Kaki terhentak birai katil... adoiiii!!!

10:56 am

✿...السلام عليكم✿ 

Pepatah ada menyebut...
malang memang tak berbau.
malang juga tak pernah dirancang.
dan malang juga bukan
bererti akan berlanjutan selama-lamanya...

alahai....
mukadimah yang tak stim langsung!

okey la...straight to the point ya!

macam yang yu ols baca title kat atas tu.
nak kata malang, tak juga.
yang pasti, ianya memang sakit giler!
anies ulang: sakit giler!

ada sesapa pernah kena ke?
hah, kalau pernah kena,
then you'll understand what i mean.

tragedi Oktober hal ni berlaku last week.
masa tu dah siap2 nak keluar pergi kerja.
so, perkara terakhir sebelum anies keluar rumah
adalah menutup semua tingkap2.

tanpa sedar, sebaik tingkap ditutup
tetiba anies rasa ada sesuatu merayap atas kaki.
apalagi...

dengan spontan anies pun angkat kaki dan...

PANGG!!

dan serentak dengan tu
anies terus tergolek atas katil.
nak meraung kuat2, seganlah pulak.
so tahan sakit sekejap
then lepas tu bangun semula
sebelum berkira2 nak ke office juga hari tu
walaupun sakit kaki.

tapi kira2 baru 10 meter berjalan,
tetiba rasa macam kaki tak boleh nak melangkah.
pada masa yang sama,
tekak dah rasa macam nak muntah.

tak boleh jadi ni.
terpaksa berpatah balik semula ke rumah.
dan decide untuk MC hari tu.

tiba kat rumah, terus call mama.
minta mama pergi jumpa tukang urut kat kampung tu.
minta dia urutkan dari jauh (guna pucuk kelapa)
tapi mama kata, tuam dulu dengan ais.
kasi surut sikit urat2 tu.

tapi anies tak buat pun sebab
masa tu kaki memang dah rasa sangat2 kejang.
nak luruskan kaki pun rasa terseksa ya amat!

sudahnya, sampai ke tengah hari baru boleh bangun.
sakit tu memang sakit
tapi kena gagahkan juga sebab
perut dah berkeroncong sakan!

malam tu, officemate datang bawakan
daun tembaga suasa.

dia suruh layur daun tu then
lumurkan dengan minyak masak
dan balut kaki dengan kain.

tapi anies tak buat pun sebab ada luka.
kalau kena air je dah menjerit2
apatah lagi kalau kena minyak nanti!

sebelum tidur malam tu, anies tuam dengan ais 
then sapu minyak sikit2 ke seluruh kaki.
tak berani nak urut sendiri.
takut tersilap urat / urut
lain pulak ceritanya nanti.

nak solat pun terpaksa guna kerusi
sampai ke hari ini sebab anies
tak boleh nak bangun terus.
kalau dah duduk atas lantai,
(in case lepas tahiyyat atau bangun selepas sujud kedua)
anies terpaksa berpaut untuk bangun.

tu la kisahnya...
Alhamdulillah, bengkak kat kaki ni dah kurang
lepas balut dengan daun tembaga suasa tu.
cuma masih berdencot-dencot bila berjalan.
nak drive pun terasa sakit.
almaklumlah yang kena ni kaki kanan.

daun tembaga suasa dan ais.
mak cik suruh anies pergi klinik
tapi anies buat deekk je...
boleh terima tak jawapan tu?
^_^

nak tengok ke kaki anies yang sakit ni?
ekekeke...
tak payah laa..
karang ada yang pengsan,
naya anies nak jawab!
^_^
Sesiapa yang belum letakkan nama di senarai bloglist anies, sila klik kat SINI ek! Terima kasih.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

22 Your Words of Lo♥e

  1. walaupon x pernah kena tp tau sakit dia mcm mana...
    pegi clinic slalu doc bg ubat thn sakit ja kan... :)
    moga cpt sembuh

    ReplyDelete
  2. kalau dah sakitnyer tu smp nak termuntah... memangler sakit sangattu... alahai memang kalau nak kenatu sekelip matajerkan.. nak buat camnerkan... mog cepat sembuh...

    ReplyDelete
  3. kesian annies terjatuh pula...mujur masih boleh berjalan walau terdengkot-dengkot...tapi kak terjatuh patah tulang peha dh hampir dua tahun masih menahan sakit yg mcm2 rasanya...annies hati2 jgn sampai terjatuh lagi.

    ReplyDelete
  4. sakit tu anies.. semoga cepat sembuh kaki tu..

    ReplyDelete
  5. baru pertama kali aiza mendengar mengenai daun tembaga suasa tu..

    ReplyDelete
  6. DAPAT BANANG KAN..SAMPAI LUKA KE?/KENA LA PI KLINIK...AWAT DEGIL SANGT NIH???

    ReplyDelete
  7. ankle sprain ke?

    moga cepat susut bengkaknya

    ReplyDelete
  8. selamat berehat.. moga cepat sembuh...

    ReplyDelete
  9. semoga lekas sembuh kak. Saya doakan selalu for you ^_+

    ReplyDelete
  10. sakitnya tu... smoga lekas sembuh kak..

    ReplyDelete
  11. aduhhh mesti sakit.. moga cepat sembuh

    ReplyDelete
  12. Lama gak maen kesini mbak
    karena lagi ngurus blog q yang satunya
    dikunjungi ya mbak
    hehehe
    ijin follow untuk blog yang itu

    ReplyDelete
  13. pergi klinik pun buat apa.. doctor bukan pandai mengurut pun.. paling koman pon, dia simen je.. jeng3..

    ReplyDelete
  14. daun tu banyak khasiatnya...masa kecik2 dulu pernah balut kaki tapi daunnya dilayur dulu bagi panas baru balut di tempat yg sakit

    ReplyDelete
  15. daun tu banyak khasiatnya...masa kecik2 dulu pernah balut kaki tapi daunnya dilayur dulu bagi panas baru balut di tempat yg sakit

    ReplyDelete
  16. ye ke kesiannya..

    selagi mujarab daun tu buat ajelah anies..ada hikmah semua tu..ingat dosa2 apakah yg aku buat..tq Allah uji aku begini..ginilah akak kalau dpt musibah..aku berdosa la ni..

    ReplyDelete
  17. AduuuH!!, Anies..ummi baca ni pun boleh bayangkan sakitnya. Macamana kaki tu sekarang, dah ok ke Anies. Harap-harap dah makin baik. Take care ye...

    ReplyDelete
  18. MJ pernah terhentak jugak sampai 'patah kaki' ha..huuhuuu
    Memang azab kan

    ReplyDelete
  19. daun tu akak panggil daun melung. kalau cedera memang mak akak suka wat gitu lah..layur pas tu balut.

    tapi kalau luka susah jugak kan..

    siannya. GWS yer

    ReplyDelete
  20. huhu.....takutnya....baca entry anies ni pun dah rasa macam sakit ya amat

    ReplyDelete
  21. selalu jugak la bdn ni terhantuk mcm2 tp kalau lambat bertindak lebab la jawabnya

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆