Where's my money?

12:21 pm

Situasi pertama.
gaji RM2000.
esok tekan kat ATM tinggal RM5.50?
hey mana perginya duit aku??

situasi kedua.
gaji RM1000.
akhir bulan tekan kat ATM ada baki RM10, 000.
wallawey...

soalan: anda berada di situasi yang mana?
pertama atau kedua?

mmm mengaku je lah, kebanyakan kita berada dalam situasi yang pertama.
meskipun tak ada lah sampai sesengkek begitu, anies percaya semua ada experience sebegitu.
am i rite?

jarang sekali kita jumpa atau mengalami seperti situasi kedua.
kenapa?
apa silapnya?
mengapa situasi kedua tu tak terjadi kepada kita?

situasi pertama dipanggil 'wang bocor'.
situasi ni berlaku akibat ketidakcekapan kita mengurus kewangan selain tiada ilmu untuk mengurusnya.
antara punca dan sebab musababnya adalah:

SPEND
lazimnya, perkara pertama yang kita buat sebaik sahaja dapat gaji  adalah membayar rumah, kereta, hutang-piutang, PTPTN/ MARA, bil-bil dan sebagainya.
itu sebabnya wang kita bocor.
benar, kalau kita tak bayar, nanti serba-serbi  kena tarik la, kena blacklist la...
tapi persoalannya, sampai bila kita nak memerangkap diri kita dalam situasi seperti ini?

untuk itu, salah satu langkah penyelesaiannya adalah, sebaik sahaja kita mendapat gaji, perkara pertama yang harus kita lakukan adalah:

SAVE
tak perlu banyak2 cukup 3-5% daripada gaji kita, kita simpan ke dalam satu akaun bank yang kita pasti, kita tak kan 'usik' akaun tu sampai tempoh 'matangnya'.
tak pun anda declare pada diri anda sendiri bahawa akaun tu HARAM DIAMBIL untuk tempoh sekian2.
dan selepas itu, sama ada anda nak bayar hutang ke, bayar kat along ke, kat angah ke tu da cerita lain.
yang penting, anda kena kuatkan hati, sematkan dalam fikiran bahawa anda ingin mengubah situasi pertama kepada situasi kedua.
tapi ingat, nak berubah tu bukan kerana duit semata-mata tetapi kerana lillahi Taala.

>>::<<

ini merupakan sebahagian intipati Seminar Wang Power yang dikelolakan oleh Dr. Azizan Osman secara FOC.
seminar ni cuma 'basic' je yang mana kita diajar secara tak langsung untuk mengurus kewangan meskipun kita bergaji rendah.
walaupun basic je, banyak juga ilmu dan intipati yang anies peroleh dalam tempoh 4 jam tu.
insya-Allah, jika berkesempatan anies akan share dengan yu ols apa yang anies peroleh daripada  seminar tersebut.
for more info. click here.

>>::<<

latest mesej daripada dr. azizan osman:


kepada wanita berumur 21 tahun ke atas yang belum daftar FREE untuk Seminar Kuasai Potensi Diri Wanita (SKPDW) pertama kali di Malaysia ni! 
layari potensiwanita.com.my dan bila daftar masukkan Voucher Code: skpdw2012 untuk yuran FREE!


 bukan nak show off gelang ye. 
(kak Masz jangan senyum2!)
tag ni perlu dipakai sepanjang seminar.

ni pentas utama.
selain Dr. Azizan, ada seorang lagi penceramah yang turut berkongsi ilmu iaitu Abang Abu (pakar mekanik wang)
dewan ni sesak dengan orang ramai sampai ke tingkat atas.

tempat berlangsungnya seminar.
dewan ni terletak di tingkat 4 menara PGRM, Cheras.
dewan yang sama di mana incek comei berkonvo kira2 12 tahun yang lepas. ;-)

sekadar menyelit:
  1. hari ni ulangtahun ke 23 Hillsborough tragedy. JFT96.
  2. yahooooo... bulan depan pegi Wembley lagi!!!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

37 Your Words of Lo♥e

  1. akak ni dah lama teringin nak pegi seminar dr.azizan ni tp lum kesempatan.

    ReplyDelete
  2. Hoh! Mengharamkn yg halal yea? Sabo ajer.. G obersea? Wah! Besh..

    ReplyDelete
  3. ummi selalu juga tengok Dr Azizan ni kat TV, teringin nak join seminar dia..

    ReplyDelete
  4. ehem ..selalu mama tgk dr azizan ni kat tv..bestnya anies dpt join seminar dia..he2x..

    ReplyDelete
  5. bertuahnya dpt g seminar ni... kdg2 sendiri mmg tak leh nak manage duit gaji kan

    ReplyDelete
  6. tidak berdisiplin...tu masalah aku dalam uruskan wang....

    ReplyDelete
  7. hari niekan dalam papaer ada advertise tempat anies nak pakai editor.. bestnye kalaulah akak layak... akak nak buat keja yg akak minat tapi..hmmmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  8. Best dapat dengar seminar....seminar nie bagus....

    ReplyDelete
  9. kalo situasi kedua tuh berlaku. syurga ;p

    ReplyDelete
  10. bagusnya seminar ni..teringin sgt nk pegi.at least boleh belajar menguruskan duit dgn betul

    ReplyDelete
  11. anies dalam papaer tue dia tulis emel je. dalam fb ada nama pn robiah..tak silap akak.. akka tgh berusaha nak siapkan.. smlm dapat habiskan 2/3 bab.. akak rasa tetiba jadi panjang la pulak.. nak polish2 lagi... haha

    ReplyDelete
  12. pengurusan kewangan mmg sgt2 penting...kalo tak mau tiap2 bulan lari budget kan..huhu

    ReplyDelete
  13. sekadar menyelit..

    3)bulan depan chelsea menang piala fa..yahoo..kih kih kih

    ReplyDelete
  14. sy teringin nk pegi seminar Dr Azizan ni tp mcm mahal..yg anies pegi nih FOC bestlah!

    ReplyDelete
  15. wowww huhu memang situasi yg pertama la selalu kene...HAHAHHA

    ReplyDelete
  16. ati kena betOi2 kuat dan cekal utk tak gunakan 3-5 % td ..huhuhuhu

    ReplyDelete
  17. duit kak,letak dlm laci aje..

    ok tak anies..

    ReplyDelete
  18. kalau dpt situasi kedua terus aku kuarkan duit tu cepat cepat hahahahahahah gurau..

    aku saving lebih drpd 3-5% tapi skit2 aku kuarkan hahaha sbb susah nak kontrol hahaha

    bagus sharing ni...

    ReplyDelete
  19. Pernah x kita dgr, "semakin byk kita simpan duit, semakin tiada nilaian dimasa akan datang"

    kalau kita ckp tiada ilmu dlm managing, boleh dikatakan betul gak...tapi paling tepat, kita hidup dalam dunia kapitalis..dimana sistem direka untuk membezakan golongan kaya dan golongan miskin...golongan kaya akan mendapat untung dan golongan miskin akan menanggung hutang...Persoalannya, siapakah akan membantu mengurangkan golongan miskin.

    ReplyDelete
  20. huuu ada saving tp sll gak korek bila xckup duit..ngee

    pasni kena azam dlm dri xleh guna dahh..huu

    ReplyDelete
  21. dulu masa bujang, byk jugak dapat menabung, sekarang ni dah kawen dah beranak pinak, susah jugak nak menabung...selalu terskip...huhu...

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah so far stiap bulan akk dpt menabung lbih byk dr bbelanja ;D


    elok sgt2 anies attend event bciri ilmu sbgitu

    ReplyDelete
  23. terima kasih atas nasihat tadi...papa mifz hargai sgt2...papa mifz dah delete dah...:)

    ReplyDelete
  24. teringin nak ikuti seminar doc ni...
    tengok dewannya full sesaja....

    ReplyDelete
  25. that's normal. uang boleh datang dan juga boleh pergi. oleh itu, hargai dan gunakannya hanya di saat kita benar-benar butuhkannya. pokoknya, we've to behave and look smart at handling the financial as well. :)

    ReplyDelete
  26. wow.. sgt menarik.. tak sangka anis pegi. nt share info lagi ek.. mcm best lak dgr anis cite mcm ni ;)

    ReplyDelete
  27. nk dpt duit punyalah susah..nak buang duit senang sgt...bagus juga seminar camnih

    ReplyDelete
  28. Gelang tu? ahhaha..permintaan hidup ni dlm keperluan mbuatkan kita ramai dlm situasi pertama tu..

    ReplyDelete
  29. kalau simpan 50 hengget setiap bulan, cuba kali sampai 10 tahun ke 20 tahun...uiiiiii banyak tu, tapi 50 hengget tu memang masih gagal di selamatkan masuk simpanan sebab alpa dengan nak shopping je manjang. bagusnya kalau ada semangat menyimpan mcm ni kan, haruslah saya pun teringin nak join seminar nih

    ReplyDelete
  30. hahah paham sgt ni kak...biasala tu kak...godaan merata2...XD

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum

    lama saya tak kesini..semoga tian belog sihat walafiat dan dirahmati Allah SWT

    ReplyDelete
  32. bestnya dpt attend talk mcm ni..jelessss..dia bt weekday je ke?

    ReplyDelete
  33. sy situasi 1....kalau situasi 2 tu...perghhhh mmg best la ..syukur alhamdulillah

    salam perkenalan + follow ur blog

    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. betul..saya pun selalu camtu jugak..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆