ReplyDelete
  31. sedapnya ikan bakar dan sotong goreng tu.yummy

    ReplyDelete
  32. Assalam anies,
    waaaaaaaa...rindu nak ke Melaka
    nak pekena ikan bakor + nasi lomak gitew

    ReplyDelete
  33. SERIUS..BESTNYER MKN TMPAT CAMNI.. mesti tenag n damai je rasa

    ReplyDelete
  34. pernah datang makan dekat sini jugak, sungguh memang sedap makanannya :)

    ReplyDelete
  35. wah bestnyaaa.lapar plak rasa.

    sy singgah follow sini.

    www.norazua10.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. selamat hari lahir yg ke 8.. haha.. nanti 18 thun mcm lain pulak.

    sedapnya semua lauk2 ni. hehe

    ReplyDelete
  37. Wow mmg terbaek laa menu2 tuh semua..menyelerakan plak tuh.. :)

    ReplyDelete
  38. terliur pulak tgk gmbr. hehehe...

    ReplyDelete
  39. bESTNYER...
    Sambil makan sambil disapa angin laut..
    Nyaman je kan

    ReplyDelete
  40. saya dah follow blog ini.kalau sudi follow balik. http://bicarabihah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. datang sini nk bg tau anies jd pengomen banyak.. haha. okbai

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆