Berniaga tanpa modal? boleh ke?

11:46 am

✿...السلام عليكم✿

Sebenarnya... boleh je! yang PENTING adalah:

1. keinginan untuk berniaga yang SANGAT KUAT.
2. benar2 bersemangat untuk memajukan ekonomi sendiri dan keluarga di kala ekonomi dunia tidak begitu memberangsangkan.

so, macam mana nak mulakan perniagaan tanpa modal?

begini! anda ada bakat / ilmu atau kemahiran tak? of coz, ramai yang ada (tanpa sedar)

contohnya, anda pandai / mahir dalam subjek Matematik termasuk Matematik Tambahan. kemudian, anda buat satu iklan di mana anda menawarkan kelas tuisyen atau private tutor khas untuk subjek Matematik / Matematik Tambahan sahaja. terpulang kepada anda, berapa yang anda nak charge untuk seorang pelajar. RM100, RM150 or RM300 per month / per person. kemudian, cari dalam sekitar 5-6 orang.

bayangkan seorang pelajar membayar anda untuk tempoh 2 jam x 3 kali seminggu = RM200. kalau 5 orang? berapa yang anda dah dapat? senang2 je anda boleh dapat RM1000 tanpa keluar modal!

contoh lain.

anda pandai membuat kek / pastry / biskut. anda membuka kelas memasak. anies pasti ramai yang nak join JIKA anda membuat kelas memasak dengan yuran yang murah / rendah. sebagai contoh, RM50 sahaja untuk 2 jenis biskut. bayangkan anda dapat 10 orang peserta. senang2 je anda dah boleh dapat RM500!

nak berniaga ni TAK SEMESTINYA memerlukan tapak/ premis/ duit / barang / stok dan sebagainya. apa yang perlu kita ada, adalah ILMU!

jika ada ilmu, insya-Allah, anda pasti dapat menjana ekonomi sampingan walau sesusah mana pun. meskipun tak banyak, tapi once anda dah mulakan serta rajin dan berusaha... rezeki Allah tu tetap anda.

"man jadda wa jada, wa ma zara'a hasada."

so, apa lagi alasan yang anda nak berikan untuk memulakan perniagaan SEKARANG??


(open order COD KL/ Selangor. sila PM nombor di atas 24/7)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

18 Your Words of Lo♥e

  1. itu lah...Fida pun ada gak terfikir nak buat perniagaan.tapi nak start dari rumah..cuma tengah cari..apa kelebihan Fida...

    ReplyDelete
  2. BETUL..KALAU ADA ILMU BUAT SAJA..TAPI BIASA NYA YANG JADI HALANGAN NI BUKAN BAB ADA ILMU ATAU TAK DE NI TAPI BAB MASA..HAHAHHA//MACAM AKAK NI MINAT MEMANG MINAT NAK BERNIAGA BISKUT DAN KEK TAPI MASA UNTUK DUDUK DI DAPUR TU BERLAMA2 MEMANG TAK SESUAI UNTUK AKAK YANG ADA ANAK2 JENIS NAK BERKEPIT JE NIH..NK AJAK BUAT SEKALI MEMANG LINTANG PUKANG DAPUR JADINYA..aLASAN TU!!HEHEH

    ReplyDelete
  3. Memang bgus idea anis..bisnes ni best dan byk untung jika ada minat dan usaha..

    ReplyDelete
  4. MULAKAN NIAGA DGN ILMU N KEMAHIRAN YG ADA KAN LBH MUDAH TU...

    ReplyDelete
  5. Betul tu Anies, adanya ilmu semua boleh buat ^-^

    ReplyDelete
  6. Salam singgah petang anies...teringin juga nak berniaga tapi diana tak ada bakat tapi InsyAllah satu hari nanti nak juga berniaga....terima kasih atas tips yang anies kongsikan ni...

    ReplyDelete
  7. kak anies,hadiah dah sampai. terimakasih banyak ya ! =) nanti lepas saya habis exam saya post entry.

    ReplyDelete
  8. rasa penat dah nege. macma nak relax je.. tak larat..

    ReplyDelete

  9. nice entry bagi mereka yg nak sgt berniaga tapi tak ada modal!!
    tapi,kalau ada modal pon,ilmu tetap penting..ilmu nak urus kewangan dgn cara yg betul!nice,simple but full of meaning!

    ReplyDelete
  10. betul tu.. yangpenting ada ilmu.. terima kasih di atas pekongsian berguna ini anies..

    ReplyDelete
  11. In shaa Allah. rezeki Allah tu tetap ada. Cuna tak berani cuba aje

    ReplyDelete
  12. harta akan berkurangan, ilmu akan menambahkan harta

    ReplyDelete
  13. kena ada kepakaran n skill nak berniaga ni..
    plus hati kena kental eehe..

    ps : btw CT rasa parcel dah sampai.. tapi this week nak pergi KL so
    nanti baru dapat ambil..

    ReplyDelete
  14. Yang penting, kita kena rajin usaha. Tak boleh harap semua benda datang ke lutut je :)

    ReplyDelete
  15. yes betul tue anies..tp ttp jugak dok berfikir business apa nak buat..heee

    ReplyDelete
  16. ada ilmu semua boleh buat.. yg penting rajin berusaha

    ReplyDelete
  17. betoi2.. nk meniaga atas talian tak perlukan tapak

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆