Cerita dari kampung...

2:48 pm

✿...السلام عليكم✿

Lewat sikit bersiaran hari ni. internet prob...
biasa la tu kan...

Isnin lepas (15hb) anies amik cuti memandangkan
minggu sebelum tu (cuti merdeka) ada tugasan
di Shah Alam.

4 hari kat kampung, macam2 cerita yang
sampai kat telinga ni. salah satunya adalah
pemergian salah seorang saudara kami.
pemergian arwah memang sangat2 mengejutkan
kerana arwah tak pernah menunjukkan
tanda2 sakit. tapi kalau dah takdir-Nya, mahu
tak mahu kita harus pasrah dan redha.
Alfatihah untuk arwah...

then, Ahad (14hb) lepas berlangsung walimatul
urus 2 pupu anies, Imah. rasanya dah berkurun tak
jumpa dengan Imah ni since habis SPM. apa2
pun dia masih maintain macam dulu. kurus
dan tak tinggi2... hahaha...

kuih tradisional yang wajib ada ketika kenduri kahwin. yang hijau tu, tapai pulut. rasanya, kat kampung anies je kot yang bungkus tapai guna daun tu (kami panggil daun tapai). kat tempat lain anies tengok mostly guna daun pisang or daun getah. tapai versi pemalas diletak dalam bekas plastik ekekeke... yang belang2 coklat putih tu, kami panggil kuih genggang. masa kecik2 dulu kalau dapat berkat kenduri kahwin, kuih ni mesti digandingkan dengan telur rebus / telur merah. laa ni susah nak jumpa / buat melainkan tuan rumah tu tak gunakan khidmat katering.

dan lagi satu kuih yang wajib ada bila kenduri kahwin... kami panggil kuih mutai. rasanya? sangat2 manis tapi hanya yang expert sahaja tahu how to balance rasa manisnya. arwah jiran anies antara 'pakar' pembuat kuih ni. since arwah meninggal, anies tak jumpa lagi orang yang betul2 pandai buat kuih ni walaupun menggunakan resepi yang sama... so sad...

ketibaan pengantin. oh ya... majlis Imah ni berlangsung di dewan yang sama di mana Ucu anies mengadakan resepsinya pada tahun lepas (genap setahun). ceritanya ada kat SINI.

pakat2 anak sedara, sepupu sepapat buat instant toll gate untuk pengantin. hambikkk... ketaq tangan pengantin lelaki nak huluq 'pengeras'... kih kih kih...

barakallahulakuma untuk Imah dan suami... 

ikan sekut masak asam pedas. mama masak special untuk anies... tengok pic ni dah meleleh daa air liur... kalau dijudu dengan roti canai ni... arghhhhh...

buah yang penuh nostalgia. kerana buah ni, anies sanggup tak makan tengah hari, sanggup berhujan berpanas, sanggup kena rotan, sanggup tak mandi dan 1001 perkara yang sanggup dibuat semata2 nak makan buah ceri ni... aduyai... best nyer memori masa kecik2 dulu...


okey... tu je...
daa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

35 Your Words of Lo♥e

  1. kampung dimana?
    Kuih belang-belang tu tak pernah makan lagi, tapai pun tak makan hehe

    unik gambar di blog anis berpusing-pusing.

    ReplyDelete
  2. Memories. buah ceri namanya tu anies .. skrg susah nak jumpa pokok ceri ni.. Selamat pengantin baru buat Imah semoga kekal hingga ke jannah ;)

    ReplyDelete
  3. sedapnya tapai pulut tu anies.... tu dia bungkus guna daun getah kan?? senang pakai daun tu... dulu selalu jugak tlg SIL eija bungkus tapai dia jual tapi dah bertahun2 tinggal,,, kat subang nie susah nak dapat makan tapai sedap :(

    #barakallah kpd pengantin ^_^

    ReplyDelete
  4. suka tengok pengantin..lawa2..hehee

    ReplyDelete
  5. anies bila lgi asyik pg knduri sedara mara jer..
    kek tu dh jdi hampas anies.. ekeke

    ReplyDelete
  6. buah ceri tu mmg mengigatkan masa kecik kecik kan.manis sgt.skrg dh x jumpa dh pokok tu.

    ReplyDelete
  7. assalam anies,
    meleleh air liur nengok tapai tu...
    sedap3

    ReplyDelete
  8. uiii...asam pedas...nyumm nyum....

    ReplyDelete
  9. Dalam sedetik, macam2 perkara boleh terjadi...entah esok entah lusa, kita tak tahu setakat mana perjalanan akan terhenti...

    ReplyDelete
  10. Kalau gi kenduri kawin selain makanannyaa suka gak laa cari kalau2 ada tapai pulut..hmm..sedap.. :)

    ReplyDelete
  11. Macam makanan di sana mirip sama makanan kita juga ya kak :)

    ReplyDelete
  12. Hmm melihat menu ikannya menggoda selera :)

    ReplyDelete
  13. Anda ditag! ^^

    http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/09/7-things-about-wani-versatile-blogger.html

    ReplyDelete
  14. dok kampung memang makan sedap2..hehe

    ReplyDelete
  15. MERIAH PROGRAM BALIK KAMPUNG YA...ADA TANGIS DUKA N SENYUM KETAWA..ADAT IDUP BEGITULAH..AL FATIHAH..SEDAPNYA CERI KAMPUNG YG MANIS...

    ReplyDelete
  16. nostalgia betul buah ceri tu anies.akk sanggup pergi sekolah awal sesi petang semata2 nak panjat pokok ceri tepi sekolah. kena sergah dgn cikgu kami lari lintang pukang..heheh

    ReplyDelete
  17. Pelbagai perkara yang berlaku yer Anies. Ada suka ada duka.

    ReplyDelete
  18. berderet2 gambar makanan..hehehe.. mengugat iman betoi la..=D

    ReplyDelete
  19. Jike perginya mengejut macam tu memang buat kita terharukan. Takziah buat keluarga arwah.

    Meriah perkahwinan ni.. :-)

    ReplyDelete
  20. buah ceri tu dapat pulak yang paling merah kan...perhhh manis :)

    ReplyDelete
  21. Salam singgah, Owh, macam tu rupanya buah ceri. Saya selalu nampak yang warna merah di pasar aje. studioous.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Takziah buat keluarga arwah..

    Buat pasangan pengantin moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..

    Buah ceri mengingatkan zaman sekolah dulu..
    balik sekolah agama mesti singgah kat tepi sebuah rumah ni, bukan setakat petik yang kat bawah.. siap panjat lagi.. ekekeke..

    ReplyDelete
  23. wah sudah lama nih saya nggak singgah di blog nya kak anies, makin rame aja nih blog nya kak, met berblog ria ya kak ;)

    ReplyDelete
  24. Kalau balik kg pasti kenangan2 lama akan keluar.. nostalgia2 lama. Bab2 makanan mmg tak akan sama dgn tempat2 lain..
    Apa pun takziah buat keluarga arwah. Semoga roh arwah sentiasa dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan org2 yg beriman. Al Fatihah... aamiin.

    ReplyDelete
  25. Kenangan kat kg mmg la banyak kan anies... nak2 tang makanan... tapi mmg sayang bila makanan tradisi dah ramai yg tak tau buat...

    ReplyDelete
  26. Huhu tapai pulut.. tak tahu kenapa mcm cannot go pula dalam mulut xD
    Selamat mendirikan baitul muslim kepada pengantin baru..

    ReplyDelete
  27. al-fatihah buat saudara y kembali kpd pencipta..

    dan..tahniah buat mempelai..

    ReplyDelete
  28. menariknya..semua kuih2 yang anies tunjuk, kak anim tak pernah rasa dan dengar nama..

    ReplyDelete
  29. selamat pengantin baru buat sepupu anies! rasanya kuih2 tu takda kt belah utara kecuali tapai. al-fatihah buat sedara tu.

    ReplyDelete
  30. buah ceri tu mmg kenangan sungguh, lama xmakan buah tu..sedap la buah tu, kan?

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆