Potluck 'beriftar'

12:05 pm

✿...السلام عليكم✿

Kalau cerita pasal potluck ni, 
memang tak ada kesudahannya
Masakan tidak sebelum puasa, 
boleh dikatakan hampir tiap2 minggu, 
ada potluck kat opis ni. Selalunya 
hari Rabu laa jadi mangsanya.

Dah masuk bulan puasa ni, kira 
macam rehat sekejap laa dari 
potluck. Mmm tapi tak de 
maknanya istilah rehat sekejap 
dari potluck.

Last week, cerita punya cerita, 
akhirnya terjadi juga potluck. 
Tapi potluck kali ni ada pakej 
sampingan. Selain makan2 dan 
masak2, ada pakej solat 
Maghrib + Isyak + Tarawih 8 rakaat.


Arghh malas laa nak bermukadimah 
panjang2 layankan je laa gambar2 
yang ada ni ek!

ayam ni, akan dimasukkan sekali dalam nasi...

pastu, akan dimasak sekali dengan beras basmathi. ni resepi kak pah. kalau nak resepi nasi ni, pergi tanya dia ;-) tapi memang terbaek laa... sorang makan bertambah2 sampai 3 kali!

acara memotong jari2 untuk dimasukkan ke dalam sayur goreng... bukan jari laa... tu mempedal ayam...

menguli tepung untuk buat roti canai... ko pandai je anies kan? mana ada tepung roti canai kaler hijau??

tepung yang siap diuli, akan dicampakkan ke dalam telaga panas...

inilah hasilnya setelah membanting tulang empat kerat...

ini gambar SEBELUM budak2 balik dari bazar Ramadan... dah cun dah kuantiti makanan tu...

ini gambar SELEPAS budak2 balik dari bazar Ramadan. kami tepuk dahi sendiri bila tengok hidangan ni! masakan tidak! yang nak makan cuma 9 orang je tapi... tengoklah! macam nak mentedarah 30 orang! at the end... masing2 macam ular sawa lepas baham kerbau...

tak cukup dengan lauk pauk... bantai durian pulak tu... mmm... 


p/s minggu ni ada potluck lagi! tapi 
awal2 anies dah sound. sorang kuar 
belanja RM5 je!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

34 Your Words of Lo♥e

  1. Yang lain2 tu tak begitu menggoda, tapi bila tiba tentang durian, memang tak boleh tahan... :)

    ReplyDelete
  2. Banyaknya makanan. Jemput akak sekeluarga boleh masuk lagi Anies..hihi

    ReplyDelete
  3. hye..syira lokman jenguk sini n doakan semoga awak murah rezeki :)

    ReplyDelete
  4. bestnya..saling bkerjasama cmni..mengeratkan ukhuwah..

    ReplyDelete
  5. Amboiiii! Meriah-merry nya potluck!

    ReplyDelete
  6. meriahnya potluck macam nih..

    ReplyDelete
  7. Amboi tk terblik meja tu ker...
    cntik kopi dgn durian lps tu mmg terbalik...kekeke...

    ReplyDelete
  8. Post luck ni yang best....bawak sorang siket, lama-lama jadi bukit.
    Kalau kat opis saya (time bukan bulan puasa), masa ni lah akak2 semua nak tunjuk skill memasak...

    ReplyDelete
  9. ya rabbi...mcm2 menu...pening nak makan yg mana satu dulu...haha...

    ReplyDelete
  10. SEDAPNYA MASAK RAMAI2 MAKAN RAMAI2...ELOKLAH SAMA2 KELUAR BELANJA.

    ReplyDelete
  11. Kita dah terjah dan follow awak.Awak meh le follow kita balik :-)

    ReplyDelete
  12. Fuhh.. 'real' betul tengok hidangan tu. Memang meriah dan sgt2 menyelerakan apatah lagi tengok waktu tngh2 menunggu waktu berbuka sampai huhu.. :) :)

    ReplyDelete
  13. uish..meriah!ni memang boleh tersandar kekenyawangan..

    ReplyDelete
  14. Seronoknya... nak join jg boleh...

    ReplyDelete
  15. rezeki ramadhan tu . klu x habis blh je tapau kan ... durian tu nak masuk celah mana tu ... heheheee

    ReplyDelete
  16. Hehe kak anies ternyata pandai memasak :)

    ReplyDelete
  17. Tudia, banyaknya makanan... masa kerja dulu selalu gak kawan2 buat potluck.

    ReplyDelete
  18. mmg beza la sblm & slps... Buah melaka la paling senang nk buatkn...

    ReplyDelete
  19. Durian tu mmmg perghhh......;-)

    ReplyDelete
  20. Mak aiiii... byknya makanan.. .abis tak tu anies?!

    ReplyDelete
  21. tak pernah buat potluck lg.. hehehe
    rasa licin pingan

    ReplyDelete
  22. hahaha dok baca caption ni sengih sorang2 sengal je citernya hahah.. roti canai plak tetiba kan..

    ReplyDelete
  23. Meriahnya
    Seronok tgk

    Kat office kite je melayu
    So mmg x merasa la potluck2 gin I

    ReplyDelete
  24. memang best la style makan cmni..jimat pun jimat kan anies.=D

    ReplyDelete
  25. Assalam anies,
    dok dalam planning nak buat kueh buah melaka itu weekend ni he3

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆