Recipe : bread pudding sempoi

5:30 am

...السلام عليكم

Bila mood tengah rajin, maka jangan disekat2.
bila tengah bernafsu nak masak ni, nak masak tu... 
maka jangan mencebik or memuncungkan bibir tu bak cencurut.

oleh kerana tengah ber'mood' dan bernafsu inilah, maka terhasilkan puding roti ni.
kalau hari2 biasa, jangan haraplah nak buat.
kuang kuang kuang...
rahsia sudah terbongkar!
sebelum tu, siapa belum join GA anjuran mem besar blog ni, boleh klik kat SINI. hari ni last day ye! kepada yang dah join, TERIMA KASIH DAUN KELADI. so tunggu hari Isnin (29.7.2013), insya-Allah, anies akan umumkan 10 penerima GA bertuah menerusi emel.
mohon sesangat jangan terliur.
pejamkan mata rapat2 ya.
kalau tak tahan, tekan je butang komen tu cepat2 ^_^

nama pun share resepi.
so moh la kita belek2 apa bahan2nya yek!
roti
susu segar
telur
perasa vanilla
gula
butter
tepung kastad
kismis

sapukan butter pada setiap keping roti.
terpulanglah pada kedua2 permukaan roti pun okey juga.
carik2 kan roti dan susun di dalam loyang.
pastikan loyang terlebih dahulu disapu dengan butter.
taburkan kismis.
lastly, tuangkan susu.
jangan sampai roti tenggelam ya.
agak2 je la.
ikut naluri.
then biarkan selama 30 minit.

dalam bekas yang lain, masukkan telur, perisa vanilla, gula dan sedikit susu.
pukul sampai mati kembang.
kemudian tuangkan bahan ni ke dalam loyang.
then bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius.
kalau nak kukus pun boleh juga.

sementara menunggu puding masak, kita buat sos kastad pula.
masukkan susu, tepung kastad dan gula.
kalau suka manis, lebihkan sikit sukatan gula tu.
masak di atas api yang sederhana.
jangan lupa kacau selalu.
kalau tak nanti berketul2, jadi yang lain pulak!
tadaaa...
puding roti dah siap dibakar dan bersedia untuk di ngap!

happy cooking!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

17 Your Words of Lo♥e

  1. feveret anak aku si abang ni...mmg kalau buat, sekejapan habis...

    ReplyDelete
  2. wahhh peberett kita nie...

    kalo mood rajin nak masak tu..mmg best..kalo xde mood tu..nanhado laa jawabnyerr kan..kan...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya tengok dalam gambar tu. Kalau dapat makan lagilah sedap, huhu

    ReplyDelete
  4. sedapnya.. boleh cuba buat lepas ni..

    ReplyDelete
  5. nyum2 sedapnyer...akak dah lama x memuding ni...

    ReplyDelete
  6. 2, 3 hari ni sedap2 resepi anies tau...

    ReplyDelete
  7. moh le ngator kerumah akak sikit..dah tak daya ni..

    ReplyDelete
  8. Salam Anies,sedap juadah tu,klu dekat blh mintak sepiring (^_^)

    ReplyDelete
  9. wah.. pernah tengok org buat dan makan sekali..... sdapla..... tpi saya tak ley makan banyak. ngehngeh~

    ReplyDelete
  10. nyumnyum...sedapnye :) tringat dh lama k imi x buat puding roti :P

    ReplyDelete
  11. tq share resepi yer, singgah baca bila sakit berkurang hari ini

    ReplyDelete
  12. wah simle bangeeet yummyyyy

    ReplyDelete
  13. mauu dong di bagiiii kesini hehe

    ReplyDelete
  14. mauu dong di bagiiii kesini hehe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆