Ke Majlis Pelancaran Siri Doraemon @ KLIBF 2019, PWTC

10:47 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Rabu minggu lepas anies berpeluang menghadiri malis pelancaran salah sebuah komik paling popular di dunia dari Jepun yang diadakan di ruang legar pentas utama PWTC bersempena Kuala Lumpur International Book Fair 2019.

majlis yang bermula tepat jam 10.00 pagi ini dilakukan bersempena 'kemunculan lebih segar dan mantap' 17 siri komik Doraemon (jumlah keseluruhan 18 siri tapi siri ke 13 terpaksa digugurkan atas sebab2 tertentu) sekaligus memperkenalkannya kepada para pengunjung KLIBF 2019. dengan adanya majlis dan 'kehadiran' komik ini pastinya membangkitkan nostalgia buat peminat2 robot biru tersohor meskipun 'usia' Doraemon sudah mencecah 50 tahun. pun begitu ia tetap 'muda' di mata para peminatnya.

sehubungan dengan itu, pihak Popular Bookstore dan KGS telah berinisiatif menerbitkan komik ini khas untuk pembaca di Malaysia. buat masa ini, komik Doraemon ini diterbitkan dalam bahasa Melayu sahaja. mungkin pada masa akan datang ia akan diterbitkan dalam bahasa lain.

majlis dimulakan dengan ucapan aluan daripaada wakil Popular Bookstore. selepas itu barulah majlis perasmian dilangsungkan. usai majlis, para pengunjung berpeluang memenangi hadiah2 menarik sekiranya berjaya menjawab beberapa soalan mudah berkenaan Doraemon & the Gang.

oh ya... macam mana nak dapatkan komik Doraemon ni?

ada 2 cara. yang pertama, korang kunjungi mana2 kedai buku Popular di seluruh negara atau yang kedua, beli di atas talian (online) di laman web Popular Bookstore. harga untuk senaskhah komik ini hanyalah RM10 sahaja.

kalau kawan2 ke KLIBF tempoh hari dan beli 3 buah komik, sebuah cover cushion Doraemon edisi terhad akan diberi secara percuma!

dan macam biasa... sebahagian gambar yang sempat anies snap untuk tatapan korang.

majlis berlangsung di pentas utama KLIBF, PWTC...

ucapan aluan daripada wakil Popular Bookstore...

sempena pelancaran, booth sementara dibuka untuk peminat Doraemon dapatkan koleksi terbaru ini bersebelahan pentas utama...

Doraemon limited edition cover cushion ... beli 3 buah komik akan dapat salah satu cover cushion ini... kain baldu u... 

wakil Popular dan KGS bersedia untuk merasmikan majlis...

wakil KGS menyampaikan cenderahati kepada wakil Popular Bookstore...

komik2 ini hanya boleh diperoleh di Popular Bookstore sahaja. yu ols juga boleh membelinya secara online di website Popular Bookstore...

rombongan pelajar sekolah yang turut memeriahkan majlis pelancaran siri Doraemon...

sesi jawab dan menang tentang Doraemon... berebut2 pengunjung nak jawab soalan yang dikemukakan... 

ada satu soalan tu, MC tanya, siapa nama adik Doraemon? ada budak jawab, Doremi haahahaha... 

inilah 17 siri Doraemon yang boleh anda peroleh di Popular Bookstore... 
           
mine... how about you? get your copy now!

tu je untuk hari ni... selamat berhujung minggu...

thanks 4 reading...
daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

61 Your Words of Lo♥e

  1. epic gilaaa komik ni. yang version lama2 pun masih ade kat rumah ni. ayah memang beli n kumpul hahaha.. comel je =D

    ReplyDelete
  2. Jadi teringat masa kecil ni sering baca komik dan film Doraemon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang masih baca komik doraemon?

      Delete
    2. Sudah jarang kak, karena ada kegiatan yang lain..

      Delete
    3. yalah makin dewasa makin busy dengan tugasan lain😊

      Delete
  3. Doraemon. Mengimbau kenangan masa kecil.

    ReplyDelete
  4. WAHHH ....Doraemon .. kita sukaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. Teringat zaman sekolah dulu..suka baca komik doraemon, pinjam dengan jiran sebelah rumah aje..

    ReplyDelete
  6. sudah sering main ke blog sobat, tapi ternyata ada yang kurang, yaitu ane belum follow blog sobat, izin follow ya kak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mas kerana sudi follow...lalu gimana mau follow back blog mas?

      Delete
  7. Lama dah tak baca Doraemon.

    ReplyDelete
  8. Hebat sekali sweual komik Doraemon ini ..., bisa jadi disukai hampir di semua negara ya :)

    Aku masih punya koleksi bukunya, kak.
    Kadang kubaca ulang, sambil berkhayal ... punya baling-baling bambu kayak Nobita 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan ya mas koleksinya. boleh jadi tatapan anak cucu nanti hahahaah

      Delete
  9. Sukanya dg Conan hihi. Tapi, gak nemuin yg episode terakhir.
    Humm temen" aku suka bangt nh pasti ada berita ini pda suka bangt sama doraemon. Satu kelas bsa beberapa aja yg kurang suka hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh suka Conan. memang ikuti dari episode pertama ya mbak?

      Delete
  10. Kerennya, kapan ya bisa ke jepang lihat doraemon, ngomong-ngomong teteh cantik orang mana, karena saya lihat ada bahasanya yang menggunakan bahasa bangka yaitu budak....ah jadi sayang @dalangpelo,wkwkckk,teteh orang bangkakah,kalau ia salam kenal teh dari saya kuanyu, seorang blogger asal kota pangkal pinang, kalau teteh ada waktu bolehlah komen dam mampir ke blog saya

    ReplyDelete
  11. Doraemon emang banyak penggemarnya ya mbak, tapi komiknya saya belum pernah baca hanya pernah nonton filmnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi mas harus dapatkan sebuah komik untuk dibaca ;-)

      Delete
  12. Dulu2 kita yang duk baca komik ni, sekarang tgk giliran anak buah pulak baca komik ni.. Hehe

    ReplyDelete
  13. Yaa komik doraemon asal negri matahari terbit ini memang banyak yang menyukainya baik anak2. Ada juga orang dewasa..😄

    Terbukti dari buku2nya yang beredar bahkan bukan sampai Asia saja melainkan mendunia..😄😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree! pendek kata Doraemon adalah perintis kepada kejayaan anime pada hari ini

      Delete
  14. Ternyata doraemon masih banyak penggemarnya. Dulu sewaktu kecil, saya sangat suka sekali. Koleksi buku komiknya lumayan banyak yang saya koleksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus simpan koleksinya itu mas. untuk tatapan anak cucu nanti ;-)

      Delete
  15. bestnya dapat pergi majlis pelancaran dia, komik pun nampak comel. Dah la murah je

    ReplyDelete
  16. wah majlis nya seru banget kak, bisa nambah ilmu dan pengalaman baru, bisa berjumpa dengan anak anak dan ibu ibu untuk berbagi kisah, makasih banyak kak anies

    ReplyDelete
    Replies
    1. majlis seperti ini cuma setahun sekali. kerana itu ia tampak meriah.

      sama2 mas

      Delete
  17. doraemon, saya suka itu, lucu sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum, tak ada yang nak kasih ke saya. :D

      Delete
    2. ok nanti saya suruh doraemon keluarkan komik dari pocket magis nya😆

      Delete
    3. wkwkw,,, jangan, nanti besar ongkos kirimnya kakak,,, :D

      Delete
  18. Doraemon & the Gang memang legend kann sis..
    Nanti nak pi beli untuk anak supaya dia pun tahu tentang Doraemon, kartun famous dari Jepun..

    ReplyDelete
  19. saya sering nya nonton film nya kak, belum pernah ketemuan sama si doraemon, kalau ketemu mungkin saya mau minta ice cream dari kantong ajaib nya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doraemon the Movie 2018: Nobita's Treasure Island. ini latest film Doraemon. release pada akhir tahun lepas

      Delete
    2. seru juga ya film nya, kesukaan saya ketika saya masih kecil suka nonton doraemon saat hari munggu libur sekolah dasar ;)

      Delete
    3. nampaknya zaman kita masa kecil hampir sama. pulang dari sekolah sekolah nonton Doraemon hahaha

      Delete
  20. Wow menarik Ni nak belikan Syafi laa

    ReplyDelete
  21. teringat sepupu kita ada koleksi komik doraemon ni. penuh satu bilik dia. ni kalau dia tau mesti dia suka. harga pun murah je.

    ReplyDelete
  22. pasti masih ramai peminat Doraemon ini...

    mereka yang sudah tua dan tentunya ada yang masih muda...

    inilah ikon yang kekal hingga ke hari ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. krn doraemon lah pencetus anime ke seluruh dunia

      Delete
  23. kartun sepanjang zaman.. :)

    ReplyDelete
  24. Doraemon ni mmg ramai peminat.. baik yg dulu muda, skrng dah dewasa dan yg dulu dewasa skrng dah tua.. tambahan lagi generasi muda skrg pun minat Doraemon.. berapa usia doraemon sebenarnya ni hehee :D

    ReplyDelete
  25. Owh.. Terbitan popular rupanya.. Patutlah last month masa jenjalan kat Popular ada nampak komik ini.. Cam nak buat koleksi jugalah.. hehehe

    ReplyDelete
  26. kalau bawak anak pi majlis ni mesti excited...anak suka daraemon ni

    ReplyDelete
  27. nk pintu doreamon jelah. hahah

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆